Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

7 plusuri 0 minusuri
3.5k vizualizari
Mă întreb cum funcţionează vitezometrul (ori cum s-o numi) unui avion de pasageri ori al unei navete spaţiale...ce principii de funcţionare au aceste instrumente?

Altfel spus, pe partea cu navetele spaţiale, de unde ştiau Aldrin şi Armstrong ce viteză au ori câti kilometri mai au până la Lună?
Senior (8.1k puncte) in categoria Tehnologie

3 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri

 

daca ai folosit vreodata gps-ul la masina ai fi vazut ca viteza de pe bordul masini este intotdeauna eronata (indiferent de ceas analogic sau digital) fata de viteza indicata de gps.
Gps-ul ca sa functioneze trebuie sa fie conectat la minim 3 sateliti pt ati afla cu exactitate locatia. (de obicei e conectat la 10-15-20 sateliti)
Presupun ca cei care calatoresc in spatiu sunt conectati tot la satelitii artificiali ai pamantului ( prin o parte din ei comunica cu terra, si transmit tot felul de date, iar pe altii ii folosesc pt ghidaj. Care este foarte important sa stie in permanenta viteza cu care se apropie de statia spatiala sau de vreun satelit pt care vor sa-l repare, la cea mai mica greseala sunt morti cu totii !
Senior (6.9k puncte)
2 plusuri 1 minus
:) Se numesc "Radare". Pe aeroporturi sau portavioane sunt niste "ligheane" care se invart ametitor tot timpul. Acestea emit un semnal. Avioanele au un aparat care se numeste "transponder" si care intoace semnalul inapoi ... astfel afli pozitia avionulul.

O afli acum, o afli si peste 10 secunde, deci stii distanta parcursa in 10 secunde, (timpul il masori "pe ceas" :) rezulta viteza. (V =D/T).

Mai multe despre radare:

http://www.radartutorial.eu/02.basics/rp04.ro.html

In spatiu sunt utilizati satelitii dar sistemul functioneaza cam pe acelasi rpincipiu
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
Din ce scrii mai sus inteleg ca asa se deduce viteza la nivelul radarului. Lucru care cred ca nu necesita neaparat acel transponder de care vorbesti. Semnalul se intoarce inapoi si lovindu-se de avion, nu?

Acele informatii de viteza ajung si la bordul avioanelor?
3 plusuri 0 minusuri
Salut

Viteza aeronavelor se masoara cu ajutorul mai multor aparate. Unul dintre ele este vitezometrul, care masoara viteza aeronavei cu ajutorul presiunii, mai exact diferenta dintre presiunea dinamica si presiunea statica. Pt mai multe detalii vezi manualul de navigatie de la Romatsa; acolo ai un desen al vitezometrului si intelegi mai bine.

O alta varianta ar fi cea cu ajutorul radarelor, care emit semnale de intrebare iar de la bordul aeronavelor se emit semnale raspuns; prin interogare repetata se calculeaza viteza ( pozitie, unghi de inaltare, coordonate etc.). Alaturi de radare, se mai utilizeaza si gps-ul, care poate avea erori intentionate sau neintentionate.

Sistemul GPS lucreaza pe doua frecvente, L1 si L2. Una este pentru parte militara, cealalta pentru civili. Frecventa destinata armatei furnizeaza informatii codificate ce sunt exacte, cea destinata civililor nu furnizeaza informatii foarte precise asa incat din motive de securitate se introduc erori calculate.

De exemplu, aviatia civila foloseste un sistem gps ( include statii terestre care lucreaza cu satelitii) independent de cea militara, tocmai din cauza erorilor intentionate, iar in cazul acesta vorbim de erori de pozitionare de 1-5 cm; de aici iti dai seama si de exactitatea valorii vitezei.
Junior (1.2k puncte)
...