Pentru a putea publica, trebuie să vă înregistraţi.
Vf. folderul Spam după înregistrare.
Pune o întrebare

Newsletter


3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.3k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
374 vizualizari
Fata de noi animalele au instincte automate care le fac sa fuga, in loc sa stea sa se gindeasca la o cale optima de scapare.Comportamentul unor animale poate denota o anumita inteligenta, prin flexibilitatea comportamentala de care dau dovada. Dar
inteligenta noastra creativa este diferita din punct de vedere CALITATIV. O data ce a aparut viata duce ea inevitabil la aparitia inteligentei? Inteligenta a aparut pentru ca este cea mai buna cale de a supravietui si este strict legata de evolutie sau este un accident al naturii?

PS:In functie de raspunsuri o sa pun o intrebare mult mai interesanta decat aceasta despre inteligenta.pa
Junior (435 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Wow! Asta chiar e haios. Ne pregatesti ceva tare si e secret. Tare. Numai tu puteai face asa ceva...
0 0
animalele puse in situatii periculoase aleg de cele mai multe ori calea optima de scapare. nu stiu daca e "instinct automat" sau raţionament, dar aleg calea optima.
0 0
Foarte gresit Mihaid-Animalele alearga haotic si nu aleg niciodata calea optima pe cand omul poate alege sa fuga sau sa lupte(Exemplu finalul filmului The Grey cu Liam Neeson-un super film.Omul poate alege sa moara in lupta).
0 0
imi pare rau daca asta ai vazut(inteles). mai dă-i pe Animal Planet sau NG din cand in cand
0 0
Mihaid:NG,Discovery,Histori,Viasat Explorer sunt programele pe care le urmaresc.Pa

4 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

De ce lăsăm deoparte regnul vegetal?

Oare plantele au inteligenţă? Ele cum au ştiut să se adapteze mediului în funcţie de temperatură, umiditate, altitudine, sursa de hrană, metode de apărare, polenizare, etc? Sau plantele se bazează şi ele pe instinct?

În regnul animal oamenii sunt cei mai inteligenţi. Cu toate acestea, singurul lucru pe care în avem în plus este tehnologia. Evoluţia a adus tehnologia? Am avea motive să credem că evoluţia va înlocui oamenii cu roboţi inteligenţi?

Am putea spune dacă inteligenţa este inevitabilă cu condiţia să ne cunoaştem scopul (aici mă refer la viaţă în general, nu la omenire). Până să ne înţelegem scopul, cred că inteligenţa este o caracteristică a vieţii îndelungate, nu a evoluţiei. Organismele unicelulare au evoluat la pluricelulare şi nu cred că la acea vreme beneficiau de inteligenţă.

Apropo, ce spuneţi despre aceste furnici simpatice? :) 

