Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
460 vizualizari
"Gusturile nu se discuta" spune o veche zicala. Indiferent daca e vorba de gusturile referitoare la mancaruri sau daca e vorba de gusturi la: imbracaminte, la frizuri, la masini, la ... parteneri, se aplica  "Nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie!"

Dar, sa ramanem deocamdata la gusturie referitoare la mancaruri. Cu totii avem "ceva" ce nu ne place. Cunosc persoane carora nu le plac maslinele, altii care nu suporta mancarurile cu ciuperci, unii care nu mananca miel sau ied, altii care dau deoparte verdeturile (patrunjelul, mararul, leusteanul, etc) din orice fel de mancare, si culminand cu mine care nu mananc deloc carne de pasare.

Bineinteles avem si mancaruri care ne plac in mod special. Nu o sa mai dau decat un singur exemplu extrem: imparatul roman ... Nero sau Pompei (unul dintre ei ... nu mai am "tinere de minte") care era innebunit dupa piersici ... sau caise (se pare ca e "Alzheimeru' grup"). Ii placeau atat de mult incat manca pana nu mai putea, apoi isi provoca voma, ca sa poata manca altele.

Asadar, ma intrebam deunazi, in ce masura aceste "preferinte" sunt determinate de: - gena, - ereditate, - zona geografica, - sau altele.
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Biologie
0 0
Ktn91land, intrebarea ta este una fundamentala, care se poate rezuma asa: "este determinant bagajul genetic sau mediul social-cultural ?"

Parerea mea este ca in unele aspecte genetica are un ascedent fata de mediu iar in alte cazuri viceversa.

In cazul gusturilor cred ca genetica este determinanta, de pilda mie imi place fix acelasi soi (rar) de mere care ii place si tatalui meu iar fiica mea nu mananca exact aceleasi mancaruri pe care le evitam si eu in copilarie, desi acum "m-am dat pe brazda" si le consum !

1 Raspuns

1 plus 1 minus
Ar fi o prea larga varietate de gusturi ca sa poata fi abordata aici pe rand. Cate putin din toate, au o componenta genetica, alta culturala , nu putem neglija experienta personala in copilarie cat si la maturitate. Este vorba de calitate si cantitate.

Sunt gusturi : culinare, muzicale,  cinefile, ideologice, religioase, sexuale etc.

Gustrile alimentare: se stie ca limba poate analiza un aliment si trasmite creierului compozitia sa, ex. un ardei iute provoaca durere la prima gustare dar in acelasi timp, creierul retine ca este o sursa mare de vitamina C, asa ca in ciuda arsurii la limba, oamenii doresc sa-i manance.

La romanii in Roma antica, se folosea omleta, care practic se poate folosi in amestec cu orice. Ei bine, era apreciata omleta de codite de soparla. Alta mancare era Garum, era un sos din intestine de peste puse la fermentat cu sare, pe care ei il considerau afrodisiac, in ziua de azi cu greu un om modern ar putea gusta asa ceva.

Canibalismul propriei specii da un risc de genul vacii nebune, unde apare un prion, curios este ca la majoritatea pamantenilor avem o mutatie "protectora":)  M129V sau vECJ, care ne-ar fieri daca am manca carne de om, acest lucru ne doveseste ca in preistorie, stramosii nostrii au mancat destul friptura de om, incat au dezvoltat mutatii care sa-i protejeze de boli derivate din canibalism.

Gusturile au legatura cu necesitatile, copii doresc dulciuri si carne, pt. ca au nevoie de energie si proteine. Batranii doresc dulce nu din nevoie ci dintr-un efect al batranetii, celulele devin rezistente la insulina, iar celulele nu primesc zaharul de care au nevoie, deci sunt intr-o semi-foame permanenta, trimit semnale ca vor zahar.

Placerea populatiei sa consume alimente nesanatoase, (dulce si grasime) , probabil vine din timpuri stravechi, cand omul avea probleme in procurarea hranei, iar natura il indemna sa manance alimente hipercalorice, chiar daca avea pe termen lung alte complicatii.

Se stie ca unele persoane geniale le plac mai mult mancarea de peste si ochii.

Unele persoane sunt alergice la unele alimente, agricultura are putin timp ca indeletnicire umana, cateva mii de ani, nu suntem perfecti adaptati la ea, iar acest lucru se observa ca inca multi oameni sunt alergici la soia, gluten, sau lapte.

Sa putut demonstra cu analize de RMN ca exista unele diferente intre persoanele care aleg ideologia de dreapta sau de stanga.

Imbracamintea are legatura cu personalitatea, nivelul de educatie, cultura in care ti-a fost dat sa traiesti.  Un domn cu cravata si costum ar fi fost ridicol intr-un oras antic.

 

Putem gasi o legatura de vestimentatie intre manelisti si negrii din ghetourile americane, desi, nu au multe schimburi culturale directe, totusi gusturile lor au ceva in comun.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Corectez, mici diferente cerebrale vazute cu RMN intre persoanele de stanga sau dreapta.
...