Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 1 minus
1.8k vizualizari
Cât de mare este riscul? Cât de recent trebuie să fi utilizat persoana infectată seringa pentru ca virusul să supravieţuiască? Cum stă treaba în cazul altor virusuri?
Senior (8.1k puncte) in categoria Medicina - Sanatate
0 0
Aş aprecia dacă "săpuneala" manifestată prin vot negativ ar fi justificată şi printr-un comentariu în care întrebarea să fie arătată cu degetul cât mai raţional cu putinţă...

Altfel, pentru primul vot negativ îl bănuiesc pe The_Best...

1 Raspuns

9 plusuri 0 minusuri

 

HIV este sensibil la temperaturile inalte, dar nu si la temperaturi extrem de scazute. Studii experimentale au aratat ca HIV este distrus de caldura, dar sunt necesare temperaturi de peste 60°C pentru a fi distrus virusul.

HIV poate supravietui pana la 4 saptamani in seringi dupa ce sange infectat cu HIV a fost aspirat in seringa si apoi expulzat. (Abdala N et al. Survival of HIV-1 in syringes. J Acquir Immune Defic Syndr Hum Retrovirol 20(1):73-80, 1999). Un studiu realizat pe sange recoltat din peste 800 de seringi umplute cu mici cantitati de sange infectat cu HIV si depozitat pe diferite perioade a concluzionat ca HIV-ul a putut fi izolat din 10% dintre seringi dupa 11 zile a.c. cantitatea de sange a fost sub 2μl, dar 53% dintre seringi cand cantitatea a fost de 20μl. O supravietuire mai mare a HIV a fost asociata cu temperaturi de stocare mici (sub 4°C); la temperaturi inalte (27-37°C) virusul nu a supravietuit dincolo de 7 zile.

HIV poate supravietui in sangele uscat la temperatura camerei pana la 5-6 zile daca este mentinut un pH optim; uscarea sangelui nu pare sa afecteze infectivitatea HIV.

 HIV supravietuieste putin in apa de mare. (Slade JS et al. The survival of human immunodeficiency virus in water, sewage and sea water. Water Science and Technology 21(3): 55-59, 1989)

In concluzie, sansele sunt foarte mici, aproape de zero, cu atat mai mici cu cat timpul scurs de la folosirea acului este mai mare, cu cat timpul petrecut de acel ac direct in „bataia” soarelui este mai mare, daca a intrat in contact sau nu cu apa de mare. Depinde si cum va intepati cu acel ac. In mod normal, nu ar trebui sa patrunda sangele din ac in tegument intrucat nu exista o forta care sa-l impinga, ci sangele dumneavoastra ar intra in ac sau ar forma „o pata de sange” la suprafata acului.

Dar, NU EXISTA OFICIAL caz documentat de transmitere a HIV prin intepaturi cu ace in afara institutiilor medicale.

Pentru mai multe informatii: http://www.cdc.gov/hiv/resources/qa/transmission.htm (A 12-a intrebare!)

 

P.S. : Acum 2 ani am avut initiativa de a amplasa gratuit in farmaciile din Constanta recipiente speciale pentru colectarea acelor folosite si a medicamentelor expirate unde oamenii sa le poata depune (pentru a preveni eventualele accidente si a evita o sursa de poluare – nu foarte bine documentata, ce-i drept), dar cum nimeni nu are un ban de castigat (mai mult trebuia o firma sa se ocupe de preluarea si distrugerea lor ), nu m-am ales decat cu timp pierdut, dezamagire si convingerea ca la noi nu se vrea. Poate ca nu m-am adresat cui trebuia, poate ca oamenii nu ar fi fost complianti, poate ca....

 

Experimentat (2.4k puncte)
...