Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 2 minusuri
661 vizualizari
Patriarhul Daniel pare a incerca sa aduca un suflu nou, cel putin declarativ, prin care B.O.R. sa se adecveze mai bine societatii romanesti actuale, in sensul modernizarii si al asumarii unui rol social consistent. Reuseste? Ce sfaturi i-ati da? Nu caut raspunsuri nerealiste si neproductive gen: sa dispara! Nu va disparea.
Senior (6.6k puncte) in categoria Religie
0 0
Sa se lase de ritualuri pagane, jos cu dogmele si propaganda...
0 0
Dar care ar fi ritualurile acceptabile, corecte, nepagane? Inteleg ca nu religiozitatea lor te deranjaza ci paganitatea lor. Care ar fi credinta corecta si ritualurile ei?
0 0
Fara ritualuri si credinta oarba le-ar fi mai bine, dar ei stiu foarte bine ce fac :)
Religia e cea mai profunda forma de manipulare, macar aici suntem de acord ...dar ceea ce ar trebui sa intelegi e ca insasi esenta este corupta iar disparitia ei nu e chiar asa departe cum iti imaginezi. O noua ordine mondiala ar impune si o noua credinta in randul credulilor.
Indiferent de rolul pe care si l-ar asuma biserica daca va continua sa imprastie confuzie si limitare in randul oamenilor avantajele palesc in fata degenerarii progresive si a propagandei iresponsabile.
Disparitia religiei ar fi chiar cea mai productiva solutie :)
0 0
Ok, am inteles ca te deranjaza si religiozitatea si paganatatea, dar nu mi-ai spus care e credinta corecta si eventuale alte tipuri acceptabile de ritualuri?
0 0
Serios?Nu intelegi ca nu exista "credinta corecta"...crezi ce vrei doar suporta consecintele, mai devreme sau mai tarziu tot tinzi spre adevar :) Esential este ce intelegi dar credinta individuala este cea mai buna solutie intrucat vointa determina si modul in care decurge viata cuiva. In esenta toti suntem la fel si apartinem aceluiasi intreg dar ne manifestam subiectiv de diferit in functie de prezenta...astfel poti constientiza cine esti sau te poti pierde in ritualuri si ceremonii cu masele fiind un pion in planul altora intrucat ego-ul este modelat de societate.
Ti-as recomanda optimism si rabdare dar tu decizi cum traiesti :D

5 Raspunsuri

4 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns
Salut prieteni !

Ma regasesc in raspunsul Lidiei, dar nu puteam rata subiectul ! :)) Deci iata invataturile lui Truth pentru mult prea-fericitul patriarh Daniel:

- cresterea transparentei privind modul de finantare al parohiilor (efectiv in zilele noastre nu poti stii daca popa de la tine din sat este un hot patentat sau este un ingeras - in rare cazuri se elibereaza chitante);

- renuntarea la regimul fiscal privilegiat (oare biserica asta ce gen de contabilitate tine ? Publica ? Societati comerciale ? Sau e pe persoana fizica, precum Vanghelie ? Care sunt documente legale prin care i se atribuie facilitati la impozite pe terenuri si cladiri ?)

- renuntarea la sistemul de indoctrinare fortata a copiilor si tinerilor, ba chiar iesirea cu totul din sistemul public de educatie ! Sa-si faca propriile scoli, asa cum era pe vremuri si cum este si astazi in alte tari ! Cine simte ca are astfel de chemari n-are decat sa mearga pe aceasta cale - dar sa inceteze cu misionarismul asta stupid in cardasie cu politicienii verosi dornici sa se eternizeze in functii.

- cel putin jumatate din activitatile bisericesti sa fie indreptate spre activitati de asistenta sociala. Batranii, saracii, orfanii, alti napastuiti ai soartei sa fie ajutati si concret, nu numai cu sfaturi ! Destul cum "sa faci ce zice popa", dar nu ce face popa !

- Si totusi, apropo de sfaturi: e stupid ritualul spovedaniei ! Mult mai curand, oamenii ar avea nevoie de la preot de un sfat de viata, o incurajare, suport moral. Si aici apreciez mai mult practicile catolice, in care discutia se poarta anonim in acele cusete (imi acum scapa denumirea), tocmai pentru a stimula astfel de initiative. Foarte multa lume se jeneaza sa vorbeasca despre problemele personale, chiar daca ai in fata un preot.

