Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
769 vizualizari
Cum omul este incadrat in regnul animal, nu vreau sa fac vrea aluzie cu privire la intrebarea mai sus pusa (de aceea am si pus ghilimelele, sa nu se creeze vreo confuzie).
Junior (1.2k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Din punct de vedere biologic, oamenii sînt animale, fără ghilimele. Dacă realitatea jignește pe cineva, nu realitatea e de vină și nu realitatea trebuie schimbată.

În loc de „creaturi”, care este un termen cu evidentă nuanță religioasă, puteți spune foarte bine „ființe” sau „vietăți”.
0 0
Avem anumite gene care pur si simplu nu s-ar fi format nici in 4,5 miliarde de ani de evolutie, mai degraba s-ar forma un avion intr-o tornada care trece printr-o groapa de gunoi.
Biologia este tot o stiinta pe care oamenii au dezvoltat-o datorita intelectului superior, ar fi de folos daca nu am uita de unde a pornit totul intrucat suntem mai mult decat carne si oase.

PS: Suntem creatii ale universului si asta nu are nimic de a face cu religia...
0 0
S-ar putea ca viața însăși să fie un fenomen extrem de improbabil. Dar iată-ne, sîntem vii. Improbabila viață își folosește improbabila inteligență pentru a se mira de propria existență: cum se facă că am fost tocmai noi cei norocoși? Dar oricine altcineva ar fi fost norocosul, acel norocos s-ar fi mirat exact la fel ca noi.

Cuvîntul „creatură” își are originea în latina bisericească, unde se referea la om în relație cu Dumnezeu creatorul. De acolo a ajuns în franceză și apoi în română. Nuanța religioasă nu a dispărut. Că sîntem „creații” ale universului, asta este exprimarea dumneavoastră poetică și nu are legătură cu adevărata origine a cuvîntului și nici cu nuanțele lui. Tot „create” de univers sînt și particulele elementare, și stelele, și legile fizicii, dar nimeni nu le numește „creaturi”.
0 0
Da, aveti dreptate si sunt intru totul de acord, insa unii utilizatori sunt religiosi si nu am vrut sa aduc vreo ofensa si nici sa se simta in vreun fel jigniti.
0 0
În astfel de cazuri, pe cît posibil, trebuie ales termenul care nu deranjează pe nimeni. De exemplu atît „vietate” cît și „ființă” sînt bune și pentru credincioși și pentru atei. În schimb „creatură” e bun doar pentru cei care se consideră creați de un zeu. Eu mă consider evoluat, nu creat.

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
Dacă elefanții ar fi fost prima specie inteligentă și capabilă să-și pună întrebări, atunci desigur că ei s-ar fi întrebat la fel: de ce sînt elefanții cele mai inteligente animale de pe Terra? Din perspectiva asta întrebarea nu e foarte interesantă. Un animal trebuie să fie mai inteligent, mai verde, mai lung, mai rapid etc. decît celelalte, pentru simplul fapt că egalitatea este foarte improbabilă.

Dar dintr-o perspectivă exterioară și istorică se poate pune o întrebare oarecum echivalentă, însă mai interesantă: dintre speciile de animale care existau acum 10 milioane de ani (de exemplu), care aveau șansele cele mai mari să evolueze spre o specie de animale inteligente și ce anume a favorizat sau determinat apariția și dezvoltarea inteligenței?

Iar răspunsul la o astfel de întrebare nu e tocmai simplu. Există mai multe teorii. De exemplu: indivizii mai inteligenți aveau șanse mai mari de supraviețuire pentru că le era mai ușor să se adapteze la schimbările de mediu; indivizii mai inteligenți erau preferați ca parteneri sexuali; indivizii mai inteligenți erau mai capabili să coopereze în cadrul unor grupuri mai mari; indivizii mai inteligenți găseau cu mai mare ușurință o hrană mai bogată nutrițional etc. Toate acestea și probabil multe altele au făcut ca inteligența să aducă un avantaj net, iar indivizii inteligenți să lase urmași mai mulți și la rîndul lor mai viabili. Așa s-a ajuns, prin selecție naturală, la situația de azi.

Nu știm care dintre avantajele inteligenței au fost mai profitabile, dar în mod sigur acele avantaje au trebuit să fie destul de mari încît să compenseze și să depășească dezavantajele, care nu sînt deloc neglijabile: un creier mai mare înseamnă o naștere mai grea și un consum mai mare de hrană și oxigen.

Probabil din momentul în care inteligența a ajuns să reprezinte un avantaj net, selectarea ei a evoluat din ce în ce mai rapid: indivizii inteligenți știau cum să detecteze inteligența la ceilalți și își alegeau perechea și pe criteriul inteligenței, iar astfel de cupluri se descurcau mai bine decît cuplurile mai puțin inteligente: se hrăneau mai bine, se apărau mai bine de frig, secetă, sălbăticiuni etc., își puteau comunica mai bine gîndurile, înțelegeau mai bine lumea din jurul lor, se puteau organiza mai bine pentru a vîna sau aduna hrană, puteau acumula și transmite mai multe învățături de viață utile etc.
Expert (12.9k puncte)
0 0
nu pot sa ma pronunt dk la toate speciile de animale e valabil ce ai scris. ma gandesc la amiba. nu poti afirma k e proasta, dovada k stiinta atesta existenta ei de mai mult timp decat a altui animal superior organizat. in cel mai bun caz, poti afirma k are o inteligenta diferita de a noastra.
inteligenta, asa cum o intelegem noi, ajuta individul sa evolueze individual, sa se adapteze mai bn la conditiile de mediu, poate chiar sa fixeze unele mutatii aparute in cadrul populatiei, dar inteligenta nu prea influenteaza specia.
si, atata timp cat ne vom lamenta in explicatii de genul:dar ce poate gandi o amiba?, pt a justifica incapacitatea noastra de a vrea sa intelege si alta specie decat a noastra, chiar suntem cele mai inteligente vietuitoare?
1 plus 3 minusuri
Nu toti oamenii sint mai inteligenti decit animalele. Sint unii...  care-s mai "boi" ca boii si mai "magari" ca magarii. Ati mai vazut un animal, care sa fumeze sau sa se drogheze? -ca de furat, fura si ele.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Salut, de tigari si droguri nu cred ca ar trebui sa se puna problema fiindca daca am face-o, am generaliza situatia iar realitatea ne arata contrariul. Tigarile si dorgurile au luat nastere tot prin inteligenta oamenilor; oameni care au gasit mijloace de procesare a plantelor si materialelor, care in combinatie au rezultat cele de mai sus. Cand m-am referit la inteligenta, m-am referit strict la acele lucruri care ne-au pus in valoare evolutia ca specie, nu la acele lucruri care trag individul dintr-o specie in jos.
0 0
Eu am vazut cal care bea bere. (direct din sticla, nici macar din galeata).
0 0
sunt convinsa k unii oameni s-au uitat la celelalte specii cand consumau halucinogene, asa cum si celelalte specii ne imita pe noi acceptand forma noua pe kr noi o dam acestora
...