Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 1 minus
746 vizualizari
A treia intrebare este despre inteligenta masinilor.Poate un compiuter cuantic sa dobandeasca destul de multa inteligenta incat sa devina CONSTIENT la fel ca si omul si sa inceapa sa GANDEASCA SINGUR?Chiar sa devina si mai inteligent decat noi?

In momentul in care v-a deveni constient si ne va spune ca se simte si VIU atunci cum mai definim VIUL?Va fi un altfel de VIU fata de viul fiintelor biologice?

Categoria e Psihologie-Filozofie+Fizica+Tehnologie
Junior (435 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Un robot nu poate depasi un om cand vine vorba de creatie, pur si simplu natura are felul ei perfect de a echilibra lucrurile pe cand oamenii nu fac decat sa copieze imperfect, ba mai mult sa corupa.
Depinde cum definesti notiunea de "viu" si ce intelegi prin viata.
Daca constientizezi existenta spiritului posibilitatile sunt nelimitate iar viata capata noi intelesuri prin sentimente, daca te consideri o biata masina biologica atunci esti limitat de propria gandire la o viata de robot.
Viu/neviu...esenta/absenta, totul tine de perceptie dar ce mai conteaza...
0 0
constient la fel ca si omul nu cred ca va fi. constienta este o stare subiectiva pe care o are fiecare(cred ca unii o traiesc mai puternic decat altii).
e posibil sa fie constient intr-o anumita masura, de componentele lui, de ce are in interior, de cum este programat, sunt deja roboţi care se recunosc in oglinda.
oamenii nu stiu ce au in interiorul lor si nici cum gandesc. poate acum o sa zici ca stii ce ai interiorul corpului. stii pentru ca ai vazut la tv/carti dar daca ai fi crescut intr-o cutie, n-ai fi stiut nimic despre tine. d-asta zic ca starea de constienta e subiectiva, e chiar o iluzie. tu nu stii nimic despre corpul tau dar ai impresia ca e al tau, ca-l cunosti f. bine.

o masina nu poate simti. nu are cum. e doar plastic/componente electronice.
poate sa ajunga sa simta atunci cand se va combina creierul biologic cu cel electronic. atunci posibilitatile vor fi uriase. vazusem ca au pus unui robotel niste neuroni de la un sobolan.
0 0

Actualizez acest topic vechi cu o stire aparuta in NY Times (http://www.nytimes.com/2013/12/29/science/brainlike-computers-learning-from-experience.html?_r=1&) preluata si in presa romaneasca, privind aparitia primelor "procesoare neuromorfe" - care promit sa revolutioneze robotica. Citez:

 

"Aceste procesoare nu sunt „programate”. Mai degrabă, conexiunilor dintre circuite li se acordă o importanţă diferită în funcţie de corelările între datele pe care procesorul le-a „învăţat” deja. Aceste grade diferite de importanţă sunt modificate pe măsură ce datele pătrund în cip, modificându-le valorile. Acest lucru generează un semnal care călătoreşte la alte componente şi, ca reacţie, provoacă schimbări în reţeaua neuronală, programând practic următoarele acţiuni într-un mod similar în care informaţiile modifică gândurile şi acţiunile umane."

 

Totdeauna am combatut pe cei care vad Omul/creierul lui, ca fiind o culme tehnologica imposibil de atins si de reprodus (nu mai zic de ridicolul ezoterism al "constiintei", "sufletului", etc). Lucrurile sunt mult mai simple: reproduci "hardul" uman = obtii un om din metal si din plastic smiley!

0 0
Update agust 2014:

http://jurnalul.ro/it/stiinta/truenorth-procesorul-care-imita-creierul-674995.html

In cele din urma, nu exista diferente fundamentale intre inteligenta artificiala si cea biologica, totul depinde doar de arhitectura. Si sunt convins ca inteligenta umana va construi ceva mai bun decat a facut natura - tocmai pentru ca acolo nu a actionat un "intelligent design", asa cum actioneaza in creatiile noastre.

Am mai zis - dintr-o alta perspectiva, si creatiile noastre pot fi considerate "naturale", caci sunt o consecinta a unei inteligente aparuta natural.

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Intrebarea contine de fapt 4 intrebari:

1. Poate un compiuter cuantic sa dobandeasca destul de multa inteligenta incat sa devina CONSTIENT?

2. sa GANDEASCA SINGUR?

3. sa devina si mai inteligent decat noi?

