Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

6 plusuri 3 minusuri
2.1k vizualizari
Cred că  nu pot fi stabilite reguli general valabile, pentru că e vorba mai degrabă de un sentiment, decât o înşiruire de fapte. În principiu, nimic nu garantează "o viaţă împlinită", nici bogaţia materială, nici o carieră fulminantă. De aceea mă aştept la viziuni personale. Dacă este posibil, fără prea multă propagandă religioasă...
Senior (11.9k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Constiinta impacata...
0 0
Dar un pic se poate,da?Multumesc!

4 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Aş vrea să nu mor până nu las ceva omenirii, orice de care omenirea să se bucure datorită mie. Abia atunci pot spune că am o viaţă împlinită.
Junior (904 puncte)
4 plusuri 2 minusuri

normele sociale/societatea incearca sa impuna un oarecare concept de "viata implinita", acesta fiind:
-sa ai o locuinta unde sa'ti duci existenta
-sa ai hrana cat sa'ti poti perpetua aceasta existenta
-sa ai un loc de munca cu un venit acceptabil
-sa iti intemeiezi o familie 
etc.
Insa, toate acestea sunt lipsite de sens, deorece nici nu intelegem/stim ce este viata, majoritatea pierzandu'se in acest "proces de supravietuire" lipsit de scop si sens, fara a se intreba "de ce?".

Novice (266 puncte)
0 0
Ok. Şi tu ce crezi? Că am înţeles ce nu înseamnă o viaţă împlinită. Tu te simţi împlinit? Dacă da, de ce? Ce anume te face să te simţi astfel?
0 0
Daca analizezi in profunzime natura exitentei/vietii, este lipsita de sens/scop.
0 0
Mane, te contrazic, Viata are scop !
Eroarea pe care o facem in astfel de cautari filozofice este ca uitam cine suntem si de unde ne tragem ! Chiar si cu inteligenta avansata, ramanem una din creaturile naturale. Ori ce SCOP au TOATE creaturile naturale care ne inconjoara ? Acelasi pe care il are si VIATA ! Subzistenta, adaptare, replicare = Evolutie.
Ce raspunsuri mai trebuie cand raspunsurile sunt la fiecare pas in jurul nostru ?

Indiferent de subtilitatile aduse de viata sociala in comunitati din ce in ce mai mari (globalizate in cele din urma - a se vedea intrebarea lui Puiu de mai jos) SCOPUL GENERAL RAMANE ACELASI - CEL IMPUS NATURAL.
Desigur, statistic e firesc sa existe si "aberatii", indivizi care merg contra curentului intr-o anumita privinta (de pilda ma retrag definitiv in pustiu sau ma sinucid), dar evolutia PRIVESTE SPECIA  - NU INDIVIDUL.
Este exact cum zicea si Eminescu "...traind in cercul vostru stramt, Norocul va petrece..."

Referitor la intrebarea lui Quark - definitia termenului "viata implinita" tine de conveniente - putand sa varieze foarte mult functie de epoca, areal, cultura, etc.
0 0
Adevarat, viata in ansamblu are un scop...MOARTEA. Dar scopul != sens.
0 0
Întrebarea, Truth, era dedicată individului. Pleca de la ideea că cei mai mulţi oameni au ceva de "terminat", aspect care îi ţine în priză. Sunt şi mulţi fără niciun proiect. Poate prea mulţi.

Din perspectiva asta, cred că "împlinirea" vine pe măsură ce-ţi atingi obiectivele, scopurile. Ele pot fi simple ori complicate: cum ar fi să-ţi vezi copiii "pe serviciu" ori să ajungi director la banca la care lucrezi. Dar poate fi, la limită, şi să "împaci" relativitatea cu mecanica cuantică.

Dincolo de scopul din "background", de care ai vorbit tu, există scopurile "personalizate", ale fiecărui individ. Şi oricât de mici ori măreţe par acestea în "piaţa publică", ele reprezintă, cred, "motorul" care duce viaţa celor mai mulţi mai departe, într-o oarecare împăcare cu sine.

