Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
3.0k vizualizari
Ce se poate produce folositor din ea ?

Am citit un articol cum cativa miliardari vor sa exploreze planetele sistemului solar pt platina din care sa faca profituri de mii de miliarde de dolari.

Cu ce ne-ar ajuta daca fiecare pamantean ar avea un kilogram de platina ? Deocamdata este rara si din cauza asta este scumpa dar daca ar fi in cantitati foarte mari ce valoare ar mai avea ?

Oricum acest proiect este fictiv din partea mea necesitand peste 50-100 de ani de realizare.
Senior (6.9k puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Datorita costurilor ridicate necesare exploatarii consider ca pretul s-ar pastra doar investitorii facand profit.
Interesant mi se pare ca anticii cunosteau importanta acesteia ba chiar detineau tehnologia necesara confectionarii diverselor obiecte din platina, lucru neobisnuit ca niste primitivi sa modeleze metale la 1770 *C(temperatura de topire)

2 Raspunsuri

1 plus 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Buna seara !

Subiectul asta mi-a amintit ca iubeam chimia de-a saptea, aproape la fel de mult ca si pe profesoara de chimie - o blonda platinata ! :))

- Iata ce zice netul despre utilizarile platinei:

"Platina este un metal alb-gri, moale şi ductil care nu oxidează la temperatură ambiantă şi este inatacabil de către acizi, cu excepţia apei regale. Poate fi fabricată în bare, foi, benzi, ţevi, fire sau alte forme semiprelucrate prin forjare, laminare sau tragere.

Datorită rezistenţei excepţionale la coroziune, punctului ridicat de topire şi activităţii catalitice intense, platina şi aliajele sale au multe aplicaţii importante în industrie, faţă de utilizarea la fabricarea bijuteriilor, giuvaergerie sau în protezarea dentară. Se utilizează, de exemplu, în electricitate, pentru fabricarea termocuplurilor sau a termometrelor cu rezistenţă, a contactelor electrice sau a electrozilor pentru diverse aplicaţii; în industria textilă, pentru fabricarea filierelor pentru fibrele textile sintetice sau artificiale în industria sticlei, pentru echipamentul de prelucrarea sticlei topite, cum sunt filierele pentru obţinerea fibrelor de sticlă, creuzetele, agitatoarele etc.; în industria chimică sau petrolieră, drept catalizator, în procesul de oxidare a amoniacului pentru fabricarea acidului nitric sau cu rol de catalizator de reformare; în industria chimică, pentru confecţionarea unor instrumente sau aparate, (de exemplu creuzetele); în industria aeronautică pentru electrozii bujiilor motoarelor cu aprindere prin scânteie sau pentru sistemele de aprindere ale motoarelor cu turbine cu gaz.

Platina şi aliajele ei sunt utilizate de asemenea, pentru fabricarea instrumentelor chirurgicale (în special pentru ace hipodermice), la anumite aparate de iluminat cu gaz si pentru numeroase alte aplicaţii ca fabricarea etaloanelor pentru măsurarea lungimii sau fabricarea firelor reticulare (firelor de vizare) pentru instrumentele optice."

- Privind eventualele fluctuatii ale pretului, in principiu functioneaza legea utilitatii marginale: la limita, fiecare unitate in plus adusa pe piata are o valoare de utilitate (si deci pret) mai mica decat precedenta !

Dar pe de alta parte, o scadere a pretului ar putea deschide noi piete in industrie si ar putea alimenta cererea - generand o revenire in crestere a preturilor.

- Serios vorbind, Ciprian are dreptate, subiectul este o bomba de presa, o sa mai treaca ceva anisori pana cand o sa fim in pozitia tehnologica de a exploata minereu extraterestru. Cel mai facil mi s-ar parea sa excavam Luna  (in cautare de seleniu :)) - parca vad imaginea Lunii ciobite de excavatoarele gigant ale corporatistilor pamanteni ! :))

Si o pancarta mare ca pe noul sediu al Bibliotecii Nationale: GOOGLE'S MOON !

Senior (8.7k puncte)
3 plusuri 2 minusuri
Fiecare civilizatie sau comunitate de oameni folosesc materialele pe care le au la indemana, acest lucru marcheaza mult dezvoltarea lor.

Daca civilizatia umana ar avea la indemana sa zicem energie ieftina, toate lucrurile s-ar schimba. Chiar in momentul de fata, folosirea energiilor fosile, ne-a plonjat enorm de mult inainte. Un animal de tractiune are forta ceva mai mica de un 1CP. Desi folosirea animalelor de povara a ajutat enorm umanitatea sa se dezvolte, totusi acum facand comparatie, cu uriasa forta dezvoltata de catre flota de camioane, tractoare, avioane sau vapoare.

Acum facand comparatie cu metalele scumpe pe care le putem aduce din meteoritii metalici, fireste ca ar fi o revolutie tehnologica. Trebuie sa amintim ca metalele existente la inceputurile planetei noastre (cand era totul lava) s-au dus spre nucleul pamantului fiind mai grele, minele noastre de azi provin in parte din meteoriti mari care au lovit mai tarziu pamantul.

Tehnologia in general se adapteaza la piata materiilor prime, asta nu inseamna ca intr-o alta lume ipotetica unde NI Cr Pt Rh Pd , diorita, corindon (roci dure) etc ar fi foarte abundente, am avea enorme beneficii tehnologice si altfel ar fi lumea construita. Nu inseamna ca daca un obiect este facut din cutare material, nu exista altul mai bun, cum ar fi sa ai tabla pe casa din titan sau mobilierul urban, piese la autoturisme, etc. (titanul se gaseste in cantitati mari pe pamant dar este greu de extras pt. ca nu este in stare pura)

Teoria cu bogat si sarac este mai complexa, oricum, noi fiecare, suntem in detinerea de bunuri finite de mii de ori mai bogati decat oamenii primitivi din epoca de piatra, poate ca ei erau bogati in detinerea de mari suprafete de pamant.  Becali este sarac pe langa Carlos Silm, depinde cu cine te compari, ce sa faci cu un munte de aur daca esti singur pe planeta Marte, are sens doar intr-un sistem de valori.
Experimentat (3.3k puncte)
...