4. Va fi un altfel de VIU fata de viul fiintelor biologice?

 

Asa ca o sa le iau putin pe rand:

1. Teoretic da, practic insa suntem inca departe de asta. Ar mai fi inca destul de multe lucruri de clarificat legat de notiunea de constiinta, insa in principiu creierul uman este o entitate care se foloseste de corp pentru a interactiona cu mediul, iar computerele practic incearca sa simuleze cam acelasi lucru: software-ul implementat incearca sa foloseasca hardware-ul pentru a reactiona cu mediul. Cat de performanta si de adaptiva va fi interactiunea, daca rezultatul acestor performante si a acestor interactiuni va permite sa apara o constiinta de sine a computerului... nu stiu, insa eu nu vad motive sa nu apara!

2. Inteligenta artificiala, asa cum e definita acum, este din nou o simulare a modului in care omul gandeste, doar ca nu exista partea afectiva.. inca! Din nou, am convingerea ca este un tel care poate fi atins si practic, insa nu in foarte scurt timp.

3. De ce nu?? Deja calculatoarele pot face analize la un nivel mult mai complex si mult mai rapid decat omul, insa e vorba de analize specializate, orientate extrem de precis spre un anumit domeniu, pe cand omul care reactioneaza permanent cu mediul, iar creierul lui are o activitate permanenta in care proceseaza o imensa cantitate de informatii, nu are cum sa procesese atat de rapid un anume task! Dar lucrurile se pot schimba in viitor, prin cresterea puterii de calcul a calculatoarelor. Omul fiind o fiinta biologica la care nu poate sa intervina in procesele interne prea usor, va trebui sa-si cultive talentele si simturile, sa astepte ca evolutia sa permita cresterea naturala a "puterii de calcul".

4. Nu stim nici viul asta exact ce este, cum apare, de ce apare.. stim ca dispare, stim ca exista! Cand o sa stim de viul ce ne inconjoara acum, o sa putem emite comparatii cu eventualul viu al computerului, mi se pare cam devreme pusa intrebarea ..:).

Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Salve Luke !
De acord in mare parte cu tine, cu 2 observatii: definim viata dupa exemplul cunoscut pe Terra (si asa avem probleme in a incadra virusurile- de ex.), cine stie ce surprize ne asteapta in imensitatea galaxiei.... Dupa ce criterii vom decide ca o masina a devenit ...vie ?
Despre constiinta artificiala sa incercam sa discutam mai sus, pozitia mea este ca NU "VA APAREA", CI VA FI FABRICATA !
0 0
"definim viata dupa exemplul cunoscut"
.. dar care suporta o multime de imbunatatiri in continuare, procesul e mereu activ. Ce ne asteapta o sa vedem cand o sa gasim, iar asta nu inseamna o banalizare sau o ignorare, ma refer la faptul ca speculatiile teoretice nu au valoare pana nu exista oareshce confirmari, care confera o cat de cata obiectivitate.
"Dupa ce criterii vom decide"
Criteriile sunt si ele intr-o continua transformare si raportate la teza initiala, care la randul ei suporta o adaptare permanenta, in ideea de a gasi un inteles mulat simturilor si intelectului uman. Oricum va fi si subiectivitate, dar din nou e valabila observatia cu speculatiile.

"NU "VA APAREA", CI VA FI FABRICATA !"
Nu!.. va aparea! Fabricate vor fi o serie relativ mica de principii, o logica primara de conditionare a deciziilor, restul parametrilor decizionali, inclusiv cei care ar presupune o asemenea "aparitie" trebuie sa fie un rezultat al conditionarilor mediului cu care interactioneaza acel computer si al modului de interactionare insasi.

Pai nici noi nu o avem fabricata, a aparut, insa nu din neant ci din conditionarile mediului, din bio-chimia interna a trupului, a sistemului nervos, a creierului. Diferenta va fi ca in cazul computerului nu putem sa asteptam sa se "intample" salturile de cognitie si inteligenta spre nivele superioare, dar le putem programa initial, la un nivel determinist accesibil dar totusi minimal, in asa fel incat "aparitia" constiintei artificiale sa fie macar probabila daca nu chiar sigura.
0 0
Nuantez: INAINTE de "a aparea", va fi fabricata (de un om), intai cu restrictii in folosul umanitatii, apoi independent (intentionat, accidental sau poate chiar ca urmare a unei forme de "autoevolutie") .

Legat de ipoteza unei "autoevolutii", in opinia mea, punctul critic va fi cand un soft va scrie un soft mai bun/performant/adaptat conditiilor de mediu. In rest tehnologia adiacenta necesara exista deja !

