Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
2.7k vizualizari
Cel mai inalt varf muntos din lume nu sta, evident, in umbra niciunei alte formatiuni terestre, iar sansa de a fi deasupra norilor este mai mare decat a oricarui alt loc de pe Terra, deci este un loc de regula insorit. In acelasi timp  aerul cald, mai putin dens decat cel rece, circula in sus adica spre varfuri. Intrebarea este valabila si pentru alti munti, nu doar pentru Everest.
Senior (6.6k puncte) in categoria Terra-Univers

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
Caldura solara este absorbita de sol si de apa, de unde este radiata in atmosfera. Gaze ca oxigenul si azotul nu retin caldura, dar dioxidul de carbon si vaporii de apa da. De aici si efectul de sera, ce pastreaza indeajuns de multa caldura benefic vietii (cat timp nu e prea pronuntat). Cu cat altitudinea creste, cu atat atmosfera este mai rarefiata si nu mai poate retine caldura atat de bine.

Distribuirea caldurii se face intr-adevar prin convectie, insa un aer cald la nivelul marii are o densitate mai mare decat un aer rece la 8.000 m, astfel ca nu-l va inlocui. La varful muntelui Everest densitatea atmosferei este cam o treime din cea de la nivelul marii.

Sa tinem cont insa ca vorbim de valori masurate in prezent. Daca atmosfera Pamantului va deveni indeajuns de calda, varfurile de munti cu zapezi eterne vor deveni o legenda. Chiar si gheturile de la poli pot disparea complet, si istoria planetei a mai inregistrat astfel de cazuri.
Experimentat (2.6k puncte)
...