Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

6 plusuri 0 minusuri
2.3k vizualizari
Junior (686 puncte) in categoria Fizica
0 0
Cand o sa intelegem asta si ce este magentismul mai exact nu va mai fi vorba de fizica :)
In principiu se datoreaza sarcinii electrice si spinului particulelor, sarcina pozitiva fiind cea care atrage.
Se manifesta prin forte de atractie si respingere intre corpuri datorita interactiunii campurilor magnetice.
Practic si oamenii au camp magnetic deci data viitoare cand vrei ceva incearca sa gandesti pozitiv :)

1 Raspuns

2 plusuri 3 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut !

Intai as vrea sa observ ca intrebarea nu e pusa tocmai corect. Banuiesc ca te intereseaza "cum functioneaza magnetii permanenti". Altfel, ai in vedere ca nu exista "magnetism", ci electromagnetism - nu le poti separa, forta electromagnetica este una din cele 4 forte fundamentale din natura.

Exista doua explicatii ale campului electromagnetic furnizat de un magnet permanent - una cuantica si una electrica (mai veche).

Explicatia cuantica: fiecare atom este un micro-magnet, fenomen datorat momentului magnetic generat de spinul electronului. Indeobste, momentele magnetice se anuleaza reciproc intru-cat electronii de pe orbitali au alternativ spin pozitiv si negativ.  Insa structura cristalina particulara si caracteristicile atomice ale materialelor feromagnetice permit polarizarea locala a unor mini-domenii magnetice (Weiss) .

In situatia aplicarii unui camp magnetic exterior formator (al Pamantului la magnetii naturali si de origine electromagnetica la cei artificiali) mini-domeniile magnetice locale se orienteza axial si raman asa pe o perioada relativ lunga de timp. Compunerea acestor mini-campuri locale formeaza campul magnetic total.

Explicatia electrica (modelul Ampere): in mini-domeniile cristaline sau chiar intre atomi circula mini-curenti electronici (curenti Ampere). In masa materialului, efectul total este anulat de orientarea diferita a acestor curenti in zonele vecine, dar la suprafata nu mai exista vecini si apare un curent de suprafata perpendicular pe axa magnetica. Rezulta astfel un camp magnetic exact ca si cel generat de o bobina electrica.

Senior (8.7k puncte)
...