Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
485 vizualizari
Altfel spus, de ce a trebuit sa invie Isus pentru a fi iertate pacatele oamenilor? Au existat in timp si alte alte metode care conditionau iertarea pacatelor credinciosilor? Cum trateaza alte religii acest aspect?
Junior (1.5k puncte) in categoria Religie
0 0
Tema invierii se refera la transcendenta sufletului dupa moarte dar ideea cu iertarea pacatelor a fost inventata pentru a face loc sacrificiilor...
0 0
Prin jertfa de pe cruce pacatele ne-au fost iertate, insa pentru a fi desavarsit trebuie sa fi botezat cu apa (simbol al spalarii pacatelor) si cu foc (duh sfant primit de la D-zeu). Multi s-au / se vor boteza cu apa, insa cati vor fi botezati cu foc ??..... Nu vei fi judecat pentru ce ai facut, ci pentru ce nu ai facut..... Toate pacatele sunt iertate prin jertfa de pe cruce, mai putin unul, hula impotriva duhului sfant.
0 0
Prin sacrificii de genul se  hranesc acele entitati pe care le numim zei.
Daca ai intelege macar ce simbolizeaza crucea inainte sa te increzi in povesti de adunat adepti... Macar partea cu zeii ai nimerit-o si anume elementul lor e focul pentru ca stiu sa carbonizeze.
0 0
Comentariul tau e atribut, nu are nimic cu subiectul.
0 0
Pentru ca tu alegi sa raspandesti confuzie din perspectiva limitata impusa prin doctrina respectiva. Atunci cand o sa lasam zeii deoparte vom reusi sa ne maturizam.
0 0
Well, nu vreau sa ma maturizez, raman copil pentru ca a lor este imparatia cerurilor. Ciao.

2 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Întrebarea este un pic invers. Execuţia pe cruce s-a datorat păcatelor, învierea fiind semnul iertării acestora. Să nu uităm că religia creştină este un proces istoric. Concomitent cu identificarea divinităţilor a apărut necesitatea îmbunării acestora. Majoritatea religiilor au această nevoie de a plăti divinitatea prin "jertfirea" unor lucruri de preţ. Pe fondul acestui comerţ cu Dumnezeu creştinismul a venit cu revoluţionara idee că nu mai este nevoie de jertfe, că uciderea lui Iisus este jertfa, deja executată. Acceptarea învierii lui Iisus este dovada acceptării supremaţiei Dumnezeului creştin. Probabil acest lucru a fost hotărâtor în dezvoltarea creştinismului în rândul sclavilor ce nu aveau proprietăţi, deci nici posibilitatea unor "jertfe materiale" consistente.

Binenţeles că această înviere nu era originală (http://profudereligie.blogspot.com/2010/04/invierea-nevoia-de-avea-dreptate.html). Dar efortul plăţii pentru iertarea păcatelor era mult mai mic (financiar) decât în religiile precursoare iar premiul oferit (raiul) mult mai apetisant decât o ploaie de mai solicitată lui Dionysos.

Mai trebuie subliniată o idee. Creştinismul a accentuat "păcatul", importat din Iran via Ierusalim, ce a fost fructificat de condiţia sclavilor (lipsa de libertate se datora unor păcate) sau a supuşilor bărbatului roman "pater familias" (femeile aveau o justificare a subordonării lor). "Păcatul" nu exista în alte religii, deci "jertfele" aveau alte scopuri iar "învierile" alte justificări.

Junior (1.3k puncte)
0 0
Salut Profule, bine punctat, ca de obicei !

Incerc sa rezum 2-3 idei:
- religia crestina este o compilatie convenabila a unor credinte anterioare - niciuna originala;

- este o versiune "soft" a iudaismului, atat din punct de vedere al severitatii divine cat si, mai ales, a costurilor reduse ale practicarii acestei religii - succesul fiind asigurat la nivelul paturii sociale sarace, extrem de numeroase; La momentul Isus, acest caracter era extrem, religia lui nu avea biserici, clerici si taxe (ofrande), botezul (aderarea) era facut cu apa din rau, bogatii trebuiau sa-si imparta averea saracilor, saracia materiala era starea normala;

- Acest caracter "economic" de mare succes a continuat si prin cultul impartirii pe GRATIS de sanatate, noroc, bunastare, etc - prin atingerea relicvelor miraculoase, miruire cu apa "sfintita", etc. Intr-o lume in care totul are o valoare in bani, va dati seama ce priza avea si are gratuitatea unor astfel de promisiuni ...
0 0
1 plus 1 minus
Nu agreez ideia ca cineva sa se sacrifice (omoare) pentru greselile altora, chit ca si noi, azi sintem sacrificati din cauza greselilor facute de  guvernanti. Ai gresit, platesti tu; nu ai gresit plateste altul... mai fraier.
Experimentat (3.3k puncte)
...