Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 2 minusuri
10.9k vizualizari
Senior (11.9k puncte) in categoria Religie

4 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Românii au fost creştinaţi de conducătorii ce s-au impus în spaţiul carpato-danubiano-pontic. Din considerente politice de moment au ajuns să li se impună religia creştină sub influenţa ţaratului bulgar, sprijinitor al patriarhiei bulgăreşti, afiliată ritului bizantin şi care vine în antagonism cu expansiunea maghiară ce adoptase creştinismul vasal papalităţii catolice. Acest lucru se întâmpla în secolul X şi nu de apostolul Andrei. Creştinismul a existat şi înainte, sporadic, în tandem cu religiile păgâne sau cu ancestrale tradiţii trace, dar nu a fost structurat decât sub oblăduirea conducătorilor. Un mare avantaj l-a avut ortodoxia în regiunile controlate de otomani (sec. XIII-XV) deoarece religia creştină era oblăduită în condiţiile în care era vasală patriarhiei Constantinopolului (ortodoxă), controlată de turci. Multe vestigii ale altor religii au fost distruse, adoptate sau transformate de ortodocşi. Aşa fac toate religiile, mai ales dacă au sprijinul politic, nu este o specificitate ortodoxă.

Mai multe aici: http://profudereligie.blogspot.com/2011/06/romanii-sunt-ortodocsi.html

Junior (1.3k puncte)
8 plusuri 0 minusuri
Salut Quark,

Traditia bisericeasca afirma ca Apostolul Andrei, unul dintre ucenicii lui Iisus (cel intai chemat), a crestinat tinuturile Dobrogei, in drumul sau misionar catre Scitia. Cuvantul apostol insusi vine din greaca unde are semnificatia de sol, mesager, sensul sau trimitand la sarcina pe care discipolii lui Christos au primit-o, aceea de a propavadui mesajul crestin in cele patru zari. Consecinta acestei credinte perpetuata prin traditie este si adoptarea Apostolului Andrei drept sfant patron al Bisericii Ortodoxe Romane si al romanilor in marea lor majoritate.

Din punct de vedere al cercetarii istorice in general si al celei arheologice in special, urme si simboluri crestine au fost gasite in Dobrogea (in zona coloniilor grecesti de la tarmul Marii Negre), dar si in alte zone (legat de prezenta unor garnizoane romane), inca din sec. I-II e.n. Existenta lor demonstreaza faptul ca aderenta la crestinism a lumii grecesti si romane a influentat si populatia traco-getica de la nordul Dunarii, in virtutea unor intense interactiuni comerciale, culturale, politice si de orice alta natura posibila, intre populatiile de pe cele doua maluri ale fluviului. O conditie care a favorizat inflorirea crestinismului in Dacia, devenita ulterior Dacia Romana, a fost si lipsa politicilor virulent anticrestine duse la Roma ( culminand cu persecutiile din vremea lui Nero)  si manfestate constant pana la Edictul de la Milano (313 e.n.) promulgat de imparatul Constantin cel Mare, cand crestinismul a fost recunoscut ca religie oficiala in Imperiul Roman.

O trasatura esentiala a crestinismului romanesc este, deci, vechimea lui. O alta, este absenta unui act, edict, bula papala sau decizie sinodala, care sa fi statuat  crestinismul ca religie a tinuturilor daco-romane. Spre deosebire de desemnarea prin acte administrative emise de autoritati ecleziastice, a unor regate, pricipate sau marci, ca "apostolice", (cazul Ungariei Sfantului Stefan), Dacia Romana si postromana au asimilat crestinismul "pe cale naturala", neinstitutionala, la nivel de comunitati, cel mai adesea sub inraurirea unor centre timpurii de tip monastic, de la simple sihastrii individuale la mici schituri intemeiate de isihasti stabiliti in aceste parti, proveniti din lumea greco-romana, dar si din triburile nordice (vezi Sava Gotul) . Poate de aici vine si "convietuirea pasnica" intre credinte, ritualuri sau superstitii precrestine, cu elementele dogmatice stricte impuse de Biserica Ortodoxa.
Senior (6.6k puncte)
5 plusuri 0 minusuri
Crestinarea unui neam era un act politic de apartenenta la comunitatea crestina..si consta in principal in crestinarea liderilor (de voie sau din interes politic).

