Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
581 vizualizari
Am vazut nu demul un articol in care se zicea ca soldatii americani vor putea sa poarte exoscheletul mecanic, ajutindu-i sa duca greutati pina la 100kg. As vrea sa stiu cum functioneazasi cum se poate de creat unul asemanator, pe foto nu avea dimensiuni mari
Novice (128 puncte) in categoria Tehnologie

1 Raspuns

2 plusuri 1 minus

Salut !

- Si in acest domeniu natura ne-a dat lectii: nevertertebratele nu au schelet intern, ci unul extern - un exoschelet.  De pilda, se stie ca insectele sunt extrem de puternice, de pilda Onthofagus taurus poate trage o masa de 1141 ori mai mare decat cea proprie !

- Capacitatile fizice ale omului sunt limitate de rezistenta fizica a componentelor scheletului plus anexe: oase, articulatii, muschi, tendoane (o curiozitate: celulele osoase ale scheletului sunt inlocuite complet in numai 3 luni !).

Pe aceasta directie s-au concentrat cercetarile. Oasele au fost inlocuite cu tuburi foarte rezistente si usoare, muschii cu servomotoare electrice, tendoanele cu cabluri puternice, energia este generata de baterii Litiu-ion iar coordonarea este realizata de un computer care preia comenzile valorificand impulsurile nervoase care comanda muschii utilizatorului sau pur si simplu amplificand miscarile acestora pe principiul "servo".

Rezulta o amplificare importanta a rezistentei si fortei (de mai mult de 10 ori) - dar limitele sunt stabilite doar de destinatia echipamentului: militar, utilitar, medical, etc.

Aici un filmulet insotit de comentariu privind exoscheletul japonez HAL. 

Aici o versiune militara americana doar cu picioare, mai practica in teren: 

Si una completa: 

In mod cert exista si versiuni militare care nu sunt publice....

Senior (8.7k puncte)
...