Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

6 plusuri 2 minusuri
1.7k vizualizari

Fata de animale omul poate hotărî singur daca vrea sa traiasca sau sa isi puna capat zilelor.De ce biserica considera sinuciderea cel mai mare pacat?Eu nu am nimic impotriva lui Iuda ca s-a sinucis.A considerat ca nu mai poate trai cu gandul ca l-a tradat pe Iisus si a ales sa se sinucida.De ce este religia(religia crestina) contra?La Japonezi daca samuraii isi faceau harakiri era considerat act de onoare si curaj.

Junior (435 puncte) in categoria Religie
0 0
Viata e un dar ce trebuie pretuit, simplu :)
0 0
Acest subiect, respectiv sinuciderea, nu poate fi analizat prin câteva fraze stereotipe, condimentând şi cu ceva elemente fantastice de genul religiei. In primul rând că superstiţii şi zei au existat cu mult timp înainte de religiile aşa zis creştine. Religia creştină a apărut odată cu scrierile biblice. Opinia mea este că Biblia a fost creată, nu ştiu de cine, ca un "soft" pentru modelarea creierului uman. Adică să-l treacă de la stadiul de animalitate spre o rasă civilizată, folosind instinctul de frică, caracteristic fiinţelor vii. Există acolo sus, "poliţia astrală" care te va pedepsi dacă încalci normele de convieţuire. Că unii "băieţi deştepţi" au realizat ce mană cerească(sic) este să se folosească de religie pentru a avea un trai cât mai dolce farniente pe spinarea ignoranţilor, este altă gâscă în altă traistă. Multă lume uită esenţialul, dovedit ştiinţific. Există în jurul planetei noastre o centură de radiaţii, botezată  centura Van Allen, că el descoperit-o, care nu lasă să treacă nici măcar un "atom" viu, spre Pământ. Logic că nici invers. Adică se pare că noi trăim într-o "fermă" pe Pământ. Păi ce "stăpân" de fermă ar fi de acord ca locatarii ei, să-şi ia singuri viaţa?! Mulţi am citit despre descoperiri arheologice care ne arată dovezi că în această "fermă" au mai trăit şi alte loturi de oameni. Şi se pare că din când în când "stăpânul" fermei, sau legile nescrise ale universului, mai fac curăţenie din când în când în fermă. Ateu fiind, am citit că Dumnezeu se află în om. Coroborând mai multe date, reise că parcă în om s-ar afla şi o altă fiinţă. O fiinţă energetică, care sălăşuieşte un anumit timp în corpul fizic. Şi dacă rolul omului este doar de purtător al acestei fiinţe, atunci religia care îndeamnă la o cunoaştere a eului interior, şi nu numai ea, chiar şi învăţăturile din alte zone ale planetei, te sfătuiesc să te vezi în interior, atunci te întrebi cine este cel din tine, şi care este mai valoros?! Pentru moment diriguitorii treburilor pe planetă, nu au nevoie de fiinţe evoluate, aşa că viitorul îl bănuiesc sumbru. Şi se pune întrebarea logică, dar dacă fiinţa din tine, văzând că nu evoluează odată cu tine şi neputând să se elibereze singură ca să se "reîncarneze" în alt purtător, preia controlul creierului (că doar se ştie că 93% din creier este subconştient) şi comandă sinuciderea ca să plece, că pierde vremea de pomană ?! Fără concepte religioase, acceptând faptul că există energii pe care noi oamenii nici nu le ştim, de ce nu ar exista o fiinţă energetică, care se formează, sau se reîncarcă într-un corp fizic ?! Dacă ar fi aşa, şi poate chiar este, multe lucruri se explică pentru noi oamenii. Sper să nu se supere nimeni că am bătut câmpii. Dar în Evaghelia după Toma, o carte apocrifă, înţelegi după ce o citeşti de ce nu este agreată de diriguitorii cetăţii, am descifrat multe necunoscute ale omului şi cam ce ar fi acesta. Vă sfătuiesc să o citiţi.
0 1
Thebest, raspunsul este incredibil de simplu: RESPECTAREA AUTORITATII. A lui Dumnezeu, asupra intregii creatii. El da viata, El o ia. Ne supunem Lui sau nu. Tu asculti de seful tau, la serviciu? OK, nu vei avea probleme... Nu asculti? E dreptul tau... dar iti asumi consecintele... De fapt, asta este esenta intamplarii din Gradina Edenului... ;)
Dumnezeu nu te obliga, nu te forteaza... nu ca nu ar avea puterea, ci pentru ca s-ar nega pe Sine... El ne-a lasat intreaga libertate de a decide, aratandu-ne care sunt consecintele, in oricare dintre variante. Noi alegem... si, in functie de alegeri, va fi viitorul nostru... atat in aceasta viata, cat si in cealalta... ;)
0 0
Si cu ce este dumnezeul acesta ortodox care ne-a fost inoculat mai presus de zeii antici sau de cei contemporani din alte doctrine religioase?
De ce la noi face el legea si la altii nu?
Tu ti-ai pune copiii sa te venereze si sa se roage la tine doar pentru ca tu i-ai creat, sustinand ca tu detii puterea de viata/moarte asupra lor, ca autoritate suprema ? Asta e imaginea zeului pe care il evoci.
0 0
Iahim, eu nu vorbesc despre Dumnezeul ortodox ci despre Dumnezeul crestinilor (crestin = cel care crede in Isus), este o chestie de nuanta... ;)  Crestinismul este o religie monoteista iar eu cred in acest Dumnezeu. Daca tu crezi sau nu, este optiunea ta pe care eu nu o judec. Am exprimat doar un raspuns la intrebarea de mai sus. Daca ai un altul, poti sa il postezi. Daca zeul caruia i te inchini tu este (din punctul tau de vedere) mai bun decat al meu, nu ai decat sa iti postezi tu argumentele (desi nu vad relevanta, respectiv legatura cu intrebarea). Nu stiu caror zei te inchini si nu tin neaparat sa aflu. Pana una-alta, nu pot sa nu observ ca ZEUL meu ma indeamna la o atitudine toleranta fata de tine, in timp ce al tau (sau ai tai) te indeamna la o atitudine violenta; asadar, deocamdata - cel putin - il prefer pe al meu... ;)
0 0
Aceleasi povesti in alte cuvinte... cu alte cuvinte nimic nou sub soare.
Spuneam doar asa ca idee, daca erai in alta circumstanta spatio-temporala te inchinai altui zeu(alta "autoritate" cu alta poveste si alte cerinte)... eu constientizez dar nu le inchin credinta.
Imi cer scuze daca te-ai simtit atacata dar nu-mi place sa vad oamenii manipulati...
0 0
Daca eram in alta circumstanta spatio-temporala... nu am de unde sa stiu cui m-as fi inchinat; pana una-alta, traiesc, gandesc si simt in ACEASTA circumstanta... ;)
Si NU sunt manipulata. Dimpotriva, reactionez foarte urat atunci cand cineva incearca sa imi ingradeasca dreptul (si obligatia, zic eu), de a fi o fiinta rationala care considera ca creierul nu i-a fost dat numai ca sa nu ii sufle vantul prin craniu... :)
0 0
Bine, nu esti manipulata. Bucura-te de libertate...

