Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

7 plusuri 3 minusuri
2.4k vizualizari
am vazut un documentar pe Tvr care prezenta situatia religiei in Romania. au fost demolate biserici, cei care se duceau la biserica de Paste riscau sa ajunga la inchisoare, la scoala se invata ca Dumnezeu nu exista si ca religia e un mijloc de manipulare in masa

astazi situatia e invers. se aloca sute de milioane de euro pentru construirea unei catedrale, copiii de 8 ani sunt pusi sa se inchine, sa se roage, li se spune ca daca nu fac asta vor fi pedepsiti, ca viata lor este condusa de o zeitate

care e explicatia pentru aceste situatii ? si cum se explica ca dupa o perioada de zeci de ani cand religia a fost interzisa, românii tot credinciosi sunt(99,9% dupa datele recensamanstului) ?
Junior (1.1k puncte) in categoria Religie
0 0
Aceeasi poveste si cu martirii... asa cum o prezinta religia.
La vremea respectiva aveau alte metode de manipulare deci nu mai aveau nevoie de ideea unei divinitati la care oamenii sa se inchine, puteau sa se inchine la dictator. Cel mai bun exemplu este situatia din Coreea de N unde liderul se considera semizeu.
0 2
Asta cu faptul ca romanii sunt credinciosi se datoreaza societatii de rahat in care s-a trait, acolo unde erai comunist la slujba si crestin acasa. Inclusiv Dej a fost spovedit inainte de a muri. Ceausescu, multumita lui Ilici, n-a mai apucat sa se spovedeasca, dar sigur, in alte imprejurari, ar fi facut-o. Comunismul adus de rusi n-a prins niciodata in Romania, o tara cu radacini profund crestine, chiar daca ortodoxismul este criticabil din multe puncte de vedere.

3 Raspunsuri

9 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Mihai, e foarte buna intrebarea, la 22 de ani de la Revolutie, lumea incepe sa uite cum a fost cu adevarat in "comunism" si sa dea crezare unor lozinci fara substanta. Ei bine, eu am trait in comunism, am fost comunist si o sa-ti povestesc din interior !smiley Pentru inceput sa subliniem ca de fapt, instaurarea comunismului a ramas DOAR UN PLAN, nu s-a reusit sa se avanseze decat pana la socialism, caci legile economiei nu au permis generarea unor resurse suficiente astfel incat sa se aloce "fiecaruia dupa nevoi" !

- Caraghios este ca la origini ideile comuniste se impleteau foarte bine cu precepte religioase, de pilda, Isus facuse rapid prozeliti printre masele sarace afirmand ca tocmai cei saraci vor ajunge in Rai, cei bogati trebuie sa vanda tot si sa imparta saracilor ! Bravo maestre, buna idee ! Mai tarziu, Liga Comunistilor infiintata la Londra in 1836 (vezi Wiki) era o organizatie comunist-crestina !

- Marx este cel care epureaza comunismul religios transformandu-l intr-o ideologie materialist-atee in 1848, atunci cand a publicat Manifestul Comunist - baza a ulterioarei ideologii marxist-leniniste. 

- Sa trecem la realitatea istorica (ma rezum la Romania - cunosc mai putin situatia din Rusia, se pare ca acolo prigoana a fost mai mare). Dupa cucerirea puterii de catre Partidul Comunist impins de tancurile rusesti (ocupatie de facto pana in 1956) s-a trecut la etapa de eliminare fizica sau "reeducare" in puscarii a tuturor oponentilor politici. Printre acestia, figurau si preotii care nu s-au dat cu noua putere. Fapt este ca cei care au plecat capul si au colaborat, au dus-o in continuare boiereste, Biserica Ortodoxa Romana a functionat bine-mersi mai departe !

- Cat de mare era "prigoana" in anii ceausisti ? Foarte putine biserici au fost daramate, si totdeauna din motive tehnice (construirea de bulevarde, blocuri, fabrici si uzine, etc). Ba mai mult, au fost cazuri in care statul comunist a platit translatarea si relocarea unor biserici ! 