Noi vorbim de crestinarea romanilor de parca ar fi contat pentru cineva la vremea respectiva daca niste triburi de pastori erau sau nu crestine.

Concluzia mea este urmatoarea...

1) Ca sa vorbesti de crestinare trebuie in primul rand sa ai un popor (in acceptiunea de acu 2000 de ani) ca sa fie crestinat, iar o adunatura de triburi nu puteau fi considerate popor.

2) Teoria ca poporul roman sa nascut crestin este o fabulatie asemanatoare cu cei care considera ca poporul roman sa format din legionarii romani iesiti la pensie care sau casatorit cu femelele dace carora le murise-ra barbatii in razboi, concluzie..noi ne tragem din Romulus si Remus.

3) Intotdeauna am fost mai catolici decat papa...daca ungurii sau crestinat in secolul 9 , bulgarii tot peatunci...(noi nebeneficiind de statutul de popor la vremea aceea)...am spus..hahaha...noi suntem de 2000 de ani crestini..nu ca voi...doar de 1000.

4 ) Teoria este sustinuta in primul rand de BOR care uita ca este biserica nationala abia din secolul 19 si care a fabricat la repezeala o istorie a Bisericii si a crestinismului pe plaiurile Mioritei..asta cu 2000 de ani de crestinism prin zona...le-ar da o oarecare legitimitate in plus.

5) La ce ne foloseste aceasta teorie???...evident numai ca sa umfle in noi tarata nationalism-crestinismului...din punct de vedere al logicii este o sfidare iar din punct de vedere istoric nu este suficient documentat.

Iar povestea cu sfantul andrei ... care a crestinat pe rand romania , ucraina , rusia scotia...aloo...niciuna din popoarele acestea nu existau la vremea sfantului andrei... sa fim seriosi...fabulatii ale bisericilor respective care sufera de legitimitate.
Novice (115 puncte)
1 0
Asa-i, inca de la inceput religia a fost un alter-ego al PUTERII. Incepand de la samanii care aveau o pozitie privilegiata in trib si pana in zilele noastre, religia a insemnat exercitarea puterii asupra oamenilor !

Cum credeti ca s-au desfasurat convertirile, din om in om ? Nu fratilor, teritoriu X a devenit crestin, ortodox, musulman, s.a.m.d. pentru ca un conducator a impus asta utilizand taisul sabiei ! Cei putini care s-au opus au fost pedepsiti sau nimiciti, dar in general oamenii erau obisnuiti cu schimbarea conducatorilor si a religiilor.

In rest, istoria bisericilor este o istorie a PUTERII POLITICE cu tot ce inseamna asta - falsuri, intrigi, crima, razboaie, etc.

Si azi auziti acelasi refren prin bisericile noastre: "Sa ne rugam pentru conducatorii nostriiiiiiiiiiii !"  Restul sunt doar "floricele"...
0 0
Există în patrimoniul Patriarhiei documente concrete prin care se atestă că creştinarea a fost încheiată la sfârşitul sec. XVII.

Pe de altă parte, au fost discuţii foarte aprinse, după revoluţie, referitoare la faptul că Burebista ar fi trădat zamolxianismul şi ar fi permis intrarea creştinismului pe teritoriul Daciei. Părerea mea este că nu ar fi avut ce trăda, întrucât el nu a făcut altceva (dar nouă ni se pare ciudat cel puţin să gândim aşa) decât să lase poporul să cunoască şi alte încredinţări, din lumea în care trăiau. Dar se poate spune că a creat un fel de breşă spirituală - însă dacă nu o făcea, poporul ar fi căutat în ascuns ceva ce-i stârnea curiozitatea (ştim bine ce se petrece în cazul interzicerilor...)
1 0
Cum putea Burebista sa permita intrarea crestinismului pe teritoriul Daciei?Crestinismul apare la aproape un secol dupa moartea lui Burebista.
0 0
Nuu... liniile spirituale de tip creştin au existat cu mult înainte, învăţătura de tip creştin este mult mai veche. Iar nume de tip Burebista, Deceneu (decenei) se raportează la astfel de linii istorice. Discuţiile la TV, spre exemplu, dar şi în presa de după revoluţie, au fost purtate de oameni cu o cultură deosebit de bogată, doctori în istorie şi filozofie, deci nu aşa, pe un forum undeva (dar respect forumurile). De altfel am pus această problemă şi în discuţii la congresele de dacologie, se cunoşteau bine ideile, dar mulţi se feresc să le abordeze, din varii motive.
0 0
Crestinism vine de la Christ.Probabil erau alte religii asemanatoare crestinismului pe vremea lui Burebista dar nu era vorba de crestinism.Eu cred ca macar definitiile "stiintei oficiale" trebuie sa le respectam pe un site de stiinta.

