Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

6 plusuri 0 minusuri
4.7k vizualizari
Acrostihul PIB a incetat de mult sa fie doar un subiect al economistilor. Politicieni, ziaristi sau oameni obisnuiti se refera la el atunci cand vorbesc de buget, salarii, pensii, invatamant, sanatate, sport, ordine publica, aparare etc, PIB-ul pare a fi Mecca la care se uita toata lumea, iar viata noastra se raporteaza enorm la el. Presupun ca o mica eroare in calcularea lui ne-ar afecta foarte tare, iar economistii pot gresi si ei. Care ar fi definitia precisa a PIB si cum se calculeaza?
Senior (6.6k puncte) in categoria Economie - Afaceri

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

 

Salut Puiu !

Sa vedem daca imi mai amintesc ceva din cursul de Macroeconomie...

PIB evalueaza in termeni de pret de piata productia nationala fiscalizata a unei natiuni. De aici rezulta imediat cateva probleme:

-         PIB-ul in moneda nationala creste artificial odata cu inflatia. Exista metode de normalizare a cifrelor prin utilizarea cursului valutar, ratei inflatiei sau a cosului mediu de consum;

-         PIB-ul nu include productia ilegala si cea nefiscalizata, adica ceea ce se numeste "economie neagra". Aceasta poate reprezenta foarte mult din economia unei tari, in Romania este de vreo 30%. Iar in conditii de criza proportia creste ...

-         PIB-ul nu include productia casnica/autoconsumul - care poate avea valori destul de mari, fie si numai daca ne gandim la tuica de prune :))

Acum putina teorie: exista 3 metode de calcul a PIB-ului:

1. Metoda valorii adaugate - se aduna valoarea adaugata in fiecare faza a procesului de productie, de la aprovizionare pana la produs final;

2. Metoda veniturilor - se aduna toate veniturile provenite din productie (profit net, salarii, dobanzi, rente de toate tipurile).

3. Metoda cheltuielilor - se aduna cheltuielile populatiei si cele ale Statului cu investitii si excedentul net rezultat din comertul exterior (exporturi - importuri).

Romania nu sta chiar asa rau, va puteti delecta cu niste statistici aici:

http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_%C8%9B%C4%83ri_%C3%AEn_func%C8%9Bie_de_PIB_pe_cap_de_locuitor

Senior (8.7k puncte)
Cum se calculeaza cursul valutar?
0 0
Salut Truth,
Eu am auzit (mai degraba din franturi, deci nu trebui luata neaparat de buna) ca se poate lua in consideratie si, de exemplu, cresterea valorii fondului de locuinte, sau cresterea valorii terenurilor agricole, ma rog, adica nu numai rezultate directe ale productiei si serviciilor. Este adevarat? Eu intreb pentru ca mi s-ar parea normal ca in practica sa existe o metodologie integrata si aplicata eventual tuturor statelor. Mi se pare cam fluida definitia PIB-ului si asta nu din ingrijorari teoretice ci din ratiuni pragmatice. Vreau sa inteleg clar, atunci cand invatamantul de stat primeste un procentaj din ceva, cum se masoara acel ceva, pentru ca la urma urmelor e vorba de copiii nostri. Exista, in opinia ta, posibilitatea ca guvernele sa se strecoare printre definitii si sa decida de fapt politic si nu economic marimea tortului de impartit? Acesta ar fi background-ul intrebarii.
0 0
Salut Puiu, doar ce am vazut comentariul tau.

Nu, PIB-ul (si in general indicatorii productiei) nu contin valori ale bunurilor imobilizate (eventual actualizate), ci numai fluxuri privind bunuri si servicii care se tranzactioneaza.
Nu cred ca in indicatorii macroeconomici principali sa fie prinse imobilizarile nationale, numai in contabilitatea firmei exista in conturile de capital si le poti reevalua periodic (la stat se stabileste prin lege cand trebuie reevaluate).

Cred ca tu faci aluzie la discutia cu 6% din PIB prevazut in Legea Educatiei, pe care sindicalistii il vad mai mic. Inainte, aceste cifre mai puteau fi manipulate, dar de cand este FMI-ul in spatele nostru, nu se mai poate ! Dar DEPINDE spre ce sunt orientate aceste sume, una este sa fie orientate spre material didactic si alta este sa fie orientate spre"schimburi de experienta" cu Papua-Noua Guinee...
0 0
Cele trei metode conduc la rezultate diferite?  daca da cum se trateaza acest aspect?
...