- mai multa initiativa sociala, primele care reactioneaza la o catastrofa naturala sunt ...televiziunile, in scop de rating.

- mai multa consecventa morala (si severitate) in supravegherea propriilor functionari. In multe cazuri se neaga sau se ingroapa manifestarile ne-cucernice ale clericilor.

- recunoasterea publica a erorilor trecutului, inclusiv din perioada in care cultul crestin era unit;
Senior (8.7k puncte)
3 plusuri 0 minusuri
nu stiu daca manastirile intra sub "jurisdictia" BOR, dar o posibilitate ar fi intrebuintarea maicutelor sau a calugarilor(aici poate interveni si prejudecata... cate rele am auzit de calugari in ultima vreme) in domenii de ingrijire sociala (totusi cred ca ar contraveni... solitudinii auto-impuse). de exemplu, case de orfani, case de batrani, ingrijirea bolnavilor... in domeniul sanitar nu stiu cat de buni ar fi, din moment ce nu li se impune o pregatire anume, dar ca personal secundar (brancardier s.a, imi scapa numele) nu cred ca ar fi de prisos.
Novice (318 puncte)
0 0
Salut boogey,
Foarte corect. Ar putea angaja personal medical si achizitiona echipamente, ca pentru catedrale faraonice se gasesc bani.
2 plusuri 0 minusuri
Biserica a avut un rol in trecut atunci cand statul nu exista sau cand pe teritoriu domniei nu existau alte instutii ca sa vertebreze societatea. Erau vremuri cand nu existau: ziare, televiziuni, internet, radio, scoala, arte pt. populatie, sport, teatru,  bloguri,literatura, turism peste hotare,  etc. in plus exista alte alternative spirituale, occidentale, orientale sau ateismul.  La un asa evantai de posibilitati biserica are un front mic. Iar religiozitatea la noi dupa 90 s-a dezvoltat tocmai pt. ca populatia nu profeseaza mult aceste posibilitati, dar este o chestie de timp ca noile generatii sa nu mai fie asa.

As vrea sa atrag atentia ca doar Statele Unite sunt intre tarile dezvoltate singura care este religioasa, in rest progresul nu face alianta buna cu religia, desi in State domina protestantismul, un fel de crestinism adaptat la gandirea nordica.  Modernizarea si ortodoxia este ca si cand ai spune conservatorii-moderni, cine a cunoscut la prima mana gandirea unor oameni religiosi isi da seama ca prin definitie acei oameni doresc sa fie diferiti de tot cea ce este modern. Putem observa la talibani, calugari (ortodocsi sau catolici) sau la neo-protestanti radicali ca au multe lucruri in comun: urasca medernitatea, o vad ca pe ceva periculos. Deci plecand de la o asa gandire de baza in nici un caz nu vor obtine ceva de exceptie.

Daca cultele s-ar asuma un rol social, ar fi ceva pozitiv, dar chiar si asa, este un rol secundar, dar idealul meu de tara este ceva in genul : elvetia, japonia, corea de sud, sau chiar mai mult, doar este un ideal. In nici un caz faptul ca ar exista o tara in lume (ro) cu un venit modest pe cap de locuitor unde saracii acele tari ar avea o buna asistenta si sustinere, nu o vad ca pe ceva interesant. Cine dintre noi s-a interesat de asistenta sociala din cutare tara, este ceva care trece neobservat. Anumite reforme economice pot dubla sau triplica venuturile unei tari, deci implicit transforma enorm viata celor in nevoie, deci prefer o tara bogata decat una saraca care incearca sa carpeasca neputinta.

Exista totusi anumiti factori care pot declansa o schimbare majora: aparitia tehnologiei fierului, tiparnita, scoala gratuita, motorul cu abur, etc.