inteligenţa

Junior (902 puncte)
selectat de
0 0
Bravo Iulian:Asta asteptam ca sa pun a doua intrebare despre inteligenta.
Ajungem la concluzia ca tot ce este viu detine inteligenta?
3 plusuri 2 minusuri
Evolutia progresiva ar fi dus inevitabil la o forma de organizare si manifestare superioara.
Inteligenta cum o numim noi in cazul acesta, dar la fel de bine putea fi altceva la fel de evoluat dar diferit de inteligenta. Si probabil ca procesul nu se va opri aici.
Chiar si in faza actuala a evolutiei exista ceva superior inteligentei si acel ceva noi il numim intelepciune. Inteligenta au toti oamenii, insa intelepciunea o dobandesc doar cei mai evoluati.
Inteligenta fiind o consecinta, un efect al evolutiei, ca sa presupui ca este un accident fericit trebuie sa presupui ca evolutia este un accident fericit.
Desi termenul "fericit" poate fi pus in ghilimele daca nu specifici si cui produce fericire acest accident cum il numesti.
Oricum, stiu ca nu asta e raspunsul pe care il asteptai ca sa extinzi discutia punand o alta intrebare. :)
Junior (428 puncte)
editat de
0 0
de unde stii ca inteligenta este o consecinta a evolutiei ? daca e invers ?
0 0
Ma refeream la inteligenta umana. Evolutia poate fi intr-adevar consecinta inteligentei, dar a unei inteligente divine, nu umane.
Nu mintea umana a inventat evolutia.
0 0
Inteligenta si evolutia merg mana in mana. Abilitatea de a invata din experienta determina evolutia iar cea din urma determina dezvoltarea inteligentei.
0 0
Evolutie a fost si inainte de aparitia inteligentei formelor de viata. Cel mai mare avant al evolutiei a avut loc in momentul in care intre formele de viata a aparut 'cursa inarmarilor". Cand o forma de viata si-a dezvoltat "arme de atac" alta forma de viata a fost obligata sa-si dezvolte "arme de aparare" si procesul a continuat in cascada.
1 plus 4 minusuri
O sa dau un raspuns scurt fara detalii, pentru ca altfel m-as lungi nepermis de mult. Inteligenta tine intr-adevar de evolutie; cu cat ne apropiem de prezent, speciile sunt tot mai evoluate din acest punct de vedere. Tine de competitie, tendinta animalelor aflate in varful piramidei trofice este sa fie tot mai inteligente pentru a avea un avantaj cat mai mare la vanatoare, dar nici victimele lor nu se lasa mai prejos - mai totdeauna supravietuiesc cei mai adaptati. Astfel avem un cerc vicios unde inteligenta tinde sa creasca.

Cat despre oameni, cea mai mare parte a istoriei hominizilor a fost o evolutie lenta si indelungata. Au existat si salturi mari datorate unor inovatii - din cauza ca ne-am bazat pe societate, e de ajuns un singur Einstein ca sa ne folosim toti de descoperirile sale, nu sa redescoperim mereu si mereu relativitatea, ci sa mergem mai rapid inainte. Evolutia civilizatiei umane e in progresie geometrica. Daca maine am descoperi cum sa folosim gaurile de vierme eficient, am ajunge relativ repede sa studiem si sa colonizam multe lumi - un salt.

Parerea mea este ca inteligenta nu e un accident ci o evolutie normala, insa nu e des intalnita. Conditiile aparitiei sale sunt mult mai restrictive decat ale aparitiei vietii. Daca n-ar fi aparut organisme producatoare de oxigen si alte organisme care sa-l consume, se poate ca viata sa fi ramas la stadiul unicelular sau cel mult la pluricelulare primitive, sistemul de producere al energiei necesare fiind mult mai ineficient (iar inteligenta are nevoie de multa energie). Ca sa evolueze inteligenta este nevoie si de o mare diversitate a speciilor, si conditii care sa permita asta. Apoi, tine si de mediu; personal mi se pare mai propice un mediu terestru decat unul marin, necesitatea uneltelor si manuirea acestora cu prea isi au rostul sub apa.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Sal Gabriela:Nu prea am inteles cum inteligenta tine de competitie?Sau de ce e de ajuns un singur Einstein ca sa ne folosim toti de descoperirile sale?Ai stiut ca Einstein in viata personala nu vorbea cu nevasta lui doar la masa si in rest chema la el acasa fete tinere pe care le astepta dezbracat  doar cu capod sau halat pe el?Asta ma duce la gandirea ca a fost cam dus cu capul.Ce parere ai?Stiai despre viata personala a marelui GENIU BOLNAV?
0 0
eu nu stiam chestiile astea despre Einstein desi am vazut destul de multe documentare despre el.
oricum, daca e sa amintim de cineva care sa ne fi influentat viata tuturor acela e Tesla. pe mine nu prea ma ajuta in viata de zi cu zi ce a descoperit Einstein.
0 0
Nu pricep de ce toata lumea se leaga de Einstein, era un EXEMPLU, puteam zice ft bine o mie de alte nume. Evident ca cunosc viata sa, de vreme ce am scris un articol despre asta... Dar lumea se leaga de detalii si pierde esentialul de obicei.

