Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
874 vizualizari
Junior (1.3k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Se stie prea bine ca creierul  nostru poate  prelucra pana la 50% ( daca imi amintesc corect) din informatiile primite pentru ca perceptia rezultata sa fie in corcodanta cu credintele noastre.
Nu imi pot sustine afirmatia in legatura cu aceea cifra , de aceea imi pun raspunsul aici.
0 0
Nu ne putem folosi creierul decât în proporţie de max. 10%, iar asta numai în cazul geniilor. De obicei, folosim în jur de 5%. Restul e o enigmă, dacă vrem să aflăm cum ar fi să depăsim acest prag.
0 0
@ Livius: Folosim creierul 100% asta daca nu cumva o parte a lui e sectionata sau necrozata.
@ Arian: creierul prelucreaza toate informatiile percepute, dar numai un mic procent din ele sunt constientizate si chiar mai putine prelucrate constient.
0 0
@Marian: E vorba de folosirea creierului la putere maximă!! Nu ne folosim creierul în proporţie de 100% niciodată, căci am fi zei. De altfel, văd că recunoşti că numai un mic procent din creier este folosit! Există şi dovezi: sunt oameni a căror creier a fost înjumătăţit în urma unor accidente (împuşcaţi etc.), dar care încă se pot bucura de viaţă relativ normal; fapt care arată imensul surplus de materie cenuşie neutilizat.
0 0
@ Marian   NU am afirmat ca le prelucram in mod  constient .
0 0
Nu dispunem de energia necesara pentru a ne atinge intregul potential...

4 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus

Efectul acesta se bazează foarte mult pe credinţă, pe autosugestie. El acoperă o mare lacună, anume: cum este posibil ceva imposibil. Se pare că, într-adevăr, creierul este un mare mister care ascunde posibilităţi nebănuite.

Junior (674 puncte)
2 plusuri 2 minusuri
Efectul Placebo are o componenta afectiva si una ce tine de chimia interna a fiecaruia. Componenta afectiva poate aduce bolnavului (ca la ei apare) un confort emotional suficient pentru ca psihicul respectivului sa nu sufere depresii, care la randul lor pot afecta sistemul imunitar, care este determinat de acea chimie interna.

Deci practic atunci cand bolnavul a luat o medicamentatie de orice fel, acest efect incepe sa lucreze imediat, indiferent de eficacitatea medicamentului, prin faptul ca ii ofera o imbunatatire a starii psihice, o stare mai ridicata de optimism, lucru care la nivel chimic se transforma printr-o activitate eficienta a sistemului imunitar.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Deci starea noastra psihica ne afecteaza in mod direct...pe toti, nu doar pe cei bolnavi. :)
0 0
Chiar daca nu esti de meserie, ca si mine de altfel :) apreciez faptul ca situezi explicatia strict in zona chimiei. Salutare si un vot :)
0 0
Iahim.. cred ca ai dreptate, insa este predominant bolnavilor. Fiecare dintre noi insa mai are si o durere de cap si daca de ex. luam un medicament in genul celor homeopate, care e un pic de zaharel, deja un efect placebo se produce, intensitatea lui depinzand invers  proportional cu gradul de informare legat de acest medicament.
0 0
Dar esenta transcende peste ideea unui medicament. Iti poti influenta starea generala prin mentalitate. Nu degeaba persoanele stresate manifesta probleme de sanatate...
 VOINTA
0 0
Si eu cred ca mental se pot accesa niste mecanisme de intarire a organismului impotriva bolilor, orcare ar fi ele, insa uite ca nu e simplu de aflat cum. Efectul asta functioneaza inconstient, iar cum ar putea fi controlat cred ca nu se va afla curand. Esenta mecanismului exista si se ascunde bine.. inca!
0 0
"situezi explicatia strict in zona chimiei."... de meserie sunt automatist si mi-am format obiceiul de a vedea sisteme si conexiuni intre ele. Chimia este o stiinta la fel de buna ca si fizica, astronomia sau alte asemenea, cand studiezi sistemele, cand incerci sa asamblezi puzzelul. Te salut si eu!
0 plusuri 3 minusuri
Explicarea efectului Placebo este de premiul Nobel. Dacă reuşeşte cineva aici, aş fi extrem de încâtat că-i sunt partener de site :) Întrebarea este excelentă, pentru că ar trebui să fie prilej de unele lămuriri. Nu sunt medic, dar sunt interesat de subiect şi am citit pe subiect apreciabil.

