Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
1.3k vizualizari
Laudate sau hulite, crezute sau contrazise, exista persoane care isi folosesc propria energie biologica pentru a trata, cel putin asa pretind, diverse boli. Care ar fi mecanismele biologice prin care s-ar putea realiza aceasta interactiune tamaduitor-pacient si cum sunt ele folosite pentru a duce, eventual, la vindecare?
Senior (6.6k puncte) in categoria Medicina - Sanatate
0 0

Nu crezi poti incerca personal, doar curaj sa ai si iti poti face viata mai buna.
Cand o sa intelegem ca suntem mai mult decat fizic atunci ne vom indrepta perceptia catre noi orizonturi.
0 0
Nu are multa logica o baza rationala sau experimentala, i se poate reprosa  cu destula dreptate ca ii lipseste predictibilitatea.

Este o problema de subiectivitate a unor grupuri de persoane, care si-au format convingeri puternice si nu vor sa accepte argumente rationale. De fapt medicina alternativa vina la pachet cu teoria conspiratiei.

Sunt  atrase de teorii cu nume de o rezonanta mistica sau futurista.

Au o mare placere sa atace stiinta oficiala.

Le plac teoriile conspirationiste, iar farmaceuticele par a vinde bombonele sau otrava.

Nu au prea multa idee cum functioneaza lumea, sunt convinsi ca peste tot exista "interese" iar noi traim intr-o mare minciuna.

Persoana simte sentimente de mandrie si satisfactie pt. ca este capabila sa dezlege mistere ale marilor conspiratii, vad cea ce noi prostimea nu vedem.

Probabil au o problema de arhitectura cerebrala care ii impinge sa fie ceva paranoici. Poate ca evolutiv au avut unele avantaje, daca sunt prezenti printre noi, si in numar mare trebuie sa aiba o cauza. Neincrederea poate ca  i-a ferit de pericole de tot felul, au fost poate mai gelosi cu partenera si au protejat-o de alti intrusi cea ce in termeni de descendenta i-a favorizat.
0 0
Puiu, intrebarea este: functioneaza?
0 0
Salut Puiu !

Daca vrei iti pot raspunde "de ce NU functioneaza tratamentele bioenergetice" ! Pentru ca energia care ne anima corpul este electrochimica, nimic gen pase magice nu au cum sa-ti aduca energie in plus ! Este doar o alta forma de placebo, oamenii naivi sunt dusi de nas precum ca respectivul este un mare vindecator si n-au cum sa nu se simta mai bine !

Imi aduc aminte de cazul unei colege, o persoana remarcabila ca si caracter -  cancer ovarian metastazat. A tinut regim, a fost la bioenergoterapeuti, la preoti celebri, s.a.m.d - biologia si-a jucat cartile neabatut, acum traieste numai in amintirea noastra.
0 0
De fapt, persoanele care echilibreaza alte persoane dpdv energetic nu fac decat sa canalizeze energia planetara in pacient.
Imi place cum jonglam cu termeni desi cand vine vorba sa-i definim ne dam la fund... care-i treaba cu efectul asta palcebo?
PS: raspunsul tau Marco e chiar amuzant dar se incadreaza numai in prima fraza, in rest faci pe psihologul si iti tradezi frustrarile, deja imi placi :)

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Este vorba de efectul placebo. În anumite cazuri pasele bioenergetice sunt asociate în subconştient cu sentimentele declanşate datorită faptului că cineva se îngrijeşte de noi, lucru ce duce la o scădere a stresului, uneori corpul având astfel posibilitatea de a reacţiona mai bine împotriva afecţiunii. Câteodată merge, mai ales în afecţiuni asimilate ipohondriei. În aceeaşi gamă se manifestă şi autoinducerea unor stări speciale prin yoga, reiki etc. Deşi nu sunt asociate cu bioenergia (confiscată de iniţiaţi şi vândută pe post de brăţări energetice) aceleaşi atribute le au amuletele, tatuajul sau piercingul, bijuteriile, machiajul, coafatul, privitul în oglindă etc. Problema apare când bioenergia este utilizată pe post de leac real, şi nu o inducere a unei stări de bine pentru credincioşii acesteia. Să fim serioşi, când suntem bolnavi toţi ne dorim să fim îngrijiţi şi să primim speranţa unei însănătoşiri.