2 Raspunsuri

7 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns
Religiile trebuie judecate prin prisma puterii lor de a supraviețui ca modele de gîndire. Religiile care îi împing pe oameni să facă lucruri cu efecte net negative asupra comunităților respective ajung să se regăsească în tot mai puțini oameni și în cele din urmă să dispară. De exemplu au existat religii care îi învățau pe oameni că abstinența sexuală totală este obligatorie; dispariția unor astfel de religii e ușor de înțeles.

Creștinismul le spune oamenilor că există o viață după moarte, și încă una mult mai bună decît cea de aici. Efectul automat al unei astfel de învățături este, evident, ca oamenii să dorească să moară, iar pentru asta sinuciderea e calea cea mai simplă. Dacă creștinismul nu ar fi avut nici un mecanism de a-i împiedica pe oameni să se sinucidă atunci această religie ar fi dispărut. Iar mecanismul antidot e simplu: le spui oamenilor că dacă te sinucizi ajungi în iad. Atunci oamenii nu se mai sinucid și păstrează, iar creștinismul supraviețuiește.

Sigur, din perspectiva credincioșilor lucrurile arată altfel: sinuciderea e un păcat pentru că așa a zis Dumnezeu. Probabil că preoții pot explica de ce a zis Dumnezeu așa, de exemplu: viața ta nu e a ta, ci a lui Dumnezeu, sau Dumnezeu a spus să nu ucizi, deci n-ai voie să te ucizi nici pe tine însuți. Sau alte explicații (e plin internetul). Dar adevărata explicație este că interdicția suicidului asigură perpetuarea religiei. Din perspectiva religiei ca entitate vie, oamenii nu sînt decît un suport pentru existența religiei.

