Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 1 minus
570 vizualizari
Întrebarea a răsărit în mintea mea citind o întrebare înrudită, cea despre dimensiunile Universului. Universul are aproximativ 13,73 miliarde de ani şi, totuşi, materia ce îl compune se întinde pe mult mai mult de atâţi ani-lumină (ori aşa spune ştiinţa). Ceea ce înseamnă că, de la momentul 0 şi până în prezent, viteza de expansiune a depăşit cu mult viteza luminii.

Fizica, aşa cum o înţelegem la acest moment, ne împiedică să gândim o explozie, cel puţin una generată de materie, care să ducă la îndepărtarea materialelor care "explodează", unele faţă de altele, cu o viteză mai mare decât viteza luminii.

Atunci, cum de a fost posibilă această expansiune superluminică? Tot citesc că nu se încalcă teoria relaitivităţii în acest caz, că, dacă ne referim la cosmologie şi evoluţia Universului, relativitatea poate fi ignorată, dar, totuşi, unde e schepsisul? O anumită formă de energie determină acest comportament bizar al Universului, care, cel puţin pentru un neavizat, încalcă fizica lui Einstein, determinând deplasări relative ale unor zone faţă de altele cu viteze mai mari decât "c".

E teoria relativităţii una care nu se aplică la scara întregului Univers? Voi cum înţelegeţi această problemă?
Senior (8.1k puncte) in categoria Fizica
0 0
Spatiul in sine se formeaza pe masura ce universul evolueaza...
0 0
Iahim, mereu am apreciat la tine că tu termini cel mai complex subiect în maximum 10 cuvinte. Eşti cel mai haios personaj de pe aici. Pentru mine răspunsurile tale sunt "Bula zilei". Mai că aş face şi o colecţie cu perlele tale.
Încă o dată: eşti foarte, foarte tare! Fără specia ta, lumea ar fi mai săracă.
0 0
Si eu te iubesc :)
0 0
Spatiul in sine se poate deplasa cu o viteza mai mare decat c, insa ceea ce se afla in spatiu nu.Dar nici nu putem discuta despre o "deplasare" a spatiului, ci de un fel de dilatare a dimensiunii spatiu(interesant este faptul ca timpul nu se dilata, sau  ?).Prin urmare, materia ce se afla in univers nu se deplaseaza cu viteza >c, ci stagneaza, deplasandu'se odata cu tesatura spatiu-timp.Expansiunea universului este provocata de "energia intunecata", un fel de enrgie a nimicului, a vidului.Asa fiind, cu cat cantitatea "nimicului" creste, accelereaza in mod exponential si expansiunea universului(ciudat).Asa fiind, de si nu stim ce se afla in afara universului, cu siguranta nu are natura spatiului, caci altfel nu ar fi atins viteza >c.

2 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus
Salut !

Am mai discutat aceasta problema (vezi daca ai lipsit :) ), ideea este ca relativitatea einsteiniana nu este incalcata deoarece este vorba (si) de o expasiune a spatiului insusi - unul din termenii necesari sa determini viteza - deci in continuare niciun obiect cu masa nu depaseste viteza luminii.

Se afirma ca etapa initiala de inflatie accelerata a Universului s-a desfasurat cu viteza mai mare decat viteza luminii - dar din nou nu este vorba de o incalcare a relativitatii, pentru ca NU se refera la viteza unui obiect material, doar la expasiunea spatiului.
Senior (8.7k puncte)
0 0
Am citit deseori despre expansiunea spaţiului însuşi, dar oare despre ce este vorba? Apare spaţiu nou din nimic? Şi ce este acest spaţiu, până la urmă? Cuante de spaţiu? Creşte dimensiunea lor ori apar altele noi din nimic? Dacă acest spaţiu în sine e caracterizat de lipsa masei, atunci ce este el de fapt? tu la ce te gândeşti când spui "spaţiul însuşi" ? La "nimic" ori la ceva concret?
0 0
Aoleu, te rog sa nu ma intrebi "ce este spatiul" - cred ca a mai fost intrebarea pe aici !
Eu sper in solutia simpla: o structura discreta, populata in "noduri" de o particula (super)fundamentala fara masa (de aceea expansiunea nu incalca relativitatea). Inflatia se produce pur si simplu prin departarea reciproca a acestor noduri/particule, afectate de forte/proprietati ale Universului poate inca nedescoperite - sau poate cunoscute dar care n-au fost puse inca in relatia corecta.

Si totusi, aceasta teorie a mea nu exclude existenta unui "non-spatiu" in AFARA acestei structuri - adica "NIMICUL", poate populat totusi cu "ceva" - dar care nu interactioneaza DELOC cu materia (si energia) cunoscuta, si care are o origine care ar putea scapa complet cunoasterii.

PS: Poate n-am raspuns la intrebarea initiala: Universul se dilata similar inca de la nastere, pur si simplu se creeaza spatiu "suplimentar" in acelasi timp in toate directiile. Dar nu ma intreba DE CE - aici apare in scena "energia intunecata".
0 0
Spatiul nu exista separat materiei, deja ar trebui sa ne gandim la hiperspatiu si mai departe.
3 plusuri 0 minusuri
Ia-o asa: relativitatea spune ca nimic nu poate intrece viteza luminii. Viteza implica deplasarea unui corp IN spatiu. Spatiul insusi se poate deplasa cu ce viteza vrea, pentru ca nu se deplaseaza in sine insusi. E de fapt ciudat si sa vbim de viteza spatiului, neraportandu-ne la... spatiu.

Astfel teoretic e posibila deplasarea warp: ne miscam cu viteze superluminice deplasandu-ne cu tot cu spatiul in care ne aflam.
Experimentat (2.6k puncte)
...