Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 1 minus
1.2k vizualizari
In momentul de fata sanatatea, alimentatia echilibrata si naturala incep sa fie cel putin la clasa medie a doua religie. Oricat s-ar stradui cetatenii in acest sens majoritatea covarsitoare nu vor putea sa aibe cunostintele acestor doua categorii , medici si nutritionisti.

Alt detaliu demn de amintit ar fi ca nu mereu acesti specialisti au grija de sanatatea lor, ce ce ne strica putin concluziile. Pe timpul comunismului medicii straini in vizita isi puneau mainile in cap vazand atatia medici romani fumatori.
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Medicina - Sanatate
0 0
Chiar ca buna intrebare! Indiferent ce alte aspecte ar influenta speranta de viata, medicii ar trebui sa se alfe usor mai sus. Dar sunt si ei oameni, si e posibil sa se aplice tot vba aia cu popa: fa ce zice medicul, nu ce face el :)

Imi amintesc ca am vazut la TV o doctorita nutritionista care vbea la un moment dat de ce trebuie sa mancam sa nu ne ingrasam, dar ea luase in ultimii 2 ani vreo 20 kile (mai aparuse si altadata, o stiam).

Din pacate, nu stiu de vreun studiu facut in sensul asta.

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Speranta de viata a medicilor francezi era in 2004 de 84,6 ani pentru barbati si 88,9 ani pentru femei fata de populatia generala din Franta de 81,5 pentru barbati si 86,5 pentru femei.

In plus, speranta de viata a cadrelor si profesiilor intelectuale superioare este mai mare decat la restul categoriilor profesionale. (Pagina 2http://www.insee.fr/fr/ffc/docs_ffc/ip1025.pdf )

Intr-un alt studiu se arata ca sansele de a trai mai mult sunt direct proportionale cu gradul de pregatire profesionala intelectuala.

Pentru Statele Unite un studiu arata ca medicii barbati traiesc mai mult decat avocatii, toate profesiile luate in calcul in studiu la un loc si chiar mai mult decat barbatii in general.

Dar asa cum a spus si Truth: sunt multi factori care influenteaza speranta de viata.

Un medic poate ca isi permite sa manance mai sanatos multumita puterii de cumparare pe care i-o ofera salariul sau, insa pierde mai multe nopti in comparatie cu un functionar public care are program numai pe timp de zi. Unii medici (chirurgii) petrec mai multe ore in picioare decat altii (radiologi de exemplu), medicii de la urgente sunt mai activi decat cei de laborator si muncesc intr-un stres continuu. Sunt boli frecvente in anumite specialitati medicale care pot influenta negativ balanta sperantei de viata.

Experimentat (2.4k puncte)
4 plusuri 1 minus

Intrebarea este pertinenta, DAR speranta de viata este influentata de mai multi factori:

- structura genetica (oricat de savant ai fi, daca genele tale spun ca o sa te rablagesti incepand cu 50 de ani, n-o s-o mai duci prea mult);

- mediul de viata (daca locuiesti in Piata Universitatii, o sa existe ceva urmari negative chiar daca esti neam cu Hipocrate);

- sistemul de valori - pentru unii este important sa munceasca foarte mult (fie din pasiune, fie pentru mai multi bani). In aceasta situatie, efectiv n-o sa mai ai timp sa traiesti sanatos ! (costa timp sa prepari o masa sanatoasa, sa mergi la sala sau in natura, odihna, etc);

- temperamentul - exista oameni care stiu instinctiv sa se fereasca de extreme (munca multa, consum nervos, etc), si exista oameni care ard ca o torta (implicati in tot 100%);

- taria de caracter (una sa stii ce trebuie sa faci si alta este sa si executi - exista destule cazuri de medici care au obiceiuri nesanatoase - si nu ma refer la spaga);

- nivelul de trai (nu e un secret ca sanatatea costa bani, multi bani). Medicii si nutritionistii au venituri destul de ridicate, dar si aici sunt niste trepte... Asta imi aduce aminte de o nuvela SF "Transfer de soarta" - in care parintii cumparau la nastere numarul de zile de viata ale copilului lor - exact dupa buget, in mare cam asa se pune problema ...

Senior (8.7k puncte)
0 0
La sistemul de valori aş vrea să te contrazic puţin:
Eu consider că muncesc mult, în momentul de faţă muncesc 10 / zi timp de 6 zile (până nu demult munceam 13 ore / zi 7 zile din 7, bine că acum s-a terminat "coşmarul").
Să muncesc 10 ore pe zi nu consider că este foarte mult, însă îţi ocupă cam toata ziua (perioada cu lumină naturală din cele 24 de ore). Muncesc aşa pentru ca îmi este impus programul, pentru că îmi place şi pentru că îmi asigură un venit material suplimentar.
Cu toate acestea, când nu plouă merg cu bicicleta la muncă şi aleg în mod intenţionat traseul cu cele mai multe spaţii verzi. Fac 7,5 Km într-un singur sens. O dată la două zile merg la fitness si petrec în jur de o oră. O dată la 7 zile (pentru că restul de 6 le muncesc pe rupte), îmi aleg ori un traseu montan pentru drumeţii de 7-8 ore (uneori mă mai rătăcesc şi durează mai mult), ori un traseu de bicicletă, de regulă prin păduri. Desigur dacă condiţiile meteo îmi permit. De exemplu acum 2 săptămâni am parcurs cu bicicleta 60 Km într-o singură zi.
De citit... chiar îmi pare rău că nu am mai mult timp la dispoziţie, momentan citesc e-book-uri de pe telefon iar asta în timp ce stau pe wc. Da, puţin timp :((
Să beau zilnic ceai este mai mult decât o pasiune pentru mine. Beau în jur de 6-8 căni de ceai pe zi. Acum am "în meniu" ceai de muşeţel, cei verde şi ceai de salvie. Dar un adevărat "drog" este ceaiul de sunătoare, mă topesc după el.
Cât despre mâncare... da, este puţin mai complicat, dar prefer să îmi rup o jumătate de oră din timpul destinat somnului şi să prepar o salată de fructe cu care înlocuiesc cina o dată la 4-5 zile.

Cu acest comentariu doresc mai mult să arăt cititorilor că se poate şi altfel.
...