Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
595 vizualizari
Care este secretul fericirii?
Junior (435 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
A fi fericit este mai mult decat o stare, este un mod de viata...
Fericirea este o particularitate a spiritului ce se caracterizeaza prin prezenta.
A fi sau a nu fi, aceeasi intrebare evidentiaza esenta.
Pace si echilibru frate...

2 Raspunsuri

5 plusuri 3 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Buna dimineata !

N-o sa raspund direct la intrebare, s-au scris metri cubi de filozofie pe tema aceasta (imi place hedonismul epicurian), dar ma preocupa subiectul intr-un sens particular.

1. Inainte de toate, nu uitati ca "fericirea" este un o senzatie, care fiziologic este produsa de secretiile unor hormoni (endorfine) in anumite conditii. Ca atare, rezulta ca este o senzatie discontinua, pentru ca pentru organism ar fi anormal si periculos ca ea sa persiste indefinit - deci nimeni n-o sa atinga pe cai naturale o fericire totala si perpetua (nici macar pe calea budista).

2. In schimb, putem obtine o stare de bine, de impacare cu soarta, cu lumea - intelegand ca unele lucruri nu pot fi optimizate ("karma e karma", cum zicea J. Clavell in Shogun) si ca vrand-nevrand parcurgem drumul unei vieti efemere. Aceasta viziune o veti regasi la persoane mature sau in varsta, pentru ca reflecta experienta vietii, tinerii prin natura lor sunt combativi si nelinistiti - in cautarea implinirilor spirituale si materiale, dar nu strica deloc sa stie si ei ca este contraproductiv sa alerge dupa "fata morgana".

3. Revenind la punctul 1, rezulta ca primele conditii spre obtinerea - daca nu a fericirii, macar a unei stari de bine, sunt: SANATATEA si PREGATIREA PSIHOLOGICA

Cand voi fi eu Ministrul Invatamantului, voi introduce la liceu urmatoarele cursuri:

- Economia intreprinderii (nivel mediu - orice absolvent sa stie sa-si deschida un mic business, reglementari legale, reglementari contabile);

- Educatie medicala (nivel mediu - igiena, maladiile cu grad mare de recurenta, masuri de prevenire)

- Logica (se facea candva - se mai face oare ?)

- Educatie psihologica (pregatirea mentala a tanarului pentru suisurile si coborasurile vietii, succese si esecuri, relatiile interpersonale, acceptarea altor personalitati, etc). 

4. Concluzionez: in viata traim doar momente de fericire, nu poate fi atinsa fericirea absoluta si perpetua. Putem in schimb sa traim frumos, impacati cu soarta, actionand in intelegere cu ceilalti (in fiecare este ceva bun) si incercand sa intelegem cat mai mult din aceasta lume ( Univers) - cunoasterea fiind o forma de fericire.

Senior (8.7k puncte)
0 0
Fericirea:
"Stare de mulțumire sufletească intensă și deplină."
Pana si dictionarul ti-o spune...
0 0
ce inseamna pregatirea psihologica ?
0 0
Ca de obicei concis! Imi place raspunsul dvs si sunt nerabdatoare sa citesc ce raspundeti la intrebarea lui Mihaid , referitor la pregatirea psihologica. Toate cele bune!
4 plusuri 2 minusuri

 

nivelul fericirii se poate clasa in functie de starea materiala si nivelul de inteligenta.
Poate unu e fericit daca are ce manca a 2a zi,  iar altul fara creier si care castiga la loto/pariuri  poate e fericit daca isi joaca toti banii castigati si ramane pe datorii !
Intrebarea e destul de complexa. E complicat sa fii fericit pe deplin. Intotdeauna se va gasi un neajuns greu de obtinut.
(degeaba ai bani daca nu ti-ai gasit jumatatea, degeaba ti-ai gasit jumatatea daca nu ai bani, degeaba le ai pe amandoua daca nu ai sanatate, si lista poate continua)
 
Senior (6.9k puncte)
0 0
Iluzii... exista o diferenta intre bucurie si fericire.
...