Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 1 minus
729 vizualizari
Exista vreo super corporatie care controleaza si google si yahoo si tot internetul?
Junior (435 puncte) in categoria Internet

3 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

E complicat de raspuns, pot sa-ti dau doar o parere personala !

Plecam de la definitia internetului care este o retea extinsa ce cuprinde retele locale - LAN - Local Area Network  si retele pe arii extinse WAN - Wide Area Network.

Interfata care o vedem si pe care o accesam printr-un link este pt a ne fi noua mai usor reteaua globala decat daca ar fi fost ca o retea locala si prin care vezi intr-un folder 10-100 de calculatoare.

Sa revenim, oricine poate sa-si faca pe calculatorul personal un server, prin care sa gazduiasca un site.

Motoarele de cautare, si luam ca exemplu google care este cel mai mare si performant, indexeaza zilnic miliarde de pagini. Practic le parcurge in totalitate si salveaza informatii despre tot ce contine acel site. Google Bot este atat de puternic incat poate trece foarte usor de orice protectie a informatiei ai avea. Au fost cateva cazuri in care anumite site-uri in general cele de continut de imagini si filme contra cost au interzis google-ui sa-i indexeze continutul ascuns pt ca  cei care cautau pe google un anumit film sau o poza, google il ducea direct la rezultat putand sa accesezi acea informatie fara sa o platesti.

Teoretic nu ar fi corporatii care controleaza internetul ci doar care il monitorizeaza, daca ar vrea cineva sa inchida un site va trebui sa mearga la destinatar acasa si sa-i opreasca serverul.

Senior (6.9k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Nu este, dar va fi in curind, se cheama SOPA, sau ACTA. Si nu va face altceva decit sa anuleze dreptul la libertate. Va fi sfarsitul LIBERTATII.
Novice (192 puncte)
0 0
sa speram ca hackeri vor fi mereu cu un pas inainte si vor aduce solutii acestor probleme.
3 plusuri 0 minusuri
Cred ca asta e o discutie foarte complexa.

Daca ne referim la controlul asupra serverelor, cred ca daca cineva ar putea avea la dispozitie serverele de nume ar putea genera mari probleme in functionarea globala a retelei (de aceea serverele DNS radacina sunt raspandite pe glob, totusi cele mai multe dintre acestea fiind in SUA).

Mai mult decat atat, o alta forma de control poate fi exercitata la nivelul asa-numitelor rutere de bordura, care gestioneaza cantitati impresionante de date intre segmente majore ale internetului. Daca cineva ar putea controla foarte multe astfel de rutere, ar putea avea acces la si ar putea devia dupa bunul plac mare parte din traficul global.

Mai sunt si detinatorii motoarelor de cautare, de pilda google, care, avand in vedere cantitatea uriasa de informatie stransa din internet si stocata pe propriile servere au si ele un soi de control asupra utilizatorilor retelei globale. Sa ne gandim doar la reclamele contextuale afisate utilizatorilor ori la profilurile de marketing pe care marile companii le pot construi clinetilor lor din online pe baza activitatii online a acestora...

Sunt foarte multe de discutat, iar discutia va duce, inveitabil, in directia protejarii identitatii si confidentialitatii online...
Senior (8.1k puncte)
0 0
Pe langa routerele de bordura mai sunt si cele de pavaj, facute din piatra slefuita...
De unde dracu' ai scos denumirea de router de bordura?

Probabil te referi la BGP (Border Gate Protocol), care este un protocol de comunicatie utilizat de obicei intre ISP-uri. Si care e cu totul altceva.
...