Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
470 vizualizari
Ne indreptam cu pasi repezi spre punerea la punct a unui proces prin care se va obtine energie in cantitati uriase.Fuziunea nucleara. Cum vom folosi aceasta energie? Ce impact va avea aceasta realizare asupra civilizatiei?
Junior (350 puncte) in categoria Tehnologie
0 0
Probabil peste 50 de ani, din cate am citit, vom avea reactoare de a treia generatie, de fuziune nucleara. Cu mult inainte petrolul se va termina, deja da semne de cativa ani ca nu mai poate creste productia. Este chiar unul dintre cauzele actualei crize, energia scumpa.
0 0
Despre ce "paşi repezi" vorbeşti? Cât de repede crezi că vom produce energie ieftină prin fuziune nucleară?
0 0
Cercetatorii de la ITER au programat ca in jurul anului 2020 fuziunea nucleara sa fie pusa la punct cu eficienta energetica. Daca provocarile constructive vor fi depasite vom pasi intr-o noua era energetica, cu implicatii necunoscute...care pot fi acestea?
0 0
@r3dwinged , cauta pe net si vei vedea ca vom avea reactoare cu fuziune nucleara cu productie comerciala nu inainte de 2050.  

Cel din franta, experimental este de prima generatie, din acest experiment se vor trage unele concluzii si se va construi unul de a doua generatie, dar care inca nu va fi comercial, apoi altul de a treia generatie si abia atunci prin jurul anilor 2050 vom fi capabili sa producem reactoare comerciale. Si probabil nici acelea nu vor fi la indemana oricarei tari.
0 0
Mda, sunt de acord cu colegii ca nu vom avea fuziune comerciala mai devreme de 2050, Chiar si atunci, nu-ti imagina ca va fi o revolutie si o sa traim toti ca niste boieri, nu asa functioneaza economia.

Pe de alta parte, apreciez ca adevaratul "breakthrough" care va genera un salt la nivelul civilizatiei umane va fi reprezentat de o mare descoperire in domeniul cuantic ... De aceea cred ca merita investiti multi bani in aceasta directie, chiar daca unii dintre noi o sa fim sacrificati - specia trebuie sa mearga mai departe ...

2 Raspunsuri

0 plusuri 1 minus
Energia este un parametru important al universului, poate unul din cei mai importanti, asa ca e normal ca in functie de modul cum reusim s-o gestionam in folosul nostru va avea un impact major asupra civilizatiei umane. DACA o gestionam corect, vom supravietui si vom evolua incontinuu, altfel ne vom autodistruge. Corect inseamna o raportare atat la foloasele aduse omului dar in acelsi timp sa nu afecteze echilibre ce pot da totul peste cap, cu o viteza la care viata nu e in stare sa raspunda, sa se adapteze. Pentru ca energia poate produce atat echilibre cat si dezechilibre, in sistemele in care se manifesta.
Experimentat (3.1k puncte)
1 plus 0 minusuri
Şi dacă vom reuşi să producem energie ieftină prin fuziune nucleară, vor mai fi multe necunoscute: cum o vom face disponibilă oriunde şi oricând? Casele le putem conecta la energie gratuită, dar maşinile probabil că nu vor putea fi "alimentate" cu energie produsă prin fuziune nucleară. Deci vor trebui realizate progrese şi în alte domenii, ca, de exemplu, cel al stocării energiei în baterii.

Implicaţiile energiei (cvasi)-gratuite? Enorme. Se va schimba complet faţa Pământului, de vreme ce costurile enorme implicate astăzi de producţia de energie necesară în economie ori viaţa de zi cu zi va fi fără costuri semnificative. Poate vom avea o lume mai paşnică, lupta pentru resursele petroliere ne mai având sens.

Se va schimba faţa lumii, măcar din punct de vedere al iluminării planetei: azi, dacă te uiţi la harta iluminării Pământului pe timp de noapte, o să observi că este în strânsă legătură cu dezvoltarea economică a zonei vizate. Va intra, deci, şi Africa pe harta teritoriului iluminat pe timp de noapte :)
Senior (11.9k puncte)
...