Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
9.6k vizualizari
Tuturor ni s-a întâmplat să ne intre pe căile respiratorii mici particule (de mâncare, de exemplu). Ce se întâmplă cu acestea?
Senior (11.9k puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Le expectoram din reflex...

2 Raspunsuri

6 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Caile respiratorii au cili vibratili, care imping mucusul din plamani spre exterior. particulele care au reusit sa treaca de primele filtre nazale si ajung in plamani, in aproximativ 1 h, sunt expulzate.

Particulele mai mari sunt inalturate prin tuse, daca nu sunt expulzate, anumit muschi netezi se contracta automat pt. ca fragmentul sa nu mai inainteze, acest lucru poate provoca uneori asfixie. In anumite cazuri particulele pot forma chisturi, (ex, in jurul unui fir de par de animal)  care pot fi vazute cu o radiografie sau infectii.
Experimentat (3.3k puncte)
3 plusuri 0 minusuri

Cel mai important aspect este dimensiunea particulelor din praful inhalat.

Astfel:

- cele mai mici de 0,2 µm sunt particule foarte fine care sunt inspirate si cea mai mare parte sunt expirate inapoi in atmosfera fara a interfera semnificativ cu mediul nostru intern. in cazuri exceptionale la expunere masiva pot provoca fibroza a interstitiului pulmonar, adica in jurul alveolelor.

- cele cu diametrul intre 0,2 si 5 µm, unii spun 10 µm ,sunt cele mai importante din punct de vedere al sanatatatii noastre, se numesc particule respirabile, deoarece o mare parte ajung in alveole, sunt inglobate de catre macrofagele prezente din loc in loc printre celulele alveolare sau la suprafata epiteliului alveolar, de aici ele ajung odata cu macrofagele in interstitiul pulmonar si in ganglionii limfatici locali situati la nivelul hilului pulmonar (partea pe unde intra bronhia principala in fiecare plaman).  La microscop se vad mici puncte negricioase, si au denumirea de antracoza pura. Aceasta trebuie diferentiata de antracoza lucratorului in mina de carbune, unde depunerile de pulbere in plamani sunt mult mai mari si rasunetul asupra sanatatii de asemenea mult mai grav (expunerea este la concentratii mult crescute de praf de carbune).

iata si niste imagini: 

 

Antracoza pura, "de oras", o au toti cei care traiesc intr-un oras mare.

- Particulele cu diametru mai mare de 10 µm se depun (sedimenteaza) la nivelul peretelior acoperiti de mucus ai bronhiilor mari si mici si sunt eliminate odata cu acesta prin expectoratie.

Junior (519 puncte)
...