Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
5.6k vizualizari
Sintagma  de "spălare a creierului" este destul de folosită. Dar în ce constă, mai precis?

Aţi putea cădea victimă unei asemenea tehnici?

Nu există posibilitatea de a rezista "spălării creierului"?
Senior (11.9k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

4 Raspunsuri

3 plusuri 4 minusuri

 

Se refera la programarea subtila ce se desfasoara la nivelul subconstientului in urma inocularii sistematice a informatiilor prin tot felul de mijloace. De la unde extrem de joase la lumina artificiala totul reprezinta informatie asimilata de fiecare in urma interactiunii cu mediul. In fond, ego-ul reprezinta personalitatea inoculata de societate deci tot un exemplu al "spalarii creierului".
Cel mai pur exemplu al existentei acestor metode de manipulare in masa este chiar negarea efectelor si a faptului ca suntem influentati de mediu.
Pentru a rezista programarii tot ce trebuie sa faci e sa devii constient ca exista intrucat odata ce intelegi in ce consta inceteaza sa-ti mai tulbure perceptia asupra realitatii. 
Metodele variaza dar in zilele noastre manipularea atinge un nivel fara precedent datorita geometriei integrate, tehnologiei folosite si a ignorantei raspandite.
Junior (1.3k puncte)
4 plusuri 0 minusuri
Salut Quark,

Foarte buna intrebarea. Nu am cunostinte avansate de psihologie, dar ca amator as defini metafora "spalarea creierului" astfel : o manipulare a subconstientului emotional si a constientului rational, in scopul de a determina o persoana sau un grup de persoane sa-si formeze convingeri si/sau sa actioneze potrivit intereselor manipulatorilor. Spalarea creierului anuleaza practic orice libertate de gandire si decizie a persoanei care ii cade victima. In forme mai usoare sau mai grave, agresiuni de acest tip au loc permanent in societatea moderna. Este vorba de interese  materiale in esenta, ale celor care manipuleaza, desi ele nu sunt intotdeauna declarate transparent. Este evident si firesc interesul comercial al unei companii de racoritoare de a ma face un client fidel. Tine insa de spalarea creierului atunci cand ma aduce in starea client captiv, adica sa ajung sa refuz orice alt produs de aceiasi categorie, apartinand altui brand. Interesele materiale sunt mult  mai camuflate cand manipularea este ambalata in haine doctrinare, filozofice, religioase, morale, stiintifice chiar etc. Un caz paradoxal am intalnit in ultimii ani: persoane care trag tot timpul semnale de alarma cu privire la existenta unei conspiratii planetare a spalatorilor de creiere, au totusi un discurs marcat de o irationalitale care ii face pe ei, in primul rand, suspecti de faptul ca au cazut  deja victime ale spalarii creierului. Rezistenta la manipulare inseamna cunoastere, informare continua, dar datele trebuie procesate intr-un sistem de gandire coerent, bazat pe ipoteze reale, verificabile. Componenta afectiva a psihicului uman nu este apta sa reziste de una singura manipularilor, este chiar predispusa la a le primi si asimila. Singure ratiunea, bunul simt, operarea cu  concepte clar definite, limpezimea logica, raportarea la realitatea observata si nu inchipuita, ar putea ajuta victimele cu creiere deja spalate  sa se sustraga actiunii nocive a falsilor profeti-invatatori care, culmea ironiei si a cinismului, ii conving ca i-au invatat sa fie "liberi si neprogramabili".
Senior (6.6k puncte)
0 0
"ratiunea, bunul simt, operarea cu cu concepte clar definite, limpezimea logica" astea nu sunt implementate, nu?
"raportarea la realitatea observata si nu inchipuita" realitatea e SUBIECTIVA.
In plus principiul majoritatii faciliteaza manipularea in masa fiind favorizat efectul de turma.
Logica: "Știință a demonstrației, al cărei obiect este stabilirea condițiilor corectitudinii gândirii, a formelor și a legilor generale ale raționării corecte." un alt tipar de gandire inoculat de societate...
Tu te consideri liber?
0 0
"realitatea e SUBIECTIVA"
Faptul ca tu ai scris un comentariu este subiectiv?.. Faptul ca il putem citi este si el subiectiv?? Faptul ca tu esti un om e subiectiv? Sau esti si o suma de microuniversuri biologice ce convietuiesc, asta e mai putin subiectiv?
Subiectivitatea exista intr-o oarecare masura, insa noi ne raportam la simturile si capacitatile noastre cognitive, iar astea ne ofera suficienta  obiectiviate ca sa supravietuim, ca sa intelegem si sa facem foarte multe lucruri si culmea, ies exact cum ne asteptam sa iasa.