Intrarea in biserica era libera pentru oamenii obisnuiti, numai ca daca aveai functii publice riscai "sa fi pus in discutia organizatiei de partid" cu eventuale sanctiuni de tip "vot de blam". De asemenea, casatoriile religioase se faceau mai pe ascuns, dar se faceau.

Niciun moment la scoala nu ne-a zis nimeni ceva rau despre dumnezeu - asta este o minciuna sfruntata ! Pur si simplu nu exista nicio materie care sa trateze asa ceva ! Spre deosebire de zilele noastre, cand se face religie de la clasa 0 la clasa a 12-a !no

Imi amintesc cu placere de copilarie, cand ma duceam de Paste si de Craciun la biserica cu prietenii si ..prietenele, evident , cu gand de distractie. Dar era ca si acum, luam lumina, agheasma, etc. Halal prigoana ! 

In concluzie, intre Biserica si Comunism era o rivalitate ideologica, pentru stapanirea mintilor "turmei", numai ca ultimul a falimentat pur si simplu ! Ia sa taie statul stipendiile si avantajele fiscale ale Bisericii, sa vezi cum bate in retragere si dumneaei !

PS: Mi-am mai amintit un fapt: in oraselul meu de provincie, 3 indivizi erau "capi di tutti capi": primarul, securistul sef si popa  - si evident erau prieteni la catarama. Dar al mai smecher era tot popa - dadea bani cu camata la tot orasul ! (ei, in realitate isi selecta clientela, probabil din ratiuni de bonitate). Si in mod cert popa furniza informatii securistului !

Iata si un link asociat temei: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12026485-credinta-dumnezeu-este-declin-intreaga-lume-exceptia-rusiei-sloveniei-israelului-cei-mai-multi-atei-tarile-scandinave-studiu.htm

Senior (8.7k puncte)
3 plusuri 2 minusuri

  Se pare ca este o mostenire spirituala  mult mai veche decat orice forma de conducere! Si stim cu totii cat de usor se transmit si se deformeaza informatiile pe cale orala!

Novice (207 puncte)
5 plusuri 1 minus
Religia nu a fost interzisă în România pe timpul comunismului. Dacă ar fi fost interzisă, în 90 ne-am fi găsit în situaţia în care nu am fi avut nicio biserică.

De ce românii sunt religioşi? Pentru că mulţi nu au altă şansă. Eu cred într-un soi de determinism în ce priveşte formarea opiniilor unui individ: dacă tot ce a primit creierul lui a fost - religie, atâta ştie.

Într-un mediu atât de îmbibat de religie cum este România, ai nevoie de o minte iscoditoare şi dorinţa de a te lămuri pentru a te elibera de multitudinea de aberaţii cu care te infestează mediul (de la familie, până la mass-media). Să citeşti câteva cărţi de istoria religiilor (scrise de adevăraţi cercetători, nu de popi cu mintea tulbure) îţi trebuie ceva răbdare şi cultură.

Dar, pe de altă parte, să fim serioşi: românii, în mare parte, sunt religioşi de formă. Eu nu văd pe stradă oameni pioşi, cu bun-simţ, morali, săritori. Tot ce au cei mai mulţi este, cred, o frică difuză de "unul de sus", dar această frică nu le afectează pornirile lor "naturale". Sunt mulţi Gigi Becali în România; bine că apar toţi la TV.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Comunismul nu a fost niciodata impotriva bisericii...si nici biserica impotriva comunismului..:)...au picat de papagali , a se citi martiri, cei care n-au inteles situatia politica si faceau galagie de aiurea.
Cum adica...romania stat care a pierdut razboiul si care voit era lasat in sfera de influenta sovietica, care avea de platit datorii de razboi  sa-si continue asa zisa democratie cu lideri de opinie ,,crestini''...care ar fi implicat miscari sociale, dezordine, productivitate scazuta... noi daca am fi fost in locul lor (al sovieticilor) cum am fi procedat?..BOR sa raliat urgent la propaganda comunista sa autoepurat si nu de frica anihilarii, si a fost instrument al conducerii comuniste in romania.
...