Caracteristicile și evoluția religiilor urmează într-o bună măsură aceleași legi generale ca evoluția speciilor: mutații și selecție naturală. În final supraviețuiesc religiile care se adaptează cel mai bine la mediu, adică la gazdă, care e psihicul omului.
Expert (12.9k puncte)
0 0
la prima vedere asa pare dar daca gandesti mai profund nu prea e asa

eu nu cred ca biserica e impotriva sinuciderii ca sa supravietuiasca religia lor. nu cred ca ei gandesc in termeni de selectie naturala. adica religiile care nu sunt impotriva suicidului(sau care sustin abstinenta) vor disparea...

majoritatea oamenilor(cei de azi) privesc sinuciderea ca un act impotriva firii iar cei care aleg aceasta variantă sunt consideraţi nebuni. ei nu-l pot intelege pe sinucigas, nu empatizeaza cu el. viata e privita ca un dar si trebuie sa faci orice pentru a trai. cred ca din modul acesta de a gandi s-a nascut respingerea sinuciderii. si au gasit metoda "ajungi in iad" ca si pentru multe alte pacate.

si ateii(o buna parte din ei) sunt impotriva sinuciderii. tocmai din acest motiv ca si ei pretuiesc viata

japonezii sunt un caz particular si izolat. sinuciderea e considerata act de onoare doar in situatiile extrem de rusinoase( ti-ai facut de râs familia...). dar si ei pretuiesc viata si nu incurajeaza sinuciderea
0 0
Nu m-ați înțeles. Biserica nu știe de ce e împotriva sinuciderii. Biserica nu se gîndește că asta o ajută la supraviețuire. Evident că biserica nu se gîndește la propria ei selecție naturală (deși probabil că în sînul Bisericii există și oameni care își dau seama de asta). Biserica doar păstrează niște tradiții, niște învățături din vechime. Dar în vechime au existat și alte învățături, în alte religii. De fapt majoritatea religiilor lumii au dispărut deja. Au mai rămas doar cele ale căror învățături au avut un efect pozitiv --- sau nu îndeajuns de negativ --- asupra purtătorilor, plus religiile create recent care sînt prea tinere ca să-și fi manifestat puterea distructivă și care oricum au împrumutat din experiența religiilor supraviețuitoare (sînt un fel de mutanți încă insuficient selectați natural).

Ca o analogie, bacteriile și virusurile care parazitează un alt organism nu-și permit să producă efecte prea distructive, pentru că rămîn fără gazdă. Atunci cînd apar mutanți care își distrug gazda, aceștia dispar, cu gazdă cu tot. În final supraviețuiesc doar speciile de paraziți și de gazde care reușesc să creeze o simbioză, o conviețuire fără dezavantaje prea mari de o parte sau alta.

Religia nu este singurul tip de entitate (fenomen social) care supraviețuiește prin atașare la societatea umană și care trece prin acest filtru al evoluției. La fel se pune problema și în cazul limbilor, al tradițiilor populare, al moravurilor, al legilor, al științei, al modei, al rețetelor culinare, al tehnicii, al artei, al jocurilor pentru copii, al relațiilor sociale etc. Toate aceste entități se transmit din generație în generație, cu mutații mai mici sau mai mari, iar noile generații de oameni aleg dintre mutanții apăruți pe cei mai convenabili, punînd accent uneori mai mult pe păstrarea tradiției și alteori pe adoptarea noului.