"un alt tipar de gandire inoculat de societate..." "Tu te consideri liber?"
Eu pe bune, nu inteleg logica pe care o folosesti, ma depaseste! Vorbesti de nuci si intrebi de banane, iar apoi te veselesti ca afli noutati despre varza... totul in cateva propozitii
0 0
@Iahim:Da, Iahim, ma consider liber, intr-un cadru natural si social guvernat de legi ca si in cadrul subiectiv care inseamna masura in care inteleg si reactionez la limitarile libertatii mele. Comentariul tau are insa o valoare exceptionala pentru ca iti explicitezi, in sfarsit, libertatea. Acum intelegem cu totii ca te declari liber de logica (tipar inoculat de societate) si chiar reusesti, cu asupra de masura. Te declari liber de ratiune. Felicitari, iti iese si asta! Te declari liber de obligatia de a opera cu concepte clar definite si da, te folosesti din plin si de aceasta libertate. Legat de spiritul de turma (puteai sa-i spui gregar, suna mai elegant), el caracterizeaza toate speciile carora evolutia le-a selectat strategia asociativa. Parintele logicii, Aristotel, constata cu peste 2300 de ani in urma ca omul este un animal sociabil (zoon politikon). Opozitia dintre viziunea ta individualista si societatea, turma, care ne inoculeaza un tip de ego pe care nu-l definesti, ne programeaza, ne spala pe creier, sufera de inconsistenta. Incapatanarea cu care frecventezi comunitatea acestui forum arata ca si tu te comporti ca zoon politikon. Du-ti libertatea pana la capat!
1 plus 0 minusuri
In principiu consider ok raspunsul lui Puiu, as mai adauga doar o idee

Libertatea de gandire exista, manipulare exista si ea, splarea creierului este tehnica de a manipula gandirea unor oameni, iar acestia sa considere in continuare ca-s liberi. Libertatea gandirii insa nu se confunda cu libertatea in general, pentru ca asta e o iluzie.

Din momentul cand te nasti si pana crapi, incontinuu esti expus la bombardamente informationale care-ti marcheaza mai mult sau mai putin atat conditia (conditionarile) cat si personalitatea, modul in care interpretezi anumite informatii, emotiile etc. Daca nimeresti intr-un mediu unde informatiile ce-ti sunt furnizate, sunt gandite in asa fel incat tu sa fi convins ca actiunile tale ce servesc mai putin intereselor tale si mai mult altora, sunt cauze "nobile", se cheama ca ai fost spalat la creier.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Cam aşa e, domnilor...e greu de tot să ne depăşim "statutul prescris" (de cei din apropierea noastră în primul rînd..părinţi, educatori, societate, etc.) cu acela al "statutului dobîndit"...şi odată dobîndit, greu de menţinut...libertatea, deşi ne-a fost oferită gratuit la naştere...implică costuri tot mai mari...
1 plus 0 minusuri
Un exemplu de spalare a creierelor este in modul cum ne trateaza guvernanti de azi , cun ne-au tratat cei de ieri si probabil cum ne vor trata cei de miine.
Experimentat (3.3k puncte)
...