Daca biserica ar fi cerut credinciosilor insistent sa citeasca mult, ar fi obtinut mai mult decat si-ar fi putut dori, un om citit: doneaza sange, este ecologist, amabil, supus autoritatilor, interesat de traditii, istorie, mai productiv, etc.
Experimentat (3.3k puncte)
7 plusuri 1 minus

Biserica isi cunoaste puterea pe care o detine asupra omenirii. Putini sunt cei care, cred eu, in ciuda a ceea ce afirma, de ex ca sunt atei, ar indrazni sa spuna ceva nepotrivit unui preot, privindu-l in ochi. Imaginea crucii a patruns atat de adanc in constiinta omenirii, incat este greu sa facem un gest impotriva celui care o poarta.
Ma uitam in noaptea invierii la toti acei oameni ce asteptau cuminti in fatza bisericii, ca preotii sa iasa cu lumina. Si imi imaginam cum undeva in spatele altarului, acel preot a aprins o lumanare si apoi a iesit in fatza turmei si a impartit flacara « sfanta ».  A vazut cineva sa vina un alt preot cu lumina ? Exista un curierat rapid care sa imparta la toate bisericile lumina adusa de la Ierusalim ?
Apoi am privit grupul de preoti ce purtau crucile si turma de oite credincioase si naive ce ii urmau in jurul bisericii. Circulatia pe o artera mare a orasului a fost blocata de politie, ca acestia sa poate da inconjurul bisericii.
Pe de alta parte, m-am intrebat de nenumarate ori ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi existat aceasta frica de furia lui Dumnezeu, pe care biserica, de milenii nu a incetat s-o trezeasca in oameni ?! Cate razboaie, crime, furturi etc ar fi existat ? Cum s-ar fi comportat omul evului mediu, de ex, daca biserica nu ar fi repetat la infinit cele 10 porunci ? Si cata populatie ar fi avut azi planeta, daca ele nu ar fi fost ?
Imi place sa privesc, pe cat posibil, din mai multe perspective.
Este adevarat ca biserica a facut cele mai multe crime de-a lungul secolelor, insa cate crime ar fi existat, daca ea nu le-ar fi facut ?

Paradoxul pe care niciunul din fanaticii religiosi nu il vede azi, este acela ca cei care au ordonat uciderea lui Iisus, iar apoi au omorat in mod cumplit crestinii (hranind leii sau arzandu-i pe tronuri incinse), azi detin puterea asupra crestinatatii – Vaticanul. Si inca ce putere !

Ce sfat as da bisericii de azi ?
Sa nu mai impuna teama. In prezent exista suficiente legi care sa mentina ordinea.
Sa nu ceara supunere prin amenintari cu iadul sau mai stiu eu ce.
Sa nu intre in sufletul omului fortat, punand difuzoare prin care slujba religioasa se aude in toata strada si in casele dimprejur.
Sa accepte ca timpurile se schimba si ca oamenii incep sa se intrebe de ce aproape nimic nu s-a schimbat in acesti 2000 de ani ? Nu biserica a ajutat omenirea sa evolueze, ci stiinta ! Curiozitatea mintii umane si dorinta de a trai mai bine.
Biserica doar ne-a tinut pe loc! Nu s-a adaptat defel vremurilor. Insa se foloseste pe deplin de descoperirile stiintei, fara sa-i recunoasca meritele in mod deschis.
Sa nu mai vanda iluzii si sperante desarte! Sa-si recunoasca neputinta si sa treaca de la vorbe la fapte. Daca pana acum acel Dumnezeu al ei nu a facut mare lucru pt oamenii sarmani, sa faca ea – cea care sustine ca este legatura dintre El si noi.  
Sa respecte cele 10 porunci si sa nu mai fure, sa nu mai inchida ochii atunci cand se produc crime de catre fanaticii ei religiosi. Sa nu mai minta !
Sa respecte legea, asa cum toti o facem, sa plateasca impozite ca noi, sa isi declare toate veniturile, pana la cea mai mica lumanare vanduta. Prin plata impozitelor ajuta alte clase sociale, si nu prin minciuni invechite.
Cu banii adunati din vanzari si servicii, sa construiasca ceva pt oamenii sarmani ! Asa cum franciscanii aveau spitale in apropierea manastirilor, la fel sa faca si biserica de azi. Are suficiente fonduri. Cele mai multe !
In Romania nu exista suficiente camine pt batrani, orfelinate si spitale. Nu sunt bani pt a fi construite. Biserica are bani. Nu sunt spatii, biserica detine domenii imense !
Ce naiba face cu banii enoriasilor, deloc putini ?!
Intr-un cuvant, sa faca mai mult decat vorbe ! Sa-si rasplateasca enoriasii si buna lor credinta prin crearea a ceva util pt ei… si nu doar pt ea ! A vorbit suficient pana azi ! A amenintat suficient ! A indus teama, a ingenuncheat, s-a hranit cu suferinta oamenilor, sperand ca ea sa existe cat mai mult, astfel incat oamenii sa vina in biserici si sa cerseasca ajutor. Sa isi invete enoriasii la demnitate si respect de sine, nu la umilinta si ingenunchere !  
Si sa renunte dracului la acele scrieri de acum 2000 de ani, trecute prin prisma nu stiu cator minti, in functie de propriile trairi ale unor oameni cu mentalitatile acelor timpuri uitate. Sa-si faca un update, in sfarsit!
Omenirea are nevoie de fapte ! Are nevoie de o mana intinsa. S-a saturat de vorbe !

