Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.2k vizualizari
Junior (1.3k puncte) in categoria Terra-Univers

3 Raspunsuri

0 plusuri 3 minusuri
Mişcarea polilor magnetici este generată de mişcarea miezului solid al planetei noastre (format din fier), care se învârte la o viteză diferită de miezul exterior, lichid, creându-se aşa numitul efect de dinam.

Dat fiind că acest miez este în continuă mişcare, şi polii magnetici sunt în mişcare. Ultima schimbare a polilor magnetici a avut loc acum 780.000 de ani.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Salve Quark. Scuze, n-am actualizat pagina si n-am observat raspunsul tau - practic acelasi lucru cu ce am spus si eu !
Poate il aducem pe Iahim pe calea cea buna...
0 0
Salut, Truth. Răspunsurile tale sunt mereu mai detaliate, deci poţi răspunde mereu după ce răspund eu, chiar şi spunând acelaşi lucru :)
Rămâne de văzut ce crede Iahim, că bănuiesc că întrebarea nu e simplă...
0 0
Raspunsul tau defineste originea campului magnetic dar la intrebare tot nu ai raspuns. Nu am spus nimic de inversare dar schimbarea lor are loc constant.
Polul N magnetic: începând cu anul 1970 rata sa de deplasare a crescut de la 9 km/an la 41 km/an...
4 plusuri 1 minus

Salut !

Recunosc in aceasta intrebare o tema draga transcedentalilor lui Iahim. De asemenea, este stiut ca netul abunda de tot felul de teorii, pe cat de apocaliptice pe atat de false.

Inainte de toate, haideti sa punctam cateva lucruri:

- miscarea (pana la inversarea) polilor magnetici este un fenomen firesc, tipic proceselor subterane ale Pamantului; Nu are nicio legatura cu previziunile mayasilor, cu frecventa de rezonanta cosmica, cu planul galaxiei si alte inventii semidocte.

NU exista un ciclu cu durata fixa, s-au gasit dovezi geologice (lava racita) cum ca unele inversari s-au produs in numai 10.000 de ani iar altele in 10 milioane de ani ! Ultima s-a produs acum 780.000 de ani.

- Procesul de inversare nu se va desfasura axial si nici nu va aduce intensitatea campului magnetic la zero - ci va arata ca o perturbatie generala, pentru o perioada Terra va avea mai multi poli magnetici locali si un camp magnetic redus ! Aceste perturbatii ar putea aduce unele neplaceri vietuitoarelor Pamantului, dar ganditi-va de cate ori s-au inversat polii in 3,5 miliarde de ani de cand a aparut viata pe mica noastra planeta !

- Este adevarat ca viteza de miscare a polilor a crescut in ultimul timp de la 10 km pe an la 40 km pe an, dar exista prognoza ca aceasta va incetini si isi va schimba directia de deplasare. In consecinta, nu exista o certitudine ca polii chiar se vor inversa, tendinta s-ar putea inversa ! In orice caz, procesul de inversare are loc in mii de ani, deci relaxati-va, vom fi cu totii morti pana atunci ! smiley

Si acum despre CAUZA: La origine, cauza este energia interna a Pamantului ! Stiinta nu a elucidat 100% care este cauza energiei (termice) interne a Pamantului, dar se preconizeaza ca este vorba de fenomene de fisiune nucleara.

Privind MECANISMUL: Teoria cu cea mai mare credibilitate stiintifica este cea a "geodinamului" (modelul Glatzmaier-Roberts). Ea a fost confirmata prin simulari pe computer, simulari care au reprodus fenomenul de inversiune spontana a polilor magnetici !

Se stie ca Pamantul are un miez de fier solid inconjurat de un strat gros de material lichid. Miscarea reciproca a acestora produce campul magnetic. Miezul de fier se roteste mai repede decat suprafata Pamantului ! Stratul lichid, bun conducator de electricitate, se misca atat sub influenta fortei Coriolis cat si din cauza convectiei termice - rezultand un efect de dinam care produce un camp magnetic relativ stabil.

http://www.nasa.gov/vision/earth/lookingatearth/29dec_magneticfield.html

http://www.scientia.ro/univers/40-terra/215-campul-magnetic-al-pamantului.html

Senior (8.7k puncte)
0 0
Nu am putut sa nu remarc cum divaghezi...
Nu am spus nimic de inversare dar imi place cand te contrazici:
"Procesul de inversare nu se va desfasura axial si nici nu va aduce intensitatea campului magnetic la zero - ci va arata ca o perturbatie generala, pentru o perioada Terra va avea mai multi poli magnetici locali si un camp magnetic redus !"
" Este adevarat ca viteza de miscare a polilor a crescut in ultimul timp de la 10 km pe an la 40 km pe an, dar exista prognoza ca aceasta va incetini si isi va schimba directia de deplasare. In consecinta, nu exista o certitudine ca polii chiar se vor inversa, tendinta s-ar putea inversa !" - tu se pare ca ai 2 certitudini (mai ceva ca prognoza meteo...)
Nu vad ce treaba au mayasii si restul declaratiilor prin care iti consolidezi pozitia de doct cu intrebarea...
Am intrebat de cauza nu de efecte, dar mi-ai raspuns sumar in cateva cuvinte (energia interna a Pamantului) restul fiind informatii preluate si redate subiectiv. Eu vroiam parerea unui "experimentat", altfel consultam internetul asa cum ai facut si tu.
0 0
Iahim, constat ca pricepi greu romaneste:

- Procesul de inversare se va produce cu siguranta, dar nimeni nu stie cat de curand - asa incat nu m-am contrazis catusi de putin !
- Ti-am explicat cauza si eu si Quark, dar tu esti opac la demonstratii stiintifice: cauza este efectul de dinam - miezul metalic al Pamantului se misca intr-un mediu lichid bun conducator de electricitate in miscare si el- rezultand un camp electromagnetic semistabil, cu caracteristici polare rezultate din pozitia relativa de moment.  
Tu ai retinut numai ce ti-a convenit, energia interna a Pamantului - dar tin sa-ti amintesc ca este generata de fisiunea nucleara- nu de vreo energie absconsa ca in aberatiile transcedentale.
- Esti liber sa astepti un raspuns de la vreun "iluminat" - dar cred ca esti singurul specimen ratacit pe aici...
0 0
Patetic...
Am mentionat ceva de inversare? Daca vroiai sa arati cat de multe stii puteai sa mai redai cateva articole citite doar esti experimentat in asa ceva.
Ciudat, mai devreme se preconiza acum avem certitudini, mai sunt si alte lucruri pe care le prevezi?
0 plusuri 0 minusuri
In natura nu exista miscari perfecte decit asociate corpurilor perfecte, iar pamintul este un corp imperfect,dinamic si cu o structura complexa, astfel este firesc ca miscarile interne sa se manifesteze in variatii externe: climatice, geologice (vulcani, placi tectonice) ori magnetice. De altfel, si structura externa a sistemului solar este neomogena si asta duce la alte variatii de la perfectiunea orbitala, climatica si magnetica. Intrebarea corespondenta ar fi: De ce nu exista stabilitate magnetica?
Junior (941 puncte)
0 0
Despre interferenta cu mediul nu am auzit nimic...
0 0
Scuze Iahim, nu inteleg ce vrei sa zici...
...