Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 2 minusuri
612 vizualizari
Luna devine tot mai mica. De ce?
Ma refer la satelitul natural al Terrei, nu la lunile calendaristice :)
Junior (428 puncte) in categoria Terra-Univers

3 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns
Nu ai specificat exact care aspect te intereseaza, dar se pare ca nu cel al departarii Lunii fata de Terra, ci contractia in sine.

Luna s-a contractat in trecut pe masura ce s-a racit. Exista observatii care aduc indicii si depsre o contractie recenta sau chiar prezenta, insa nu este sigur daca se mai intampla asta.

Contractia are loc atunci cand corpurile se racesc. Luna nu este mare ca dimensiuni, iar de la formare si-a pierdut deja toata sau aproape toata caldura initiala, devenind inactiva - sau aproape - geologic.

Uite un articol despre acele observatii de care spuneam: http://news.nationalgeographic.com/news/2010/08/100819-science-space-moon-shrinking-scarps-cooling-lunar-orbiter/
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
De aceea am si folosit termenul contractare ca sa nu se confunde cu micsorarea iluzorie, aparenta a departarii fata de Terra. Era vorba de comportamentul corpului in sine, nu de iluzii optice sau aparente.
Raspunsul tau este corect, cu specificarea ca Luna este inca activa din punct de vedere geologic, contrar parerii specialistilor de pana acum.
Intrebarea am pus-o in urma unei conferinte de presa tinute de NASA pe tema asta, deoarece aparusera tot felul de speculatii legate de micsorarea Lunii.
Inclusiv in presa romaneasca au aparut tot felul de interpretari de genul:
""Daca in primii ani ai deceniului sapte, atunci cand au inceput proiectele americane de cucerire a Lunii, astrul noptii avea un diametru estimat la circa 3888 km, astazi, dupa aproape patru decenii, acesta nu depaseste 3700 km! Scaderea este considerabila, caci in acest ritm, in câteva sute de ani, Luna va disparea de pe bolta cereasca! Dar efectele se vor manifesta mult mai devreme, prin maree devastatoare, ce se vor transforma cu timpul in veritabile valuri tsunami!"
1 plus 1 minus
Primul instinct ar fi sa iti raspund prin faptul ca Luna se distanteaza de Pamant in fiecare an cu 3.8 cm, ceea ce o face ca ea sa devina din ce in ce mai mica privita de pe Terra. In trecut Luna era mult mai aproape de Pamant, avand efecte foarte puternice asupra acestuia.

Dar iti garantez ca in cei cel mult zeci de ani in care ai observat tu Luna, nu ai avut timp sa constati o micsorare a acesteia.
Novice (137 puncte)
0 0
Nu am spus ca eu am constatat micsorarea ei. Si nu e o iluzie din cauza distantarii ei fata de Pamant.
5 plusuri 0 minusuri

Au apărut în presa românească zvonuri ca acesta, cum că diametrul Lunii ar fi scăzut de la 3888 km la 3700 km în numai cîteva decenii. E o farsă, nu-mi dau seama în ce cursă a putut să cadă o revistă cu tradiție ca Magazin. Dacă era numărul din 1 aprilie mai înțelegeam, dar chiar și așa prea e cusută cu ață albă.

Numitul doctor Alfred Zeeiman nu există decît în scrieri românești și în cîteva traduceri ale lor în alte limbi, dar grosul rezultatelor de pe Google sînt în română, ceea ce e foarte suspect. Iar „Observatorul Cantonal din Zürich” nu există nici el.

Diametrul mediu al Lunii este de 3474 km. Chiar dacă există mișcări geologice pe Lună, ele nu sînt nici pe departe atît de dramatice pe cît spun acele articole.

Apoi hai să presupunem că diametrul Lunii chiar ar fi scăzut vertiginos și că într-adevăr în cîteva sute de ani Luna ar dispărea cu totul. De unde pînă unde previziunile apocaliptice cu mareele devastatoare și tsunami?! De unde pînă unde ideea că vor dispărea zilele și nopțile? Iar ideea că misiunile Apollo au generat nori de praf care au făcut ca Luna să se micșoreze e de-a dreptul de basm.

Nu-i nimic, lasă că vine Greuceanu și aduce el Luna înapoi. N-ar fi prima dată.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Asa-i, revista Magazin are multe povesti ca asta, nu stiu cine le inventeaza. Tot de genul asta mai sunt in presa romaneasca si o multime de articole in care se spune ca "Luna e satelit artificial creat de extraterestrii", "Luna a aparut printr-o explozie nucleara", "Luna este goala pe dinauntru si in interiorul ei traieste o civilizatie foarte avansata", "Hitler a trait pe luna dupa 1945".
Toate sunt fantezii, dar aceasta cu micsorarea lunii are un sambure de adevar: "NASA’s LRO Reveals Incredible Shrinking Moon" :
http://www.nasa.gov/news/media/audiofile/LRO_Reveals_Incredible_Shrinking_Moon.html
NASA a explicat ulterior intr-o conferinta de presa de ce Luna se contracta.
...