Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
16.0k vizualizari
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

2 plusuri 2 minusuri
ma tem ca nu poti acest lucru, deoarece lentilele nu au un standard anume de grosime pt ai calcula grosimea si a afla dioptria.

Poti doar sa intrebi mai multe persoane care poarta ochelari de diferite dioptrii sa le incerce si sa ti spuna daca vad la fel cu ochelarii lor, atunci va avea aceeasi dioptrie cu a lor.
Senior (6.9k puncte)
0 0
Se poate stabili foarte simplu!
0 0
nu am inteles raspunsul tau ! Sti vreo metoda de a stabili dioptriile foarte simplu sau ce anume vrei sa zici ???
0 0
Daca lentilele sint cu +, adica pentru prezbitism (pentru aproape) atunci s-ar putea afla dipotriile vazind care este distanta focala si 1 dioptrie = 1 metru, 2 diptrii = 0,5 metri, 4 dioptrii=0,25m. Distanta focala se poate afla masurind distanta de la lentila si pina la imaginea care se formaza clar pe o suprafata mai intunecata (genul de a focaliza lumina soarelui). Nu e o metoda foarte preciza, dar nu necesita nici un alt dispozitiv.
0 0
Metoda e buna, dar nu completa.   Se pot afla dioptriile si la lentile cu -.
0 0
bai tu ne intrebi sau ne spui ?? ca nu inteleg, eu din ce citesc aici e ca tu stii raspunsul si vrei sa faci pe desteptul cu noi, si sa ajungem la aceiasi concluzie cu tine sau ????
1 plus 1 minus
Iată o metodă care nu necesită aparat special de măsurat dioptrii, dar pentru care e nevoie de un aparat foto cu vizare prin obiectiv.

Dacă lentila de ochelari e convergentă, știu că un obiect aflat la distanța focală în spatele ei se va vedea la infinit. Atunci pun aparatul foto cu obiectivul la infinit, pun lentila de ochelari în fața obiectivului și mă uit la ce distanță de lentilă trebuie pus un obiect ca să se vadă clar în vizorul aparatului. Distanța aceasta este distanța focală a lentilei de ochelari.

Dacă lentila de ochelari este divergentă, știu că un obiect aflat la infinit se va vedea aproape, la o distanță egală cu distanța focală. Atunci aleg un obiect îndepărtat (zeci, sute de metri), pun lentila în fața obiectivului și apoi reglez obiectivul pînă cînd obiectul se vede clar în vizor. Citesc pe obiectiv la ce distanță pare obiectul că s-ar afla. Atenție, această distanță e măsurată de la punctul de susținere al aparatului (șurubul de prindere al trepiedului) pînă la obiect, așa că trebuie să scad din ea distanța dintre punctul de prindere și lentilă. Astfel aflu distanța focală a lentilei (iese cu plus, dar țin cont că de fapt e negativă).

Din distanța focală (cu plus sau cu minus, după caz) aflu puterea dioptrică prin simplă inversare: D=1/F.

Precizez că răspunsul NU e pentru Nelu, care știe deja și ne întreabă numai ca să ne educe pe noi. Motiv pentru care îi mulțumim.
Expert (12.9k puncte)
0 0
multumim pt raspuns. Pe viitor voi fi atent sa-l evit pe nelu si intrebarile lui de a se da mare cocalar !
0 0
Pana la urma nici eu n-am inteles. Aflati dioptriile fara vreun aparat.... dar pana la urma tot la aparate a-ti ajuns :)).....
0 0
Enunțul nu spune „fără vreun aparat”, ci „fără un aparat special”. În contextul de față „special” înseamnă „special pentru măsurat dioptrii”. Un aparat foto nu e un aparat special.

Pentru lentilele convergente o metodă care nu folosește nici un fel de aparat există și a fost prezentată deja de Sorin Agrigoroaei într-un comentariu mai sus. Pentru cele divergente, orice ai face ai nevoie de un instrument suplimentar, de exemplu de o lentilă convergentă.

O precizare: dacă măsurarea se face de către o persoană ai cărei ochi și-au pierdut complet puterea de acomodare, de exemplu un om foarte bătrîn, atunci este totuși posibilă și măsurarea lentilelor divergente, fără nici un alt instrument.

Se scrie „ați ajuns”, pentru că aici „ați” e un cuvînt, nu două.
...