Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
518 vizualizari
In Romania se mai mâncă sanatos sau am luat si noi modelul nesanatos de fast food?In general?
Junior (435 puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Vei fi surprins sa aflii ca tara care consuma cel mai mult fast food este China si nu au la fel de multe probleme de sanantate precum cei din occident. Pur si simplu mancarea "fast food" nu e sinonim cu "junk food"...
Dar pe de alta parte, esti ceea ce mananci: iar la cat de artificial mancam ar trebui sa nu ne mire cat s-a denaturat fiinta umana.
As recomanda cat mai putine chimicale si carne. Atunci cand vom inceta sa sacrificam animale cu siguranta lumea va fi mai buna.

4 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Avem o problema prin a defini 100% mancarea sanatoasa pentru umanoizi.

Nu interpretati si nu dati o citire in termeni actuali. Am fost programati sa functionam in cu totul alt mediu.

Pt. ca in ultimul milion de ani umanoizii am fost mereu animale de tranzitie, stramosii nostrii care nu cunosteau focul si mancau mancarea cruda, pt. ei era ceva natural, sanatos.

Nu stim cu precizie ce mancau mai mult in acea etapa si care erau proportiile,:fructe, zarzavaturi, seminte, radacini, carne, peste etc.

Dupa descoperirea focului, au avut unele avantaje, dar dupa ce mananci 1-2 milioane de ani fara foc, noua mancare nu-i chiar naturala. In plus din vechile alimente nu toate sunt bune gatite, unele au fost abandonate.

In acest timp de sute de mii de ani au existat probabil mari diferente in piramida alimentelor, in diferite epoci, vegetale sau carne. De ex. omul de neanderthal, manca 5000 calorii pe zi si 90% carne pt. a face fata frigului si unui metabolism ridicat, poate si aici a fost una din cauzele disparitiei. Fie vorba intre noi, nu puteai primi un asfel de oaspete in pestera, ca iti manca toata carnea si facea nazuri la vegetale :), o adevarata paguba la pestera omului.

Se stie ca in anumite epoci omul primitiv a stat mult in apropierea tarmului o buna bucata de vreme, deci a mancat: scoici, peste, etc.

Apoi a fost vanator, in mare parte, unde combina vegetale cu vanatul.

In ultimele mii de ani a descoperit agricultura, iar aici s-a redus drastic varietatea alimentelor.  Inca se poate observa si in ziua de azi ca nu suntem perfecti adaptati la acest stil de viata, avem procentaje mari de oameni alergici la :soia, glutem, lapte.

Majoritatea oamenilor, chiar si la teste sofisticate care urmaresc activitatea cerebrala, se observa creierul, ca premiaza ca fiind bun, alimentele care contin multe grasime si glucide,  este o adaptare arhaica eficienta, din erele cand alimentele au fost o problema, preferi alimentele hipercalorice care iti dau energie sa supravietuiesti, chiar daca iti pot da probleme pe timp lung.

Omul primitiv strabatea zilnic mai multe zeci de km, pe un teren uneori accidentat. (avea nevoie de multa energie)

Trebuie sa amintim ca in neolitic speranta de viata era de numai 20 de ani, deci mancarea fast-food era chiar foarte sanatoasa :)),  pe natura o intereseaza sa ajungi la maturitate si sa procreezi, restul dupa 40 de ani, are prea putin de spus evolutiv.

 

Sa dovedit la toate mamiferele ca reducerea zilnica a nr. de calorii, reduce ceasul biologic, corpul se pregateste de foamete, reduce metablismul, rationalizeaza energia, cand ii dai putina mancare, deci implicit un asfel de stil de viata iti lungeste viata. Este o observatie pe care noi, animale inteligente o putem exploata, Dar, chiar daca este benefica la toate mamiferele, nu exista nicaieri un mamifer care de forma naturala cand gaseste mancare sa nu manance pana crapa. Pe natura o intereseaza sa supravietuiasca pana procreaza, nu sa populeze padurile cu ursi longevi.

Probabil daca am fi avut candva in istoria noastra o cultura unde femeile tinere si-ar fi dorit soti cat mai batrani, :) acum traiam toti 150 de ani.

Se poate specula ca rasa caucaziana, ar fi avut candva o cultura unde indivizii frumosi au fost mult mai favorizati sa aibe descendenta, acest lucru este prezent in toate culturile, dar aici pare sa fi fost ceva in plus. Pacat ca nu au favorizat la fel de mult si pe cei destepti.
Experimentat (3.3k puncte)
5 plusuri 1 minus
In tara noastra consumul de carne a crescut semnificativ dupa revolutie si asta nu pentru ca am fi noi mari producatori ci pentru ca importam serios nu numai carne ci si legume. Problema vine de mana cu nivelul de trai. Majoritatea romanilor consuma mancare ieftina si saraca in nutrienti dar e si partea buna a lucrurilor, aceea ca nu suntem chiar atat de grasi ca mancaciosii de peste ocean. E adevarat totusi ca in mediul urban supraponderabilitatea a crescut simtitor in randul tinerilor in special, care tin pe umeri sau mai bine zis pe burta industria fast-food.

