Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
641 vizualizari
Am întâlnit destul de des formula (însoţită şi de o valoare, un raport gen 3/4, 5/8 etc., asociat acestei rezonanţe) şi nu îmi este clară. Despre ce este vorba?
Senior (8.1k puncte) in categoria Terra-Univers
0 0

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
Lucrurile nu stau foarte simplu, dar nici prea complicate nu sunt. Ideea principala este ca e vba de perioadele orbitale, insa atentie la ce se refera textul propriuzis si la valorile care se dau.

Putem vorbi de rezonanta atribuita unui corp ce se roteste in jurul altuia, cum este cazul linkului despre Luna si sateliti. In aceste cazuri intra in calcul perioada de revolutie si cea de rotatie. Cifrele arata exact acest raport.

Avem si cazul a doua sau mai multe corpuri care se rotesc in jurul unui al treilea, de exemplu doua planete sau doi sateliti ai unei planete, caz in care ne referim la perioadele de revolutie ale corpurilor in cauza. De exemplu, Pluton si Neptun sunt in rezonanta 2/3, adica Pluton orbiteaza Soarele de doua ori in acelasi timp in care Neptun o face de 3 ori. Avem satelitii lui Jupiter in rezonanta de 4/2/1 - Io 4 revolutii, Europa 2 revolutii i Ganymede 1 revolutie in aceeasi perioada de timp (astfel avem un rand de 3 cifre, nu doar doua).
Experimentat (2.6k puncte)
...