Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
676 vizualizari
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Religie
0 0
Azi, dar nu inteleg de ce tine de religie...
0 0
Mă tem că la întrebarea asta nu vor răspunde exact cei mai în măsură să dea răspunsuri care să ne inspire și să ne motiveze. Asta pentru că persoanele cele mai altruiste sînt ultimele care vor să vorbească despre altruismul lor. A vorbi despre propriile tale donații, acțiuni de voluntariat, acte umanitare etc. reprezintă o scădere a valorii acelor acțiuni, pentru că în loc să fie total dezinteresate, apar a fi fost făcute cu scopul de a te putea lăuda cu ele.
0 0
Stii tu ceva, AdiJapan... ;)

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
Salve !

Sunt pe receptie-emisie in seara asta si apreciez deosebit subiectul, dar as reformula "de ce sa dai ceva fara sa astepti nimic in schimb ?"

Sunt de parere ca se poate face chiar o pasiune din astfel de caritate - si religia n-are nicio legatura aici. De pilda, eu sunt profund... nereligios (ca sa nu ma laud ca sunt rational :)) dar imi place grozav sa particip la actiuni de grup, "munca voluntara",  actiuni sociale, instruire a tinerilor si adultilor - participand si la cheltuieli, dupa buget (coane Iancule).

O lume cu adevarat civilizata trebuie sa cultive caritatea nu din motive religioase - cumparandu-si un loc in rai sau noroc iluzoriu la fotbal sau in afaceri (ca Gigi), ci pentru ca - dincolo ca suntem din aceeasi specie - suntem legati unii de altii, in trecut, in prezent si in viitor !

Bunastarea, educatia, sanatatea fratilor nostri ne afecteaza direct, acum sau in viitor ! Impreuna, formam un organism viu, chiar daca evolutia isi sacrifica deseori pionii urmarindu-si scopurile .

Pe de alta parte, trebuie sa remarc ca atitudinea oamenilor fata de semenii lor poate fi schimbata destul de rapid, chiar si peste noapte ! Cum ar fi sa auzim maine la televizor ca martienii au pornit asaltul asupra Terrei, n-am constientiza brusc ca suntem frati ?!

Cel mai lesne, ar fi sa  educam copiii in acest spirit. Prin alte tari se promoveaza ca tema proiecte sociale, de mediu, etc. Cat mai trebuie sa asteptam sa introducem modernul in invatamantul romanesc ? Dupa n-spemii de reforme, se invata tot ca pe vremea lui Titus Maiorescu !

Si ca sa nu ramanem la vorbe, va provoc ca macar o data pe an sa faceti ceva pentru comunitate. De pilda, stiati ca pe 12 mai este sesiunea de primavara Let's Do It, Romania" ?

PS: Am uitat sa adaug ceva - chiar si participarea aici o vad ca o mica contributie la binele public, prin intermediul SCIENTIA schimbam ceva in constiinta internautilor.
Senior (8.7k puncte)
0 0
Imi place raspunsul dvs. Este pertinent! Sportul meu favorit este saditul de pomi si aici unde locuiesc este deja o traditie civica a lua parte la asemenea actiuni pentru mediu. De la companii private la cele stat si de la scoli la casele de odihna , participa benevol oricare cetatean care are dorinta de a faptui ceva util pentru natura.
0 0
Buna Emilia !
Foarte frumos, de mirare ca s-au mai pastrat asemenea traditii, in general esti privit cu suspiciune daca faci ceva pentru binele public - fie esti nebun, fie ai ceva de castigat.
Trebuie sa luam lumea si oamenii asa cum sunt ei, neidealizati, si sa incercam sa schimbam ceva, fara emfaza si fara iluzii. Chiar si la gesturi simple, cand aruncam o doza de aluminiu, o sticla, un recipient de plastic in cosul unic de gunoi menajer, am putea sa facem un serviciu umanitatii.

Si online se poate munci in folosul comun. De pilda, colegul nostru AdiJapan a muncit mult timp pentru Wikipedia, si am vaga senzatie ca nu a fost platit pentru asta !
0 0
Truth, de ce crezi tu ca actiunile caritabile nu au nici o legatura cu religia? Ca sa nu mai mentionez (desi o fac! :P ) ca, putin mai tarziu, singur spui ca unii incearca sa isi cumpere un "fotoliu" (eu asa ii spun :D ) in ceruri ;)
Actiunile CU ADEVARAT caritabile au mare legatura cu credinta si nu sunt facute cu scopul de a primi ceva in schimb... sunt facute PENTRU CA NU TE POTI ABTINE, pentru ca asta este NORMALUL pentru tine... ceea ce inseamna o gandire si o simtire de un anumit nivel, caracteristice oamenilor cu adevarat credinciosi... Asa ca, spre marea ta disperare (sic! :P ), te anunt ca, daca nu te poti abtine sa faci asemenea lucruri, esti atins deja, amice! :)))
2 plusuri 3 minusuri
Să fim serioşi, mai toţi facem "ceva" pentru o altă persoană fără să aşteptăm nimic de la aceasta. De regulă, lucruri mărunte, ca:

- să dai 1 leu unui cerşetor;
- să oferi locul unei femei în mijlocul de transport;
- să laşi pe cineva grăbit în faţa ta la coadă;
- să oferi o pastilă de cap cuiva în suferinţă etc.

Deci nu suntem aşa de răi :) Asta înseamnă să fii animal social, faci mici gesturi specifice unui trai în comunitate.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Daca-mi aduc bine aminte  adevaratul altruism este numai daca actionezi din obligatie (Kant) pentru ca numai atunci nu astepti nimic de la acel gest.In rest,  aceste:  a oferi, a da a lasa tin de mandria umana (ce bun, milos, uman sunt).Este destul de greu sa faci ceva fara sa nu primesti nimic.
In rest, a da un leu unui cersetor este o actiune biunivoca. Sfintii Parinti spun ca trebuie sa-ti transpire banu-n palma  iar cersetorul cersetor de fapt te incearca (nu are nevoie de bani)
...