Daca un sunit, de exemplu, ar numi islamici doar sunitii, intr-o discutie cu un siit si un crestin n-ar intelege nimeni ce vrea sa spuna.Indiferent de teoria la care "aderam" trebuie sa ne exprimam astfel incat sa fim intelesi de toata lumea.
0 plusuri 3 minusuri
Dupa cum se stie , Zamolxe a trait mult inaintea lui Iisus si inainte de a popula Bulgarii (Vulgarii) Bulgaria de astazi( Moesia) si inainte de a se stabili Hunii in Campia Panoniei . Zamolxe a lasat Invataturile Belagine (legile) , Decalogul lui Zamolxe , Tratate de medicina, filozofie , astronomie , matematica , etc. Grecii (Elinii) au comfirmat prin cei mai mari istorici si invatati ai lor ,ca Tracii , Getii , Dacii , Ilirii , Moesii  (Bulgarii care nu existau in acel loc pentru ca ei sunt un trib mongoloid adus de Bizantini de pe  Volga pentru a putea castiga razboaiele impotriva Tracilor) ,deci Moesii erau Traci . Cum putem sa denaturam ceva ce este comfirmat !?...toate aceste popoare vorbeau aceeasi limba si mai mult prin unirea lor ar fi fost mai multi decat Inzii , in afara de acest aspect erea recunoscuta legea "toiagului" care reprezenta cinstea ,corectitudinea , moralitatea extraordinara care era dobandita prin educatie (cei 7 ani de acasa) .

Popoarele Tracice se rugau Domnului Dumnezeu ,ceea ce nu se intalneste la  alte popoare, nu aveau aceasta denumire , rugaciunea "Tatal nostru" in limba daca "Har Tios" cea mai veche rugaciune in care se pomeneste sfanta treime fara a fi fost nascut Iisus .

Rugaciunile catre Maica Domnului , care de fapt , sunt rugaciuni catre mama care reprezinta viata pe pamant .

Iisus cand a tinut predica de pe munte... a spus exact din invataturile lui Zamolxe , dar mai pe scurt .

Cred ca stramosii nostrii nu aveau nevoie sa se bata cu pumnii in piept, ca ei, vezi Doamne  au Crestinat pe cineva cum fac celelalte popoare . Este o aberatie sa crezi ca cineva a Crestinat popoarele trace , popoarele trace sunt esenta crestinatatii fara sa fi stiut de existenta acestei dogme care mai tarziu va fi folosita ca o unealta politica de a coordona masele de oameni prin asa zisele Biserici Ortodoxe, Crestine ,Catolice , etc.

Asa ca mai bine lasati prostiile ca va bate Zamolxe de va merg fulgii , caci dupa cum stiti dupa traditie si dupa cum va invata pe voi bisericile sufletul nu moare , se duce in Rai la traci se ducea la Zamolxe .

 Deci tot in Rai . Cei care vor sa denigreze ,sa injoseasca si sa dezbine poporul Roman ,sa stearga istoria strabunilor nostrii sunt invitati sa plece din Campia Panoniei, din Moesia superioara si inferioara ,din Muntii Padurea Neagra  si tot asa . Ce minti bolnave pot fi aceia care in necunostinta  de cauza pot afirma ca acest popor a fost crestinat.
Novice (102 puncte)
0 0
Ceva dovezi istorice SERIOASE ai pentru aceste afirmatii?Unde sunt "scrierile" lui Zamolxe?Daca dacii astia erau atat de civilizati, cum draq se face ca au disparut ca popor?
0 0
Afirmatia "poporul roman s-a nascut crestin" nu e gratuita. Crestinarea a avut loc pe masura formarii poporului, adica in primul mileniu si dupa. "Traditia bisericeasca afirma ca Apostolul Andrei...". Sa afirmi e una, sa dovedesti e alta.
...