Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
969 vizualizari
Novice (147 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Orientarea cîmpului magnetic nu are legătură cu forma. Magneții se pot magnetiza în orice direcție. De exemplu un magnet în formă de bară nu trebuie neapărat să aibă nordul la un capăt și sudul la celălalt, ci poate să aibă o orientare transversală. mai mult, se poate aranja ca ambele capete ale barei să fie nord, iar mijlocul să fie sud. Numai din interes practic magneții se polarizează de-a lungul dimensiunii mai mari, dar sînt și excepții.

La fel și cu magneții sferici. Polii (nu „polurile”) sînt undeva, în funcție de cum a fost polarizat magnetul.
Expert (12.9k puncte)
4 plusuri 0 minusuri
Salut prieteni !

Raspunsul lui Adi este la obiect, dar incerc sa reiau putin:

- daca am "sculpta" o sfera dintr-un material premagnetizat (fie el natural, precum magnetita), am sti de la inceput care este orientarea polilor si este evident ca nu s-ar schimba nimic nici la sfarsitul unor prelucrari mecanice la rece;

- in practica industriala este cum zice Adi, poti sa fabrici magneti cu cele mai ciudate distributii polare, inclusiv mai multe cupluri "nord-sud" ! Cum se face asta ? In doua faze: Se incalzeste intr-o matrita un material cu caracteristici magnetice, pana peste o anumita temperatura specifica materialului (prag "Curie") si se lasa sa se raceasca in timp ce se aplica un camp electromagnetic slab. Racirea (cristalizarea) va genera un status-quo, un roi de electroni "neimperecheati" se va misca (roti !) coordonat pe o anumita axa - generand astfel efectul magnetic. In faza a doua, magnetul slab astfel rezultat este "formatat" aplicand un camp electromagnetic foarte intens, tanandu-se cont de orientarea polara obtinuta in preformatarea initiala.

Coborand spre cauze, observam ca forta electromagnetica mai are inca secrete, trebuie sa coboram pe terenul miscator al mecanicii cuantice...

PS: Am recitit intrebarea si am vazut ca ai intrebat ce determina pozitionarea polilor. Cred ca a reiesit din text, la nivel macro, orientarea cristalelor (si deci pozitia atomilor metalici) determina axa "nord-sud". La nivel cuantic, este vorba de spinul electronilor.
Senior (8.7k puncte)
...