Si trebuie sa ne temem de acel moment, la fel cum ar trebui sa ne temem de un contact cu ET !
0 0
Pai normal ca inaintea aparitiei vor fi fabricate niste modele, sau mai precis vor fi propuse si estimate niste modele, apoi computerul le va stoca si le va invata. Insa nu cred ca teama este sentimentul ce va predomina mometul cu pricina, ci entuziasmul si sentimentul de grija, asemanator cu momentului aparitiei unui copil intr-o familie. "Copilul" cibernetic va avea o inteligenta extrem de agera in anumite privinte, insa trebuie "educat" in multe altele, iar asta se poate face in mai multe moduri, dupa modelul care va fi considerat potrivit, dupa valorile considerate esentiale. Cred ca Data din Star Trek e un exemplu ce ilustrezaza binisor ce vreau sa spun..:)

Asa e..:).. softul va scrie un soft mai performant, sau il va face pe cel existent mai bun, deja exista sisteme cu inteligenta artificiala care isi imbunatatesc parametrii de functionare pe masura ce invata sa faca ce trebuie, fiind "alimentat" cu intrari normale, dar si cu unele ce ar vrea sa destabilizeze functionarea. Softul este logica implementata la nivel de limbaj de programare, insa daca limbajul de programare evolueaza pana la o forma apropiata de limbajul uman, programarea in sine nu va arata deloc ca acum, cand oamenii introduc linii de cod la greu, ci va fi probabil mult mai "audio-visual", adica asa cum ne "programam" noi oamenii actiunile, logicile.
1 plus 0 minusuri
Salut, nu cred că se va întâmpla asta din următoarele motive: e posibil ca un calculator cuantic va reuși să gândească, să facă calcule, să planifice anumite planuri, strategii etc., însă nu va putea fi capabil să interacționeze din punct de vedere afectiv. Procesele psihice reglatorii, în care intră și afectivitatea, nu sunt funcții ce pot fi implementate într-o carcasă cu ajutorul cărora să se interacționeze asemenea "human beings". În afectivitate vorbim de sentimente( morale, intelectuale și estetice) dar și de pasiuni. Pe lângă afectivitate mai intră voința și motivația, alte elemente specifice "viului".

De exemplu, în armată când se decide să se trimita un batalion într-o misiune externă, se aduc "planurile de bătaie" ale batalioanelor doritoare, se introduc datele în calculator ce țin de strategia fiecărui batalion ( oameni, logistică, suport medical etc.)  și se simulează o luptă, iar planul care are cele mai puține pierderi este "fericitul" căștigător. Așadar, sunt programe capabile să prevada anumite rezultate, să facă simulari și să afișeze rezultate într-un timp relativ scurt, un lucru care oamenilor le-ar lua probabil câteva zile.

De implicare afectivă la nivel de calculator cuantic, așa cum l-ai numit, nici nu cred că se mai pune problema. Conștiința, alături de procesele psihice reglatorii sunt specifice oamenilor ce nu pot fi induse "roboțeilor".

Însa la cum accelerează evoluția în tehnologie, este posibil să se implementeze funcții "gata făcute", roboți sau calculatoare programate să acționeze într-un fel sau altul, având un oarecare grad de libertate la nivel de decizie vizavi de conștiință. Un răspuns la întrebare este dificil de dat, deoarece atunci când s-au descoperit lămpile folosite la televizoare, nimeni nu cred că putea prevede că acum putem agăța televizoarele pe pereți ca pe tablouri.
Junior (1.2k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Eu aş separa inteligenţa de conştiinţă. Aş spune că Deep Blue, computerul care l-a învins pe Kasparov era intelingent, dar nu avea conştiinţă.

Conştiinţa este încă un mister. Deşi se fac eforturi enorme în ultimii 20 de ani pentru descifrarea acestui mister, răspunsurile esenţiale se lasă încă aşteptate.

"Viu" este un cuvânt inventat de oameni pentru a defini o formă de organizare a materiei în comparaţie cu alta. Nu este ceva intrinsec naturii.

Nu poţi numi viu ceva făcut de om, ori făcut de o maşină care a fost creată de om. Cel puţin nu astăzi. Poate conceptul va evolua. O simplă menţiune într-un dicţionar schimbă complet accepţiunea.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Quark, as vrea sa te contrazic intr-o privinta, si impreuna cu tine pe toti cei care vad vreun mister in "constiinta": asa-numita, este doar o functie avansata a cerebelului, un sistem integrator care functioneaza in relatie cu "eu"-ul, si acesta o functie cerebrala la randul lui.

Ambele au "sedii" hardware la nivel cerebral, ambele pot fi influentate, pertubate, modificate, etc, atat sub efectul unor traume fizice cat si prin efectul unor substante psiho-active.

Sunt convins ca si animalele au astfel de sisteme la un nivel incipient. Privind masinile, nu vad nicio dificultate in a fi proiectate de la inceput cu "constiinta", ceva asemanator BIOS-ului PC-urilor noastre. Va veni curand vremea in care o sa fie greu sa deosebesti un ciborg de un om "normal", ba chiar il vei admira pentru "constiinta" ireprosabila !
Dixit ! :))
...