Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 2 minusuri
1.2k vizualizari
sunt exemple de oameni inteligenti(unii cu studii inalte) care au ales sa-si foloseasca inteligenta si cunostintele pentru a face rau
Junior (1.1k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Nu exista rau/bine, doar intentii...poate persoanele respective considera ca actiunile lor au un scop mai inalt si nu vad mai departe de acesta.
De obicei oamenii condusi de ego nu pot sa treaca de propriile interese.
Oricum sunt multi cei ce aleg sa inrobeasca omeniea si pot spune ca sunt chiar foarte bine organzati din moment ce au pacalit majoritatea.
Dar mai remarc o metoda prin care se ridica deasupra oamenilor simplii si anume pe langa detasarea prin studii ori cunostinte superioare, iti limiteaza accesul la informatii care ti-ar putea schimba perceptia asupra lumii.
In alte cuvinte te educa cum ar trebui sa gandesti si sa traiesti.
0 0
Păi asta e: numai unii oameni inteligenţi fac rău. Proşti nu ştiu să facă rău, doar din greşeală, deci nu aleg răul.

3 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Nu există o legătură prea mare între a fi inteligent şi a fi moral şi bun. Gândeşte-te la cei care au pus la cale maşinăria de gazare nazistă. Erau unii chiar foarte inteligenţi.

Psihologia socială oferă unele răspunsuri privind comportamentul oamenilor, inteligenţi ori nu, în anumite împrejurări. Uite un articol de pe acest site: Experimentul închisorii.

Senior (11.9k puncte)
0 0
Deci ceea ce spui este ce exista o diferenta intre inteligenta si constiinta...
Oricum, foarte bun articolul :)
0 0
Foarte interesant, in acelasi sens este si celebrul experiment Milgram cu falsa electrocutare ! http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment

Asta incercam si eu sa zic, oamenii sunt foarte usor influentabili, foarte usor pot devia de la ce numim indeobste normal si moral !
0 0
Si cine determina ce e normal si moral?
0 0
Nu stiu ce tot aveti cu nazistii-Americanii sunt mult mai rai decat ei.Oare cine a facut bomba nucleara si a folosit-o-NU TOT AMERICANII.
0 0
Folosind fizicieni nazisti...operatiunea "paperclip".
2 plusuri 4 minusuri

 

Mihai, ai folosit in intrebare doua categorii foarte imponderabile si relative, "inteligenta" si "rau". Nu prea ma pricep la filozofie si nu vreau sa le comentez, as enunta doar cateva idei pe langa subiect:
 
- Motivatiile individuale care mana un om "normal" (sau in conditii normale) pot fi foarte diverse, iar ce e bine pentru mine poate foarte bine sa fie rau pentru tine ! Daramite daca este dezechilibrat psihic ( fie si numai o depresie nervoasa temporara) sau in situatii-limita - cand sectiunea primara a creierului preia controlul si actionam instinctual !  Atunci am putea fi rai oricare din noi...
 
- Pe de alta parte, cred ca oamenii (extrem de) inteligenti -academic vorbind, au tendinte sociopate si sunt susceptibili la gesturi extreme ! Si este adevarat ca la un moment dat constiinta superioritatii lor poate fi un factor agravant. Dar determinanta ramane educatia, sistemul de valori format in copilarie/tinerete ar trebui sa formeze un filtru de netrecut in calea "rautatilor".
 
- Si inca: din experienta mea de viata, cred ca exista oameni buni si oameni rai ! Nu-ti trebuie prea mult ca sa-i "citesti" ! Cei definiti ca "rai" sunt de genul celor pe care-i vezi capabili sa actioneze cu cruzime si fara scrupule in anumite situatii. Si chiar o fac !
 
Acum, sa ne intoarcem la cauza - creierul uman. V-am mai spus-o si daca nu v-am spus-o v-o repet (wink): ca si alte organe biologice, CREIERUL ESTE UN ORGAN IMPERFECT, cu multe slabiciuni ! In niciun caz NU ESTE DE INCREDERE ! NUMAI O MASINA ESTE DE INCREDERE - ea face ce trebuie de fiecare data !smiley Asa ca nu-l mai ridicati in slavi, terminati cu vibratiile, cu constiinta nemuritoare si transcedentala - creierul este o realizare naturala instabila, caznita si patetica care iti poate face oricand ...surprize, surprize - si d-alea bune si d-alea rele !
 