Ca inteligenta tine de competitie e scris in legile evolutiei. Sa explicam ca la clasele mici: Avem doi lei (animale, nu monede) si doi bivoli. Un leu este inteligent, unul mai natang; un bivol este mai inteligent, unul din nou mai prost de fel. Leul mai destept are mai multe sanse la vanatoare, ca e smecher si isi face strategii. Leul mai prost nu prea vaneaza cine stie ce ca nu prea a descoperit cum. Bivolul destept cunoaste semnele care-l avertizeaza ca vine leul, iar bivolul prost isi da seama ca e vanat doar cand i se sare la jugulara. Evident, leul mai destept are sanse de supravietuire mai mari, ca are mancare pe saturate, rezulta ca el va procrea si leii iesiti din el sunt mai destepti. Bivolul mai destept are sanse mai mari de fuga, rezulta ca va procrea si bivolasii vor fi ceva mai destepti. Cei mai destepti raman pe baricade, iar cei mai prosti sunt mancati/mor de foame.

Cu timpul cei care devin tot mai destepti supravietuiesc iar cei vai de capul lor mor. Si uite asa, rasele devin tot mai competente. Dinozaurii aveau creiere cam de gaina in comparatie cu mamiferele de azi, si creiere de elefanti in comparatie cu speciile anterioare lor.
3 plusuri 2 minusuri

 

Cunoasterea innascuta si memoria rasiala e specifica tuturor speciilor si reprezinta inteligenta transmisa de la o generatie la alta prin gene care se manifesta mai tarziu din instinct cu scopul evolutiei in organisme mai complexe. Avand in vedere ce reprezinta inteligenta putem spune ca face parte din inevitabila evolutie(a invata din experienta pentru a se putea adapta la mediu cu scopul de a strange si mai multa experienta) acestea fiind interdependente.
Animalele actioneaza din instinct pentru ca asa le-a fost transmisa inteligenta generatiilor anterioare(ADNul fiind o baza imensa de date si informatii) dar mamiferele se diferentiaza prin neurocortex care ne permite sa luam decizii constiente(si nu numai) in momente cruciale mai apoi transformandu-se in intuitii, fiind transmise mai departe prin material genetic.
Totul depinde cum alegi sa vezi viata:
O competitie unde inteligenta este necesara pentru a supravietui sau o manifestare a constiintei unde inteligenta este o unealta in scopul evolutiei.
Tin totusi sa mentionez ca prima se manifesta de cele mai multe ori din instinct, acestea fiind trasaturi animalice precum: dezvoltarea organismului, alimentarea, reproducerea, apărarea teritoriala...majoritatea uitand practic esenta omului si anume psihicul.
In functie de mentalitate si conceptii ne este si definita viata, astfel unii aleg sa fie animale in jungla orasului altii merg mai departe in viata pe scara evolutiei. 
Junior (1.3k puncte)
0 0
Sal Iahim:Cum adica unii aleg sa fie animale in jungla orasului iar altii merg mai departe in viata pe scara evolutiei?Daca POT ALEGE atunci IN ORICE MOMENT ORICINE POATE SA NU MAI FIE ANIMAL IN JUNGLA ORASULUI si sa MEARGA PE ALTA CALE.E LIBERUL ARBITRU PE CARE IL ARE FIECARE.Fiecare isi poate alege calea la un moment dat.ORICINE ARE DREPTUL SI INTELIGENTA SI CONSTIINTA SA ALEAGA.
0 0
Adica fara sclavi nu am mai avea parte de aceeasi societate. Animalele sunt usor de manipulat si stii prea bine cine profita de pe urma ignorantei si a "competitiei"...
0 0
@Iahim:Oare pana cand???
...