Inclin sa cred ca o data cu reimprospatarea spiritului romanesc, adica imbunatatirea educatiei, romanii vor incepe sa adopte un regim alimentar mai sanatos, lucru care se poate observa, deocamdata doar la nivelul claselor mai emancipate.
Junior (350 puncte)
4 plusuri 0 minusuri
salut,

Prin intrarea atator lanturi de hipermagazine pe piata din romania, am inceput sa consumam destul de multe alimente destul de daunatoare indiferent ca sunt produse din carne sau vegetale.

In ultima perioada hipermagazinele sau fost presate sa vanda si produse romanesti (legume, carne) dar grosul este asigurat tot din strainatate, care de obicei sunt cam cele mai proaste si pline de chimicale, produse. Apoi pretul ridicat al unor produse putin mai sanatoase face ca omul de rand sa cumpere tot ce e mai rau.

Ghinionul meu de a sta in Bucuresti ma face sa fac cumparaturile dintr-un supermarket, unde legumele de import sunt foarte mari si aratoase dar pline de chimicale si lipsite de gust.  De curiozitate m-am uitat pe rafturile de oua si am observat ca in proportie de 95 % ouale au cifra 3 cea mai proasta calitate posibila.

As putea spune ca inca mananca sanatos cei care stau prin provincie unde sunt destule sate prin preajma si isi fac cumparaturile de la tarani. Sau care au rude la tara...

Legat de fast - food sau junk food chiar daca vedeti acele localuri pline mereu, ele au o piata de desfacere de sub 1% din populatia tarii.  As putea zice ca au clienti putin mai multi in Bucuresti dar in restul tarii in niciun caz.

Avand in vedere ca Romanul de rand inca gateste si manaca mancare gatita as putea zice ca mananca destul de sanatos fata de multe alte popoare.

Problema barbatior burtosi este in cea mai mare parte de la bere si nicidecum de la mancare.
Senior (6.9k puncte)
0 0
Hipermagazinele sunt, intr-adevar, uneori o piata de proasta calitate
Imi poti spune, te rog, de unde 1% desfacere pentru fast-food? O sursa daca se poate... Problema burtosilor este de la mancare, stomacul nu trebuie sa se mareasca pentru a tine berea in el ci se adapteaza cantitatii de alimente ingerate.
0 0
nush ce treaba are stomacul cu burta. Aia burtosi au un strat mare de grasime. Se poate sa aiba si stomacul un pic marit dar asta nu inseamna ca ditamai burta este de fapt un stomac de 20 litri.
Legat de fast food , junk food - aceste produse se consuma mai mult in Bucuresti si au un target mai mult pe adolescenti. Sunt destule orase in Romania cu peste 100.000 de locuitori in care nu exista un MC sau KFC sau alt tip de fast food.
0 0
Fast-foodurile exista pe langa orice unitate de invatamant urban din Romania, nu doar in Bucuresti, pentru a-si atinge targetul pe care l-ai mentionat. Nu vorbesc doar de KFC, MC si alte companii uriase, dar, orice oras cu Mall detine sub acoperis un fast-food.Grasimea burtosilor se datoreaza sedentarismului si consumului excesiv de carne corelata cu stilul dezordonat de viata. Daca ai observat, alcoolistii sunt mai degraba slabi, ei neavand pofta de mancare.
4 plusuri 0 minusuri
Ar trebui sa definim "mancare sanatoasa" in primul rand.
In principiu nu mai exista nimic cu adevarat "sanatos". Chiar si pe la tara oamenii pun ingrasaminte, semintele pe care le cumpara pentru a le planta sunt "modificate genetic", solul si apa sunt poluate cu deseuri, uleiuri auto, pet-uri, ploile sunt acide (plantele se usuca imediat dupa ploaie daca nu sunt stropite cu substante chimice).
Cel mai mare "daunator" este consumul direct de chimcale:
- sucuri: cola este 0% naturala, fanta are 4% suc de fructe, etc. Un pahar de suc contine intre 5 si 7 lingutite de zahar (si ar fii bine daca ar fii zahar natural).
- mezeluri: teoretic contin 60% carne iar restul făină, coloranti (carmin, glutamat de sodiu), nitriţi, nitraţi, zahăr, etc
- dulciurile: in principiu ar trebui facute din grasimi si zahar dar cunostiinta mea care s-a angajat recent la un laborator de prajituri spune ca acum totul e la punguta. Se toarna apa si continutul pungutei si iese frisca, Se toarna apa si continutul altei pungute si iese crema, etc. Nici vorba de lapte, oua, faina, etc, cum facea bunica.
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
tu stii ce inseamna 7 lingurite de zahar la un pahar de 200ml ??? se pare ca nu !
...