 
Senior (8.7k puncte)
0 0
Pai aici e chichita,musiu!Vezi cum vii mataluta sa confirmi ceea ce combati?Nu te mai baza asa mult pe creier,mai foloseste si inima(ti-as recomanda din toata ...inima).
0 0
Hi, hi, pai tocmai asta pare sa fie problema ta, iti folosesti doar inima :)) !
0 0
Chiar daca ar fi asa cum spui tu,eu admit ca si altii pot avea dreptatea lor,nu exclud apriori nimic,dar inima nu te va insela niciodata,creierul....oho...
0 0
Creierul iti spune:esti bun,esti destept,esti grozav,esti cel mai tare,altii sunt niste prosti pe langa tine,poti totul,poti sa jignesti...inima zice:nu e nimic daca te crezi inferior tuturor,foarte rau insa daca te crezi superior unuia sigur.
0 0
Intamplator, eu consider ca in detalii fiecare om este diferit si tocmai de aceea este interesant !
In alta ordine de idei, recomand sa folosesti ghilimele cand vorbesti in acest context de "inima", mai citesc si copii pe aici si poate sunt unii care nu stiu ca inima este doar o pompa...
0 0
Cred ca se refera la intuitia caracteristica constiintei.
Elena ala cred ca e ego-ul, nu creierul...psihic si fizic, e o diferenta.
0 0
Nu cred c-ar dauna copiilor sa stie ca inima poate vorbi,asa poate ar invata de mici sa asculte...
0 0
Nu ştiu exact în cazul cui "creierul este o realizare naturală instabilă", dar nu înţeleg de unde ideea că "Numai o maşină este de încredere"! Unde oare face ea ce trebuie de fiecare dată?! Din ce eră vin aceste idei?!
"Există oameni buni şi oameni răi" - tot din experienţa spun şi eu că nu există nici oameni buni şi nici oameni răi. Interpretarea aceasta maniheistă, bigotă este cea care produce scăpări fiindcă etichetarea este egală cu condamnarea apriorică a insului. Ceea ce este o mare greşeală! "Oamenii răi sunt cei capabili de cruzime şi acţiuni fără scrupule, în anumite situaţii". Cum vine asta: în anumite situaţii; care sunt alea? Păi în anumite situaţii chiar trebuie să acţionezi fără scrupule, să fii dur!
Deşi recunoşti faptul că am putea fi răi oricare dintre noi, aluneci în prejudecăţi ieftine, lipsite de nuanţă: există oameni buni şi oameni răi; creierul este imperfect; o maşină este perfecţiunea întruchipată etc.
3 plusuri 4 minusuri
Credeti ca intamplator ne cere Dumnezeu sa fim umili?Sa nu confundam,totusi,umilinta cu lipsa demnitatii,nu,demnitatea si libertatea sunt valori fundamentale.Umilinta inseamna lipsa trufiei,asa fiind,oricat de destept ai fii,nu poti face rau,te gasesti pe o treapta vibrationala din care e imposibil sa gandesti la rele.
Novice (177 puncte)
0 0
Ha, ha, Elena, e foarte caraghios: vorbesti de demnitate si libertate cand religia ta iti cere sa STAI IN GENUNCHI MILOGINDU-TE ZEULUI TAU, iar pe crucea de mormant scrie "aici zace ROBUL LUI dumnezeu, X" !?
0 0
Sa stai in genunchi,da,ca asa simti,nu ca te obliga cineva,si in niciun caz milogindu-te!Daca recunosti,liber consimtit,sincer,din toata inima autoritatea Celui caruia toate-I sunt cu putinta si-i aduci lauda tot din inima,cu emotie,asta e umilinta.
0 0
Sa nu confundam politica institutiei care se numeste biserica si care ca orice institutie omeneasca si-a facut reguli pentru a fiinta,sa nu confundam,deci asta,cu credinta.
0 0
Iar Cel caruia eu ma inchin si-I recunosc Autoritatea Suprema ma vrea ca El.Si eu tind spre asta...e ca o limita matematica spre infinit.Nu-l voi ajunge,dar tind...
0 0
Elena Constantin: ...e ca o limita matematica spre infinit?

Of of. Un moderator ar trebui sa-si faca datoria pe acest forum. D-na Elena se pare ca este intr-o misiune sfanta de provaduiere iar daca vom tolera la nesfarsit asemenea elucrubatii va ajunge si acest loc o hazna plina cu fel si fel de ciudati.
0 0
Stai,mamica,linistit!Poate nici nu te nascusesi cand eu(in anii 70),studiam ecuatia lui Schrodinger.Stii cum e,matematicianul poate fi poet,poetul sa fie matematician,mai greu...dupa cum si desteptul poate sa faca pe prostul...e o metoda de cunoastere...
...