Când am pus întrebarea, am fost curios să văd dacă există vreun "exhibiţionist", care să vorbească un pic la subiect, despre ce crede că înseamnă pentru o persoană, ca el, să aibă o viaţă împlinită.
0 0
...Eu nu cred că scopul vieţii este MOARTEA...cred că ăsta e sensul...viaţă---->moarte...cred că scopul vieţii ar fi progresul...sau regresul...oricum..mişcarea...precum bine ştii, ca şi la sistemul neurologic, nemişcarea, staza spre care tinde schimbul din pompa de protoni din celulele nervoase, înseamnă moarte...viaţa are scopul de a perpetua ceva..nu neapărat urmaşi..informaţie în general, de orice fel...
1 plus 3 minusuri
O viata implinita...Cred ca inseamna sa fii coerent cu tine insuti:adica actiunile tale sa fie in concordanta cu simtirea interioara.Cred ca inseamna sa-ti asculti inima:ea stie totul.

Dupa o viata traita asa,n-ai ce sa-ti reprosezi in clipa ultima:asta ar fi o viata implinita,sa n-ai ce sa-ti reprosezi la final.

Sunt multe tentatiile lumii materiale,important sa gasim echilibrul intre material si spiritual,adica sa-i dam cezarului ce-i al cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu.Steinhardt o numea dreapta socotinta.
Novice (177 puncte)
0 0
Imi pare rau, dar urasc oamenii de o asemnea ignoranta, cu raspunsuri de o asemnea superficialitate.
De ce nu iei in considerare faptul ca in lume sunt oameni care isi dedica intreaga existenta studiului si cercetarii, iar tu vi aici, spunandu'ne de "echilibrul intre material si spiritual", "Dumnezeu", etc.

SUPERB!
0 0
eu vin,tu vii...amandoi venim sa ne expuem parerile,care-i problema.Eu admit ca sunt o ignoranta,admit ca exista oameni care-si dedica viata stiintei,dar nu uit ca sunt si care si-o dedica spiritualitatii...asta-i diferenta intre noi,in afara regulilor gramaticale,daca tot vorbim de respect.
0 0
Ma gandesc ca poate esti de acord ca Einstein a fost unul care si-a dedicat viata stiintei,dar nu L-a negat pe Dumnezeu,dimpotriva.Deci se poate!Stephen Hawking,si el om de stiinta,dar cum arata unul si cum arata celalalt!Dumnezeu nu loveste cu parul!
0 0
Elena, esti tipica pentru un credincios, CREZI in legende, acolo unde ar trebui sa rationezi si arunci cu sentinte demne de epoca primitiva. Einstein a fost un colos, dar traind in secolul trecut a evitat sa socheze afisandu-si ateismul. Uite aici ce gandea el de fapt:
http://www.realitatea.net/albert-einstein-era-un-ateu-convins-si-considera-religiile-primitive_280887.html

Citez si din Wiki:
"A fost desigur o minciună ceea ce ați citit despre convingerile mele religioase, o minciună care este repetată sistematic. Nu cred într-un Dumnezeu personal, și niciodată nu am negat asta, dar am afirmat-o clar. Dacă există ceva religios în mine, aceasta este admirația fără limite față de structura lumii atât cât ne-o poate dezvălui știința."
Albert Einstein: The Human Side. New Glimpses from his Archives, Helen Dukas și Banesh Hoffmann, Princeton University Press.