Teoria evoluției nu se aplică doar la entități biologice. De fapt teoria evoluției poate fi ea însăși explicată prin teoria evoluției: dintre toate teoriile care explică viața evoluționismul e singurul care a avut șanse reale de supraviețuire, pentru că are avantaje nete într-o societate care prețuiește știința. Dacă omenirea ar fi rămas la stadiul prețuirii credinței oarbe, creaționismul ar fi fost cel avantajat, iar evoluționismul ar fi rămas într-un cerc restrîns de oameni sau ar fi murit pe un raft de bibliotecă sau, mai rău, într-un sertar.
0 0
Nu prea vad rostul chestiei cu evolutia in ceea ce priveste religia, pentru ca suicidul nu este un fenomen, ci cazuri foarte izolate. Chiar daca nu ar exista aceasta interdictie, ar ramane aceleasi cazuri izolate. Plus ca nu inseamna ca persoane foarte religioase n-au recurs la suicid...
0 0
Suicidul este un fenomen suficient de important --- în prezent este pe locul 10 între cauzele de deces, deci e departe de a reprezenta niște „cazuri izolate” --- pentru ca o variație de numai cîteva procente în frecvența lui, susținută de-a lungul a cîteva secole sau milenii, să afecteze semnificativ populația respectivă. În orice caz suicidul e un fenomen suficient de important pentru ca majoritatea religiilor să aibă o atitudine clară față de el, și anume în general (la religiile de azi) să-l condamne. Religiile au puterea să acționeze asupra celor care nu sînt tocmai hotărîți în intenția de a se sinucide. Că există și indivizi care se sinucid deși sînt foarte religioși, da, asta nu contestă nimeni. Dar nu puteți spune că frecvența suicidului ar fi aceeași dacă religia ar avea o atitudine permisivă asupra suicidului. În mod categoric ar fi mai multe sinucideri.
0 0
Deci, cea mai mare rata de suicid pare sa fie in Lituania, cu 34 cazuri la 100.000 persoane. Deci, cazuri izolate. Dar nu despre asta era vorba, ci ca nu vad legatura cu "evolutia" bisericii, din moment ce cei care se sinucid sunt si de o parte si de alta, adica explicatia aia linga mi se pare cam trasa de par.
0 0
Deci, cele 34 de cazuri la 100.000 de persoane sînt pentru un an. Deci, pentru durata de viață medie a lituanienilor (76 de ani) ies vreo 2600 de sinucigași la 100.000 de persoane. Deci, iese că 2,6% din lituanieni mor prin sinucidere. Deci, vi se mai par cazuri izolate?

Iar asta a fost o estimare pe genunchi, cu date amestecate. Găsesc pe internet și statistici reale: 3,09% din lituanieni mor prin sinucidere, care în această țară este pe locul al cincilea între cauzele de deces: http://www.worldlifeexpectancy.com/country-health-profile/lithuania Prin comparație accidentele rutiere produc mai puțin de jumătate de morți. Încă vi se mai pare că sinuciderile sînt cazuri izolate?

Așa e, sinucigași sînt și printre credincioși, și printre necredincioși. Dar sinucigașii nu sînt în general oameni cu gîndire clară (aș zice că dimpotrivă), deci simpla existență a unei interdicții din partea Bisericii îi poate convinge pe unii (din cei credincioși) să renunțe la gîndurile sinucigașe. Chiar dacă influența e mică, pe termen lung poate produce efecte semnificative. Dacă în schimb Biserica ar spune că e bine să te sinucizi, ca să ajungi mai repede la Domnul și să-i fii servitor în Cer, îmi imaginez că numărul de sinucigași ar crește. Credeți că greșesc?
0 0
Aoleu, asa se fac acuma calculele statistice? 34 cazuri la 100.000 persoane inseamna fix ce scrie, nu se inmulteste cu perioada de viata etc. avand in vedere ca exista si o rata de antalitate si alti factori care ar trebui luati in calcul. 34 persoane pe an la 100.000 mi se par cazuri izolate, da, sau 2.600 cazuri la 100.000 persoane pe parcursul unei vieti de om, la fel mi se par cazuri izolate data fiind perioada de timp, daca e s-o luam neaparat asa.

Repet insa, NU ASTA ERA IDEEA. N-am contestat nimic in afara de faptul ca ideea de evolutie pare trasa de par. ATAT. Discutam de dragul de a pierde timpul si a ne incurca in statistici...
3 plusuri 3 minusuri
Vad ca tu te referi la religia Crestina, deci una dintre cele 3 mari religii monoteiste incepute de evrei, in principal aceste religii condamna sinuciderea ca un pacat de capatai deoarece e considerat contra firii unei specii(adica procreerea si supravietuirea), iar findca religia e un rezultat al evolutiei omului pe parcursul a ultimilor 50.000 de ani( evolutia culturala), aceste legi biologice au fost "dezvoltate"pe plan spiritual.Trebuie totusi mentionat ca nu orice religie condamna sinuciderea in religia japoneza,Shintoismul, sinuciderea era considerata un act de onoare.
Novice (178 puncte)
0 0
Religia NU este un rezultat al evolutiei omului. Daca faci un experiment prin care sa nu influentezi o persoana de la nastere aceasta nu va inventa zeitati si povesti incredibile. Religia este o forma de manipulare inoculata de cei care se hranesc din deceptiile noastre de o vreme. DIVIDE SI CUCERESTE...
...