Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

7 plusuri 0 minusuri
970 vizualizari
Ideea unui "stat universal" nu a fost straina nici catolicismului, nici socialismului primitiv, nici islamismului, comunismului sau altor "isme", care au promovat-o sau o promoveaza intr-un mod mai mult sau mai putin transparent. Judecand evenimentele istorice ale ultimilor 20-25 de ani, pare ca asistam la un export de model statal - social- liberal si secular de tip Occidental , concomitent cu prevalenta unor "interese globale' asupra intereselor locale sau regionale. Vectorii acestui export de model ca si ai sustinerii intereselor "globale" sunt in principal politici, economici, culturali, militari daca se impune, configurand un proces numit de toata lumea globalizare. Aparitia statului universal va fi o consecinta, eventual logica si fireasca,  a globalizarii?
Senior (6.6k puncte) in categoria Istorie
0 0
GLOBARIZARE SI MULTICULTURALISM-Asta ne baga pe gat Americanii.Sa fiu vecin cu *** (restul mesajului a fost şters. Opiniile rasiste sunt interzise pe acest site. Scientia)
0 0
Poate ca o sa duca la formarea imperiului planetar. Satul are la baza o natiune! Imperiul nu tine cont de natiune!
0 0
Puiu: categoric, o noua ordine mondiala...

Best, suntem toti in aceeasi barcuta, si se scufunda... in timp ce burghezii si cei cu un statut priviliegiat merg cu vasul de croaziera. Daca suntem mai preocupati sa ne impingem ori sa ne batem pe ce firimituri ne arunca ei de la masa vom rata ocazia unui viitor mai bun, pentru toata lumea...
0 0
hmmm... nu stiu ce a spus THEBEST, dar nu-mi place cenzura. Pe vremuri opiniile impotriva orinduiri socialiste erau interzise. Oamenii trebuie lasati vorbeasca, este vorba de viitorul lor. In presa internationala gasim larg discutat si acceptat ca este un genocid cultural intrarea colonistilor in zonele tribale ale amazoniei, dar daca acelasi lucru se intampla in Paris sau Londra, esti imediat pus la punct. Nu mi se pare corect.
0 0
Depinde foarte mult de cum dorim să fim noi oamenii. O rasă de pe o planetă, sau grupuri de indivizi independente.Logica ne spune să fim o singură rasă pe planetă.Numai că începutul a fost făcut greşit. Metodele folosite de cei ce trag iţele planetare sunt de evul mediu. O societate planetară se construieşte de jos în sus şi nu de sus în jos, cum se face acum. Adică iei marea masă de oameni şi pompezi cunoştinţe cât mai multe. Şcoala să fie un concept de instituţie care învaţă omul despre toate. Cine vrea să aprofundeze poate studia mai departe Nu cum este construită acum, doar ca laborator de spălat pe creier şi antrenament pentru competiţia vieţii. Scoţându-se sistemul de examen şi de notare în şcoală, vor apărea alt gen de oameni. Oameni care privesc pe semenul său, ca pe un partener de viaţă pe planetă, nu ca pe un potenţial concurent al său la obţinerea de venituri. Apoi ar urma tehnologia. Fără obiecte cu timp stabilit de autodefectare, ca să funcţioneze industria. Punându-se accept pe meritocraţie, oamenii instruiţi de noul sistem de învăţământ, vor accepta să aibă lideri, pentru că vor realiza că fiecare om gândeşte altfel, unii mai mult ca ceilalţi. Numai că liderii actuali, s-au autoimpus prin folosirea unui sistem de valori greşit. În ritmul actual, nu văd cum se va face globalizare în următorea mie de ani. Există prea mult orgoliu în fiinţa umană, prea mult instinct de a domina pe celălalt, caracteristic regnului animal, aşa că slabe şanse de globalizare. Globalizarea, pretinde a avea o populaţie planetară educată, care îşi va controla singură specia. Mai trebuie să apară doar un singur lucru. Monitorizarea din satelit a ADN-ului uman. Adică nu e nevoie să ai cip împlantat, ci vei fi monitorizat "de sus" direct după ADN. Atunci ne vom lua adio de la orice libertate. Bănuiesc că se lucrează din greu la asta, pentru că de la o vreme, nu se mai aud polemicile despre cip-urile care trebuiau puse la oameni. Finalul bănuiesc că va fi apoteotic. Cine îl va mai apuca.

5 Raspunsuri

10 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Statul planetar deja există într-o măsură semnificativă. Unele decizii politice, militare, economice, financiare, medicale, științifice, tehnice, juridice etc. afectează întreaga omenire. Există organizații mondiale care iau aceste decizii, deci ele sînt precursorul unui guvern mondial. A trecut vremea cînd oamenii erau complet indiferenți la ce se întîmpla în alte părți. Azi dacă oamenii o duc rău în Siria, Grecia, Japonia, Sudan sau alte țări (din diferite motive: politice, naturale, financiare etc.) reacționează omenirea în întregul ei.