Abtine-te sa-l compatimesti pe Hawking, contributia lui la Umanitate face cat milioane de "elene" !
0 0
Poate se va gasi o scrisoare in care marturiseste unui prieten ca nu el a scris formulele relativitatii.Si despre Shakespeare s-a scris ca n-ar fi fost el cel care a scris operele respective,ci altcineva(!!!!!),el numai le-a semnat.
0 0
De regula mi-am propus sa nu intervin in comentariile legate de tema religiei, acceptand dreptul fiecaruia la optiunea personala. Dar "Dumnezeu nu bate cu parul" referitor la orice om cu dizabilitati severe (nu neaparat Hawking) este o remarca rudimentara si care sugereaza absenta oricarui sentiment religios profund sau aprofundat prin lecturarea si intelegerea unor texte. Nu cred ca duhovnicul personal, pe care il tot citati cu o ironie tafnoasa, v-a sfatuit sa ganditi asa si, cu atat mai putin, sa vorbiti asa in public, chiar si la adapostul anonimatului. Si, de fapt, nu pareti a avea nevoie de un duhovnic, de vreme ce va sunt suficiente vibratiile inalte la care rezonati cu mandrie, cu trufie chiar, cand va comparati cu cei a caror frecventa de vibratie este joasa. Trebuie sa admiteti ca nu toti rezonam la fel cu frecventa inalta a Sfantului Vibrator Universal, lumea e diversa, sunt si persoane mai frigide intelectual. Revenind la Dumnezeu, am vazut ca propavaduiti umilinta in fata divinitatii, dar o faceti cu fatarnicie, de vreme ce afirmati orgolios ca stiti planul dumnezeiesc in ce-l priveste pe Hawking. Fata de umilinta pe care o declarati fariseistic, caile lui Dumnezeu nu va sunt totusi suficient de tainice. Afirmand ca va este clara actiunea divina asupra lui Hawking, tocmai ati strivit o parte din corola de minuni a lumii. A propos de Blaga, va sfatuiesc sa ii cititi opera filosofica, este exceptionala. Inseamna mult mai mult decat Marele Anonim, cenzura transcendenta si matricea stilistica. Poate va gasiti timp intre doua revelatii vibratorii.
0 0
Vaaaai,cat zgomot pentru nimic!Nu voiam decat sa-i dau satisfactie si motive lui Mane sa ma urasca mai mult.Ceva in genul limbii scoase a lui Einstein.Am si eu satisfactiile mele masochiste.
0 0
Elena, răspunsul e de bun-simţ, pentru un fanatic religios ca tine şi ignorant în toate cele. Cred că singura ta intervenţie digerabilă.

Comentariile sunt însă sinistre, arătând, din nou, lipsă de cultură, înclinaţie către poveşti de pe Internet şi incapacitate de  racordare la realitate.
PS. Mai răspund la comentariile tale doar pentru eventualii cititori creduli care ajung cu cititul pe aici. În rest, sper ori să dispari de pe acest forum, ori să găseşti puterea de a deveni decentă.
0 0
@Elena: Crezi că Hawking este nefericit (bătut de Dumnezeul tău), deoarece nu crede în El?
Te rog frumos, pune-mi tu o vorbă bună, eu sunt dispus oricând să îmi dau corpul atletic pe care îl îngrijesc cu mare grijă (nu exagerez), pentru o minte ca a lui Hawking.
Fac oricând schimbul şi necondiţionat.
O minte limpede este cea mai mare avere pe care o pot avea!!!

@Quark: Elena caută răspunsuri aici, chiar ea afirma asta. Înseamnă că se teme de necunoscut. Când datorită unei comunităţi ca cea de aici va reuşi să perceapă puţin mai diferit realitatea, nu va mai susţie că Dumnezeu e cel mai mare bătăuş din cartier. Elena şi cei de teapa ei sun bineveniţi din punctul meu de vedere. Eu nu vreau să îi izolez într-o lume a lor si nu îi consider indecenţi :)
0 0
D-na Elena scrie: Dupa o viata traita asa,n-ai ce sa-ti reprosezi in clipa ultima:asta ar fi o viata implinita,sa n-ai ce sa-ti reprosezi la final.


Serios?
Sa stii ca si cei care se arunca in aer pentru o idee sau alta,  diferiti criminali sau diverse ''personalitati'' publice ( aici includ si tagma preoteasca ) care ne fura mai mult sau mai putin legal sunt impacati cu ei insusi...nu au ce sa isi reproseze.  Te asigur ca sunt destui.

Ca sa iti poti reprosa ceva cat de cat in conostinta de cauza  nu trebuie decat un   minim de inteligenta, multa onestitae si curaj si mai ales sa nu fi certat/a cu logica...
1 plus 0 minusuri
Cred că viaţa împlinită o vede fiecare altfel în ceea ce-l priveşte, depinde foarte mult de sistemul lui valoric şi credinţele sale (nu mă refer la cele religioase, neapărat)..şi de aşteptările pe care le are de la ceea ce face el pentru a dobîndi împlinirea...de resurse nu vorbesc, pentru că te poţi împlini ca persoană, intrinsec , cu puţine resurse.....treaba e să fii congruent...că dacă nu eşti coerent cu tine însuţi, cum mai spune cineva mai jos, poţi sfîrşi avînd o viaţă împlinită într-un nebunariu, alături de alţii, care se simt total împliniţi şi în regulă cu viaţa lor....
Novice (204 puncte)
...