Câte ceva suplimentar, inclusiv o demonstraţie video a inexistenţei bioenergiei, aici: http://profudereligie.blogspot.com/2012/04/reiki-bioenergia-si-bratarile-cu.html

Junior (1.3k puncte)
0 0
ZAU? e vorba de placebo? Si cum anume functioneaza efectul asta placebo?
Adica ce, mentalitatea ne influenteaza viata? Cum poate un lucru imaterial precum un gand sa ne influenteze fizic...
E adevarat ca multi profita dar sunt prea mici cand ii compari cu companiile farmaceutice...pana la urma tot drogurile prind mai bine la oameni :)
PS: ai incercat personal? daca nu atunci spui vorbe goale...
0 0
În răspunsul meu ai descrierea procesului de efect placebo. Mai multe aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Placebo

Da, mentalitatea ne influenţează starea de sănătate şi viaţa implicit. Atât în relaţia cu noi înşine cât şi ca recul în relaţia cu ceilalţi (partenerul este oglinda noastră). Gândul nu este ceva imaterial, sunt procese bio-chimice în şi între celulele creierului nostru ce "compun" gândul, evidenţiate prin Computer Tomograf sau Rezonanţă Magnetică Nucleară. Chiar şi reacţiile cele mai simple, instinctuale sau vegetative, sunt evidenţiate prin electro-encefalogramă. Aceste reacţii coordonează direct sau indirect corpul nostru prin sistemul nervos, apoi cu ajutorul sistemului circulator şi a celui limfatic transportă produsele glandelor endocrine (comandanţii chimici) la organe ce reacţionează. Ca exemplu avem producţia superioară de adrenalină când privim un film de groază. Nu mai vorbesc de conştientizarea unei situaţii de pericol iminent real. Datorită evoluţiei prin care am trecut suntem "programaţi" a ne autovindeca în sensul de a supravieţui, dar acest proces are limitele sale şi în nici un caz nu are de-a face cu aberante energii bioenergetice.

Cât despre "drogurile" companiilor farmaceutice trebuie subliniat faptul că acestea au limitările lor tehnologice, dar cel puţin funcţionează şi fără a apela la efectul placebo, ba din contră, se fac studii dublu orb tocmai pentru a elimina un eventual efect placebo în ceea ce priveşte rezultatul tratamentelor cu medicamente. Pentru că aşa cum există un efect placebo avem şi efect nocebo, prin care a ingera o substanţă inertă chimic dar faţă de care "credem" că este nocivă duce la o reacţie antagonică, de stres psihic şi apoi fiziologic.

A încerca personal nu este relevant. Aici sunt necesare studii în orb şi dublu orb cu eşantioane importante de indivizi pe care să se facă studii, altfel reacţiile personale şi înţelegerea lor sunt doar nişte rezultate pur subiective.
0 0
E articolul tau? Ce, tu nu-mi poti explica ce e efectul placebo?
Orice lucru esential are un corespondent prin care se manifesta fizic, exact cum radiatiile EM merg interconectate in planuri perpendiculare.
Bine zici cu programarea dar e mai mult o involutie incat nu mai suntem capabili sa gandim pentru noi, ii lasam pe altii sa priveasca "obiectiv" din pozitia lor privilegiata.
Si cumularea unor rezultate pur subiective se transforma brusc in obiectivitate!?
Si tu esti pe principiul ca majoritatea are dreptate neconditionat? Ca atunci cand oamenii credeau ca pamantul e plat pentru ca asa zicea singura institutie de incredere si aparent avea dreptate!?
Daca experienta personala e un nimic atunci ne-am robotizat de tot dar uiti ca asa am ajuns la tot ceea ce cunoastem in prezent... e in natura ego-ului sa ne folosim de ceva/cineva si sa lasam balta cand consideram ca nu ne mai trebuie, bafta cu asta.
PS: imi plac oamenii care vorbesc din ce spun altii, parca as vorbi cu toti in acelasi timp :)
...