Inevitabil vom ajunge puțin cîte puțin la situația în care o parte din puterea de decizie locală va fi transferată unei puteri de decizie globale, ceea ce echivalează cu existența statului planetar. Ceea ce întîrzie procesul este doar o atitudine încă majoritar tribală a oamenilor, percepția unei diviziuni de tipul „noi și ceilalți”. Nu e rău ca procesul să se desfășoare lent, pentru ca oamenii să aibă timp să-și rezolve tensiunile (sociale, culturale, religioase etc.), dar în cele din urmă vom constata că nu sîntem decît „noi” și atît. Conflictele între oameni vor părea cîndva la fel de bizare ca un nebun care își trage singur palme.

Ceea ce ne demonstrează istoria, dacă ne uităm bine, este că dimensiunea grupului de oameni pe care îl numim „noi” a fost în continuă creștere. În epoca primitivă „noi” era tribul, de ordinul a 100 de oameni. Treptat grupul a crescut, iar azi a ajuns la dimensiuni de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de oameni: țara și uniunea de țări. Nu avem motive să credem că lucrurile se vor opri aici; ceea ce urmează este ca grupul „noi” să includă toată omenirea.
Expert (12.9k puncte)
0 0
depinde de tara. la saracia din Somalia nu reactioneaza nimeni. dar la Grecia e altceva pentru ca odata cu Grecia se duc mai multe tari in jos
0 0
Reacționează și la sărăcia din Somalia. Că nu e destul, că problema de fapt nu e doar sărăcia, asta e drept, dar reacții există și nu sînt deloc neglijabile.
3 plusuri 5 minusuri
Nu nicioata, este imposibil, istoria ne demonstreaza asta.
Junior (431 puncte)
4 plusuri 0 minusuri

 

Sunt de acord cu Adi si Puiu. Viitorul va aduce presiuni din ce in ce mai puternice spre globalizare, printre care pot fi amintite:
 
- globalizarea comertului;
- cresterea interferentelor nationale de toate tipurile (culturale, sociale, economice) prin miscarea naturala a populatiilor;
- cresterea volumului si vitezei circulatiei informatiei sustinuta de dezvoltarea tehnologica;
- imputinerea resurselor naturale - motivatie spre colaborare, integrare, invadare, etc.
- ratiuni de securitate - mentinerea unor zone subdezvoltate si izolate este o bomba cu ceas, natiunile dezvoltate incarcand sa micsoreze acest risc.
 
De mentionat ca religia are tendinta de franare a acestui proces, ea servind ambitiilor politice ale liderilor locali.
 
Singura intrebare este cat de repede vom evolua spre, sa zicem, un guvern planetar ? Nu foarte curand, zic eu, cam vreo 200 de ani.
Senior (8.7k puncte)
0 0
Salut Truth,
Abordarea preponderent socio-filozofica a lui Adi este corect completata de evidentierea unor caracteristici punctuale  care definesc societatea umana actuala si viitoare,din care decurg probleme punctuale, a caror tratare va impune si pasii tehnici care vor fi de facut intr-un proces de integrare politica a omenirii intr-un stat mondial. Nici eu nu cred ca omenirea va fi prea curand deschisa la o asemenea idee. Cei din tarile dezvoltate vor gandi ca asta ar insemna sa munceasca pentru a intretine lenesii lumii a treia, in timp ce oamenii din tarile mai putin bogate vor acuza neocolonialismul celor dintai. Sistemul societatii globale este inca la limita haosului, in sensul ca un eveniment local ( un asasinat sau bombardarea unui orasel de ex. ) poate conduce la tensiuni si amenintari ale securitatii mondiale, cu consecinte inca dificil de prevazut.
3 plusuri 2 minusuri
Nu poate fi vorba de stat planetar.  Globalizarea ar trebuii sa se produca : in stiinta, in responsabilitatea fata de mediu si pentru protejarea lui, nu politic si cultural cum se petrec lucrurile acum.  Ceea ce se petrece acum e o aiureala! -se vrea un fel de amalgam socio-cultural, adica o adunatura de imprastiati sau o coclitura impu......
Experimentat (3.3k puncte)
2 plusuri 1 minus
Globalizarea este un raspuns la aliantele formate ( ONU, NATO, UE). Se incearca formara aliantelor pentru siguranta cetatenilor, liberalizarea serviciilor, bunurilor, capitalului, libera circulatie a persoanelor etc. Daca ai aprofunda literatura de specialitate cu privire la Uniunea Europeana ai vedea ca din punct de vedere juridic se incearca federalizarea uniunii, insa fara desfiintarea vamilor.

Prin urmare, nu va exista niciodata un stat planetar , vor exista doar aliante interguvernamentale care vor reglementa bunul mers al statelor membre.
Junior (1.2k puncte)
0 0
Partea care începe la „prin urmare” este un non sequitur.
0 0
Globalizarea este un proces inexorabil. Dar cum foaia de hartie are doua fete la fel si globalizarea se poate face de pe una din ele .Si ca sa fac un fel de metafora sa speram ca va fi cea a unei magii albe si nu a uneia negre. Dar cum in paralel omenirea se pare ca se structureaza cam ca in povestea lui Wells despre cei ce traiesc  la suprafata exploatandu-i pe cei ce sunt in subteran ca sa mentina masina globului (putem sa-i spunem globata) .

Cum sa interpretezi ca deja in Franta invatamantul este pe doua planuri unul general de stat unde nici tabla inmultirii nu se mai stie bine si altul care scoate cateva mii pe an de posibili viitori premii Nobel(exagerez dar asta este ideia) ?
...