Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
829 vizualizari

Am fost acum 2 zile la cinema, la un film numit "Battleship". M-a atras prezenţa în distribuţie a lui Liam Neeson, protagonistul din Lista lui Schindler, pentru cei mai puţin pasionaţi de filme, cât şi trailer-ul, unul atractiv pentru un pasionat de filme SF. După vizionare, nu recomand filmul nimănui...

Am detectat o serie de inadvertenţe în scenariu, cel puţin privind dpdv al ştiinţei actuale, plecând de la transmiterea unor semnale electromagnetice cu viteze imposibil de imaginat, călătorii cu viteze superluminice, în fine, meniul clasic ptr. un asemenea film, inclusiv un eroism vecin cu nebunia al actorilor principali.

Ce mi-a atras atenţia în contextul unor lecturi relativ recente e un alt procedeu des întâlnit în filmele SF, şi anume existenţa în compoziţia tehnologiilor "vizitatorilor" Terrei a unor materiale ultrarezistente compuse din elemente care "nu există în tabelul periodic".

În materialele citite de mine era vorba despre aşa-numita "Insulă de stabilitate", care, chipurile, va conţine elemente ultragrele, dar şi stabile, ce urmează a fi descoperite şi produse în acceleratoarele de particule ale viitorului.

Credeţi că e posibil aşa ceva? Vom obţine elemente chimice stabile şi mai grele decât ultimii locatari actuali ai tabelului lui Mendeleev, care sunt foarte instabili?

 

Senior (8.1k puncte) in categoria Chimie
0 0
off topic. Am vazut trailerul in cinema cand am fost la alt film, si parea un "must see" (ca orice trailer care il vezi in cinema) Apoi cand am vazut trailerul acasa parea o porcarie deci mersi de recomandare !

2 Raspunsuri

5 plusuri 1 minus

Salut Gogu !

Desigur, este doar o speculatie non-stiintifica !

In natura sunt stabile numai elementele "sub-Uraniene", elementele cu Z>92 au timp de viata foarte scurt, fiind obtinute efemer numai prin reactii nucleare.

Cauza sta in proprietatile acestui Univers, pentru dimensiuni mai mari ale nucleului rezultanta fortei de respingere electrostatica devine mai mare decat forta nucleara tare - rezultand un element instabil.

Scientia ne ajuta si de aceasta data cu un material interesant:

http://www.scientia.ro/fizica/58-fizica-nucleara/288-forta-tare-si-energia-de-legatura.html

Senior (8.7k puncte)
4 plusuri 0 minusuri
Nu este vorba ca n-am putea produce elemente grele, dar nu tine de noi sa le stabilizam, ci de legile fizicii. Singura modalitate, exclusiv SF (ca doar era vba de filme SF) ar fi sa cream regiuni in care constantele universale sa aiba alte valori, astfel incat sa permita existenta pe termen lung a acestor elemente. Insa nu stiu ce aplicabilitate ar avea acest procedeu, din moment ce ca sa te folosesti de ele ar trebui sa le readuci intai in conditiile initiale, deci ar deveni tot instabile. Evident, consumul de energie pentru presupusa schimbare a constantelor ar fi urias mai mare decat orice energie am obtine prin folosirea/dezintegrarea lor...

A, si inca ceva. De obicei (asta din ce am auzit eu pana acum, nu ma refer la filmul in cauza ca nu l-am vazut), se vorbeste de aliaje necunoscute, nu de elemente. Scriitorii de SF ocolesc elegant aceasta imposibilitate :)
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Intr-adevar, de obicei e vorba de aliaje, dar formularea senzaţonalistă de prin filme conţine mai mereu chestia cu tabelul lui Mendeleev ...

Oricum, formularea întrebării a fost greşită. Am mai citit din nou câte ceva despre insula de stabilitate şi de fapt e vorba de elemente chimice cu o perioadă de înjumătăţire mult mai mare decât ceea ce s-a constatat până acum pentru elementele ultragrele deja obţinute.

Eu am citit doar pe wikipedia, unde nu sunt precizate surse la toate informaţiile prezentate, dar se zice pe acolo că unii speră la perioade de înjumătăţire de ordinul miilor ori milioanelor de ani. Mă întrebam oare la ce ar putea fi folosite asemenea elemente chimice (dacă vor fi sintetizate vreodată) ori aliaje obţinute pe baza lor...
0 0
Da, daca te referi la insula de stabilitate, e posibil sa fie obtinuti izotopi mai stabili decat cei sintetizati pana acum. Dar despre aplicabilitate, se pare ca majoritatea nu pot da raspuns la intrebarea asta, poate si pentru ca nu se stie cu certitudine ce proprietati vor avea.

Dar pana sa se descopere acesti izotopi, cine stie pe unde se va afla tehnologia, poate se vor gasi si aplicatii practice pt ei.
...