Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
18.9k vizualizari
De la cate grade in sus se aprinde alcoolul? (Țuica de 35 de grade nu arde dar spirtul de 70 de grade arde)
Junior (435 puncte) in categoria Chimie

1 Raspuns

7 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Amestecul de alcool etilic și apă este inflamabil în funcție de doi parametri importanți: concentrația de etanol și temperatura soluției. La temperaturi mici e nevoie de concentrații mari de etanol (ținută la frigider nici palinca cea mai tare nu arde), în timp ce la temperaturi mai mari ard și băuturile slabe, inclusiv vinul obișnuit.

Ca să vedeți dacă o anumită băutură este sau nu inflamabilă trebuie să știți concentrația de etanol și să vă uitați într-un tabel cu temperaturi de aprindere, numite și temperaturi de inflamabilitate, ca de exemplu acesta (sau căutați cu Google ethanol water flash point).

Etanolul pur are o temperatură de aprindere de 13-14°C, deci sub temperatura asta nu arde nici o băutură. În apropiere de temperatura de fierbere a etanolului, 78°C, ar trebui să fie inflamabilă orice băutură alcoolică, oricît de slabă, dar concentrațiile mici fac ca arderea să nu se poată întreține. Berea de 5% arde la 62°C (în fine, eu n-am verificat...), dar nu știu dacă băuturile mai slabe decît berea ard la vreo temperatură.

Atenție, temperatura de aprindere este cea la care amestecul de gaze evaporate la suprafața lichidului pot fi aprinse cu o flacără pe care o furnizăm noi, de exemplu cu o scînteie electrică. Există o altă temperatură, mult mai mare, la care amestecul de gaze arde spontan. Aceea este temperatura de autoaprindere. Pentru etanolul pur este de 362°C.

Expert (12.9k puncte)
...