Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
266 vizualizari
Junior (435 puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Depinde de fiecare :) Limitele sunt doar in capul nostru deci nu putem generaliza intrucat nu exista 2 oameni care sa gandeasca la fel...

1 Raspuns

1 plus 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Salut !

Nu stiu daca intrebarea este pusa tocmai corect, in general efectul expunerii la orice radiatie electromagnetica poate fi instantaneu sau cumulativ. De pilda ar putea exista o valoare care te arde "din prima" (si care s-ar putea masura in Watti / unitate de suprafata) si o valoare cumulativa masurata in sieverti (care contine si un coeficient care descrie modul in care radiatia isi distribuie energia in fiecare tip de tesut !)

Radiatiile UV au lungimi de unda mai scurte decat spectrul vizibil, in consecinta si energie mai mare. Spectrul UV este sub-impartit in 3 game: A, B si C, din ce in ce mai penetrante.

- Radiatia UV din intervalul A este cea mai blanda - este cea care produce inrosirea pielii, sintetizarea vitaminei D, dar si imbatranirea pielii si leziuni cutanate.

- Intervalul B este deja periculos, putand provoca cancere de piele, cataracta, etc. Acestea produc si insolatii (inflamarea creierului).

- Intervalul C este cel mai periculos, din fericire este reflectat in mare masura de stratul de ozon (da, acela care se subtiaza si mai are si gauri !)

Acum, privind dozele, ne ajuta specificatile echipamentelor de bronzat artificial UV. Am gasit relatari ca intensitatea recomandata este de 0,3 W/m patrat, in conditiile in care lampile au cam 160-180 W. Cam dupa 4 ore de solar (desigur, cu pauze de cate 48 de ore) incep sa se vada efectele. Se pare ca sunt necesare vreo 6-7 sedinte a cate 30 minute pentru un bronz artificial. De mentionat ca lampile utilizate emit 95% UVA si 5% UVB.

Am tinut sa raspund la aceasta intrebare pentru a repeta si eu AVERTISMENTUL lansat de medici !  Trecand peste cazul "solarelor" la care se duc fitosii/fitoasele pe riscul lor, trebuie sa nu uitam ca Soarele ne bombardeaza cu raze care POT DEVENI UCIGASE in caz de expunere exagerata. PROTEJATI-VA totdeauna de soarele de amiaza, indiferent ca sunteti la munte (mai ales), la mare sau undeva la lucru !

Nu va luati dupa cocalarii care vin 3 zile la mare si stau la plaja in miezul zilei ca sa vina acasa negri - cu scopul sa-si inverzeasca de ciuda cunostintele ! 

Senior (8.7k puncte)
...