Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

8 plusuri 11 minusuri
1.7k vizualizari
Conform teoriei zilei, Universul are 13,7 miliarde ani vechime. Dar Universul este în expansiune. Cât măsoară acesta dintr-o extremitate în alta?
Senior (11.9k puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
maine scot ruleta si m-a apuc de masurat !
e complicat de raspuns. Explozia big bang a generat o marire mult mai mare decat viteza luminii. Chiar daca pare absurd nu putem stii. Din ce am citit undeva la peste 40 mld ani lumina. Cum au ajuns la concluzia asta nu ma intreba.
0 0
Nu exista margini...
0 0
sunt curios de ce aceasta intrebare a primit 5 voturi negative. e chiar interesanta.
0 0
Intai, inca nu stim daca este finit sau infinit. Trebuie sa acceptam rational si ipoteza ca pur si simplu poate fi atat de mare incat scapa cunoasterii umane.
Apoi, daca este finit, nu stim inca ce forma are, ca sa-l putem masura - am mai discutat, din masuratori rezulta ca ar fi plat , dar daca este atat de mare incat PARE plat ? Dar daca are de fapt forma deschisa, de sa ? Cum il putem masura ?

Parerea mea este ca vom rezolva dilema finit/infinit si eventual estima dimensiunile numai cand vom intelege CAUZA genezei sale (problema legata de cauza inflatiei, cred eu) - atunci vom putea face calcule/simulari.

Pana atunci, singura intrebare la care putem raspunde este "cat de mare este Universul Observabil".
http://www.wisegeek.com/how-big-is-the-universe.htm
0 0
Cât este de mare este Universul?-Patetic...Nici macar nu intelegem deocamdata ce este universul in care traim si ne intrebam cat e de mare.
0 0
Dupa unii mai are si varsta :)

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri

Aici o frumoasă reprezentare virtuală a universului: http://apod.nasa.gov/apod/ap120312.html

Junior (1.3k puncte)
0 0
superbă animaţie. mulţumesc!
0 plusuri 1 minus
Raspunsul nu poate fi dat decat dupa ce aflam mai intai forma lui. 1. Universul infinit are marime infinita. 2. Universul in expansiune are o marime finita Daca masuram universul in unitati de timp, pornind de la momantul zero si pana acum, atunci el are dimesniunea egala cu virsta Daca masuram universul in unitati de timp pornind de la momentul curent el va avea o dimensiune mult mai mare din cauza "expansiunii". 3. Daca am putea masura universul in unitati de spatiu atunci marimea lui depinde de forma sa. P.S. Nu am pomenit de tipul de marime: raza sau diametru pentru ca problema se complica excesiv. P.P.S. Nu am pomenit nici de modelul universului finit in spatiu dar fara limite/granite din aceleasi motive de complexitate.
Junior (941 puncte)
0 0
Vrei să spui că nu se poate face nicio estimare a dimensiunii Universului, pentru că nu se ştie cu precizie forma lui?
Şi care-i ideea cu Universul infinit? Nu există o opinie acceptată de fizicieni privind expansiunea Universului?
0 0
Quarc, la prima intrebare raspund afirmativ,precizand ca vorbim de distante spatiale adica parseci, nu temporale adica ani lumina.
Daca vorbeam de distante temporale, atunci marimealui este egala cu virsta.
Universul expansionist poate fi infinit inca din start, nu este sigur din cauza curbarii spatiale in jurul singularitatilor. Universul poate fi expansionist asa cum il observam dar perioada de start inflationista, necunoscuta inca nici macar teoretic, putea duce la expansiunea universului de la zero la infinit in primul moment de timp. Rata expansiunii LOCALE ulterioare, chiar daca poate fi aceiasi in tot universul, poate urma modelele teoretice acceptate in prezent.
0 0
Ok, am înţeles punctul tău de vedere.
M-ar interesa un singur lucru: care este sursa afirmaţiei că Universul poate fi infinit din start?
0 0
@Quark
1. Nu cunoastem masa toala a universului, care poate fi oricit de mare
2. Nu cunoastem ce s-a intimpat in primul moment plank dupa intrarea in existanta.
3. Stim ca in jurul singularitatilor curbura spatiului poate fi oricit de mare daca avem suficienta masa, deci la masa infinita, avem spatiu infinit.
4. Probabilitatea ca universul sa fie "oricit de mare" este arbitrara si nu putem exclude cazul limita-infinitatea dintr-o dezbatere, oricare ar fi probabilitatea lui.
0 plusuri 0 minusuri
Salut,nu de mult studiam la un ,,mega,,documentar despre cat de mare este ,,universul,,ba chiar am avut oczia sa vad o foto bineinteles conceputa din alte mii de fotografii ...este ,,interminabil,,nu exista ,,laturi,,...,,pereti,,..de aceea exista ,,infinit,,...))))
Junior (1.4k puncte)
...