Concluziile la care am ajuns eu sunt următoarele:
- efectul Placebo există, dar este imposibil de prezis cum va funcţiona pe fiecare individ. Doar după administrare vezi efectul;
- sunt o sumă de afecţiuni în care efectul Placebo funcţionează, dar nu afecţiuni grave. Se poate observa un mai bun management al durerii, o amelioarare temporară a sănătăţii pentru diverse afecţiuni, precum depresia ori ulcerul, dar nu vindecări miraculoase.
- nu se ştie cum credinţa că ai luat un medicament care te va face să te simţi mai bine chiar te face să te simţi mai bine. Şi acest aspect e important: NU SE ŞTIE. Deci eventuale speculaţii privind funcţionarea efectului placebo ar trebui să fie susţinute de dovezi ştiinţifice, nu de citate din cărţi de spiritism.
- medicamentele sunt testate prin comparaţie cu efectul Placebo: dacă efectul dovedit al lor nu este superior, atunci nu este medicament.
- e de menţionat şi efectul Nocebo: de ajungi să crezi că te va durea măsea, e posibil să te doară, chiar dacă nu există o cauză internă evidentă.

Despre ce s-a mai scris mai sus, de colegii noştri:
- chestia cu folositul creierului în proporţie de 5% este un mit. Pe Scientia sunt nişte articole care explică de unde a apărut mitul. Nu mai ştiu linkul, dar se poate căuta.
- "efectul se bazează pe f multă credinţă". Dacă s-a avut în vedere credinţa în zei, trebuie precizat că efectul placebo funcţionează indiferent dacă este ori nu credincios pacientul.
- efectul Placebo este singurul efect, conform studiilor, al "medicamentelor" homeopate. În fapt, nu greşim cu nimic dacă spunem că pastilele homeopate sunt pastile Placebo.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Pe scurt mentalitatea ne influenteaza viata, si asta ti-o poate spune orice persoana constienta...
Credinta in contextul de fata se refera la increderea in sine, iar creierul ni-l folosim in functie de energia de care dispunem.
PS: nu conteaza atat de mult ce citim ci ce anume experimentam, mai ales cand vine vorba de autosugestie.
2 plusuri 3 minusuri
Somatizare sau pentru superstitiosi: forta vindecatoare a credintei.
Junior (941 puncte)
0 0
Deci tu explici efectul Placebo prin... somatizare. Adică?
0 0
Vointa pe scurt...
0 0
Iahim, ştim amândoi că tu nu ştii ce vorbeşti. Deci ar fi bine să nu te bagi. Mie îmi place stilul tău: dacă tot vorbeşti, măcar o faci prin 3 cuvinte şi 3 puncte de suspensie. Dar când sunt discuţii serioase, vezi-ţi de ale tale.
0 0
Stim? Eu inteleg ce vorbesc si as vrea sa pot spune acelasi lucru despre si tine, dar tu stii prea bine :))
0 0
Definitie patologica: Somatizare = manifestare a unui stres psihologic prin simptome fizice care apartin mai multor sisteme ale organismului: digestiv, cardiac, respirator, musculo-scheletic, genital si nu pot fi explicate pe deplin printr-o boala organica.
Definitie generala: Somatizare = manifestare a unei influente psihologice prin simptome fizice care apartin mai multor sisteme ale organismului: digestiv, cardiac, respirator, musculo-scheletic, genital si nu pot fi explicate pe deplin printr-o influenta organica sau chimica (alimente, medicamente)
Somatizarea are loc pe urmatorul traseu: stres/influenta psihic/a - hipotalamus - hormoni - tiroida si glende - hormoni - organe. Somatizarile pot fi atit patologice cit si stimulatoare iar in unele cazuri chiar vindecatoare.

@Iahim, vointa nu are efect somatice.
0 0
Vointa e o functie psihica prin care ne manifestam constient in vederea atingerii unor scopuri... Dai definitia dar nu constientizezi situatia? ciudat :)
...