 

Junior (403 puncte)
0 0
Ca o completare la faptele incalificabile ale reprezentantilor bisericii de-a lungul timpului, adaug recomandarea de a viziona cele 2 seriale:
- Familia Borgia  http://www.cinemagia.ro/filme/the-borgias-566303/
- Stalpii Pamantului http://www.cinemagia.ro/filme/the-pillars-of-the-earth-559404/
0 0
Religia se hraneste pur si simplu din nesiguranta noastra, noi suntem responsabili pentru perpetuarea proapgandei. Desi exista interese ascunse biserica a fost si este cel mai mare obstacol in calea progresului daca vorbim de inchizitie, cruciade si iezuiti... nu pot sa cred cum oamenii uita cate a facut biserica si acum se inghesuie ca oile pentru vesnica "mantuire" intreprinsa tot de mantuiala...
0 0
Familia Borgia, "The Borgias", Like! Tare serialul, apare seria aII-a anul asta. Nu uita ca e totusi un film ... inspirat din realitate intr-adevar  ...
4 plusuri 0 minusuri
Am citit sfaturile enuntate aici.

Va dati seama ca nu le va lua in seama nici un reprezentant al BOR (Biserica Ortodoxa Romana).

Deci intrebarea corespondenta ar fii:

"Ce putem face noi ca BOR sa se schimbe putin ?"
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
Putem ajuta oamenii sa se trezeasca :)
0 0
Cei care se inghesuie in biserica, nu ai cum sa-i mai trezesti, Iahim. Sunt capabili de crima pt credinta lor! Nu au gasit nimic in viata asta, nu au realizat mare lucru, iar credinta este tot ce au. Este speranta lor, motivul care le da putere sa se trezeasca dimineata. Priveste-le ochii si vei vedea cat de tristi si goi sunt!

Ce putem face? Sa asteptam sa se imputineze acesti oameni (generatiile mai in varsta) care, pana la urma, nu au nicio vina ca asa au fost invatati de mici. Si sa generam o gandire realista generatiei ce acum se ridica. Tineretul de astazi vrea sa aiba sufletul liber. CERE sa fie liber de aceste credinte ca niste lanturi grele.  Sunt mai intuitivi si deschisi spre cunoastere.

Insa, vor mai trece multi, multi ani pana cand familiile nu-si vor mai obliga copiii sa mearga la biserica. Biserica si obiceiurile (mai ales la catolici) sunt frumoase. Atunci cand oitele se duc acolo, au siguranta (pe care strada nu le-o da) ca nimic rau nu li se poate intampla. Se simt in siguranta si puternici.  Se simt iubiti si intelesi.
Cand credeti ca va fi omul capabil sa renunte la astea? ...de omul slab de inger zic.

Si in fine... mai cred ca atunci cand nivelul de trai va creste, omul nu se va mai agata de religie. Bunastarea da incredere. Nu mai este nevoie de speranta intr-un miracol picat din cer.
Deci, nu prea putem face mare lucru. Saracie mereu va fi, cu cat populatia terestra va creste.
...