Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
946 vizualizari
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Da! Amandoua sunt interconectate si interdependente deci nu putem vorbi de existenta uneia fara sa includem si cealalta componenta.
Pe de alta parte daca te gandesti mai departe de fizic atunci da, corpul reprezinta extensia mintii iar mintea extensia constiintei.

6 Raspunsuri

3 plusuri 5 minusuri
Practic si creierul si restul organelor sunt doar pentru a sustine organele de reproducere. Incepand cu primele forme de viata pana la cele mai evoluate, functia de reproducere este cea mai importanta. Celelalte sunt auxiliare.
Insa ca sa intelegi asta, trebuie sa iesi putin din tiparele de gandire.
Novice (158 puncte)
0 0
Ai fi crezut ca pentru oameni VIATA inseamna mai mult decat reproducere, macar pentru oameni... Dar ma bucur ca ti-ai gasit scopul, mult noroc cu asta. :)
0 0
Iahim, acuma nu fi ironic :D
Fac pariu ca si creierul tau se gandeste mai des la femei decat la mancare, asa ca nu poti sa spui ca reproducerea nu e importanta :)
0 0
..Asa e loredana..se vede ca e adevarata zicala cu ce e barbatul pentru o femeie....e o excrescenta inutila a p****...chestia e, matale, asa iesita din tiparele gandirii, chiar din putzul gandirii, ce esti, o femeie, sau o functie?...poate-ţi spune Iahim, ca vad ca are idee despre diferenta dintre minte si constiinta
0 0
Cataline iti inteleg gandirea superficiala si posibilele frustrari pe care le ai. De aici provine tendinta ta de a vulgariza totul.
Dar ia spune-mi la ce au folosit creierele strabunilor tai? La ce a folosit mintea lor si gandurile lor? A mai ramas ceva din ele? Spune-mi un singur gand de-al stra-stra-strabunicului tau si iti dau dreptate.
Toata informatia din mintea lor a disparut. Pentru ca era efemera si de slaba calitate. In schimb adevarata informatie, continuta in ADN s-a transmis de la ei pana in ziua de azi prin intermediul functiei de reproducere care si-a facut datoria. Iar dovada o simti chiar tu in pielea ta: existi acum si aici.
0 0
Ma faci sa-mi para rau ca exist acum si aici, ca sa citesc venin scuipat de-o minte stralucita ca a ta....si dovada n-o simt in pielea mea...o simt in cap, deja ma doare rau, imi pare rau pentru site-ul asta care-a devenit un fel de blog pentru inepti şi manipulatori de informatie...O zi buna, sper sa nu mai raspunzi si la comentariul asta, ceea ce desigur se va-ntampla...
4 plusuri 1 minus
Salut ktn91land,

Incep cu observatia ca separarea intre corp si creier e un subiect in sine si nu un lucru de la sine inteles. Iti respect insa ipoteza si incerc un raspuns. Ce ar face un creier de crap care ar avea intreaga capacitate de a decide masurile necesare pentru a se hrani sau a nu fi mancat, dar nu ar avea capacitatea motrica de a cauta hrana, capacitatea anatomo-fiziologica de a o metaboliza, sau abilitatea de a fugi de pradatori ? Ar cauta un corp (unul bun inotator) in care sa se instaleze. Ce ar face un corp de crap daca ar putea inota foarte bine, dar nu ar vedea hrana sau pradatorii, sau nu ar putea decide incotro sa se deplaseze pentru a lua masa, sau pentru a fugi de pradatori? Si-ar cauta un creier de crap. Creierul este centrul de comanda, corpul este executantul. Unul fara celalat nu pot alcatui o entitate biologica viabila. Chiar si formele inferioare de viata au componente anatomice a caror functie este aceea de centru de comanda. Dar banuiesc ca nu la parameci, crapi sau maimute te-ai gandit cand ai pus intrebarea, ci la oameni. In principiu, la oameni lucrurile stau la fel. Marea diferenta este ca inteligenta umana a ajuns la un nivel care ii da o stare de cvasi independenta fata de limitele corpului. Ne deplasam cu viteze supersonice, rezistam sub apa mai mult decat delfinii, trecem prin foc, invingem gravitatia, modificam natura insasi. Inteligenta umana, rezultat al evolutiei (nu mai descriu mecanismul din motive de concizie), a reusit aceste performante si am putea spune ca raportul intre centrul de comanda si executant s-a modificat in favoarea centrului de comanda. Ideea intrebarii tale este daca, nu cumva, corpul a devenit un simplu vehicul al creierului. Raspunsul meu este nu. Nici la crapi, nici la rate, nici la oameni. Ideea despre corp (care include si creierul) ca vehicul a ceva este insa.... vehiculata. Indivizii apartinand oricarei specii , cu creier si corp cu tot, sunt vazuti de biologul si filozoful Richard Dawkins ca vehicule pentru gene, considerate a fi "particulele fundamentale' ale  biouniversului. Ideea  este  dezvoltata in extenso in cartea lui Dawkins, "The selfish gene".
Senior (6.6k puncte)
0 0
puiule...de unde-ar sti bre crapul dumitale ca n-are decat corp, si nu si un creier?
1 plus 3 minusuri
Întrebarea se rezumă la: Ce este un om?

Este omul (un individ anume, nu specia) un organism biologic a cărui principală sarcină e reproducerea? Sau este o entitate gînditoare, conștientă, dotată cu voință, cu dorințe, cu personalitate? Sau este altceva?

Pentru un biolog, omul e o ființă reproducătoare.

Pentru un psiholog, omul e o ființă gînditoare.

Pentru un fabricant, omul e o unealtă de producție.

Pentru un comerciant, omul e un consumator de produse.

Pentru iubita lui, omul e împlinirea unui mare vis.

Pentru mediul înconjurător, omul e un groaznic dușman.

Pentru bacteriile din organism, omul e o gazdă generoasă.

Și așa mai departe. Omul e multe lucruri în același timp. Nu-l putem despica în bucăți după funcțiile pe care le are în raport cu o entitate sau alta.
Expert (12.9k puncte)
1 plus 1 minus
Din punct de vede biologic, creierul este un organ al corpului, de fapt o parte (principala) a sistemului nervos. In nici un caz invers. Este organ asa cum inima este organul central al sistemului circulator, stomacul organ principal al sistemului digestiv. Toate au si atributul de a fi principale in sistemele lor, dar tot organe sunt.

Faptul ca avem constiinta ca putem gandi, ca stim sa filozofam pana in panzele albe, este o proprietate a acestui creier evoluat si dezvoltat mai mult decat la alte vietuitoare, dar care si ele au un creier, sau o zona de control, ce se constituie tot in organ principal al sistemului lor nervos.

Din alte puncte de vedere, poate fi ce vrem noi, insa sunt puncte de vedere care se distanteaza de intrebarea ta, care mie imi pare ca tine mai mult de aspectul biologic
Experimentat (3.1k puncte)
1 plus 3 minusuri
care a fost primul: creierul sau corpul ?
Junior (1.1k puncte)
1 plus 0 minusuri
Din punct de vedere anatomic, morfologic si fiziologic - encefalul este un organ,  constituit  in emisfere, loburi si circumvolutiuni avand ca element esential (central) neuronul si care impreuna cu coloana vertebrala (maduva) si nu numai, formeaza SNC (si care la randul sau se imparte in simpatic, parasimpatic, vegetativ etc.).

Corpul este coordonat in totalitate de catre encefal, respectiv SNC (fara de care functiile vitale ar inceta sa mai functioneze si ar surveni inevitabil decesul).
Junior (431 puncte)
...