Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
690 vizualizari
schimbari atat pe termen scurt, cat si pe termen lung
Novice (178 puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Raspunsurile de mai jos se refera la aspecte orbitale. Eu cred mai degraba ca "aducerea la distanta" respectiva si "schimbarile" ce s-ar produce, si pentru ca e vorba de Titan si nu un satelit oarecare, indica faptul ca doresti un raspuns la intrebarea ce s-ar intampla cu Titan daca s-ar afla in zona locuibila a stelei si daca ar deveni propice vietii sau nu. Confirma daca este asa ca sa-ti pot raspunde.
0 0
exact!eu ma refeream din punct de vedere al atmosferei!Multumesc
0 0
În general oamenii cînd vor să vorbească despre atmosferă folosesc cuvîntul „atmosferă” sau ceva apropiat. E mai ușor de înțeles dacă spui lucrurilor pe nume decît dacă lași lumea să ghicească la ce te gîndești. Multe neînțelegeri, certuri, necazuri, cheltuieli, eșecuri etc. apar din cauză că nu reușim să exprimăm cu destulă precizie ceea ce gîndim. Hai să facem un mic efort. Merită.

4 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
Titan e mai mare decat planeta Mercur si cred ca daca ai face asta ai destabiliza intreg sistemul solar, pe termen lung.
Novice (158 puncte)
2 plusuri 1 minus
Existenta a doua corpuri ceresti pe aceiasi orbita, duce inevitabil la ciocnirea ,  unirea lor intr-un corp mai mare.
Experimentat (3.3k puncte)
4 plusuri 2 minusuri

Problema nu oferă date suficiente. Există situații în care Pămîntul poate „conviețui” în condiții stabile pe aceeași orbită cu un alt obiect cosmic, chiar unul masiv. Pe de altă parte este posibil ca noul obiect să perturbeze puternic sistemul de planete și sateliți. Totul depinde de poziția și viteza inițială care i se dau noului obiect și de configurația sistemului în momentul respectiv.

De exemplu Pluto și Neptun au orbite care se intersectează, și totuși de milioane de ani nu s-a întîmplat niciodată să se ciocnească. Motivul este că cei doi aștri se află într-o rezonanță orbitală: perioadele lor de mișcare pe orbită se află într-un raport de numere întregi, și anume 2 la 3, adică la fiecare 3 revoluții ale lui Neptun în jurul Soarelui, Pluto face 2 revoluții, apoi configurația se repetă identic, cu o perioadă de circa 500 de ani. Eventualele perturbații din partea altor planete, cometelor etc. sînt compensate de stabilitatea rezonanței.

Rezonanțe similare se întîlnesc și la asteroizi, și la sateliții lui Saturn (apropo, chiar Titan se află în rezonanță 3:4 cu Hyperion), și la sateliții mari ai lui Jupiter, și la multe alte subsisteme.

La fel de bine este deci posibil ca Titan să stea la aceeași distanță de Soare ca Pămîntul și totuși să nu producă efecte distructive în Sistemul Solar.

Apropo de terminologie, în limbajul familiar unii zic într-adevăr lună în loc de satelit. Asta se întîmplă de multă vreme, de pe cînd satelit era un cuvînt nou, necunoscut de mulți. Apoi lumea a aflat ce înseamnă satelit și n-a mai spus lună. Astăzi fenomenul a apărut din nou, sub influența limbii engleze. În româna îngrijită se spune totuși satelit, nu lună, tot așa cum nu spunem nici pămînt în loc de planetă, nici sori în loc de stele, nici căi lactee în loc de galaxii.

Expert (12.9k puncte)
0 0
În lumina noilor precizări constat că răspunsul meu nu corespunde întrebării. Eu am răspuns la o altă întrebare: „Ce s-ar întîmpla cu Pămîntul dacă Titan ar fi adus la aceeași distanță față de Soare?”

Ultimul paragraf rămîne totuși la fel de valabil.
2 plusuri 0 minusuri
Daca am aduce satelitul saturnian la o distanta de Soare de 1 UA (cum este Pamantul), nu i-ar fi prea bine. Titan are in prezent o compozitie diferita fata de Pamant, si de asemenea are si caracteristici fizice diferite. Pe Titan exista un circuit natural bazat pe substante in forma lichida, similar cu circuitul apei la noi. E vorba de metan si etan, in conditiile terestre sub forma de gaz, in conditiile de pe Titan in stare lichida.

Daca Titan ar fi pus in locul Terrei, este posibil sa-si piarda atmosfera in buna parte sau total. Satelitul, desi al doilea ca marime din Sistemul Solar, este mult mai mic decat Terra. Nu are camp magnetic, care ar proteja atmosfera de vantul solar. Nu are placi tectonice, care ar elibera in atmosfera elementele din interior (prin activitate geologica). Are gravitatie scazuta, lucru care inseamna ca multe gaze usoare s-ar pierde in spatiu. Titan este protejat de temperaturile foarte mici, iar o urcare a acestora la 300 K ar fi prea mult; nu ar reusi sa pastreze un echilibru, cel putin nu indeajuns de mult ca viata sa apara si sa se dezvolte.

Un scenariu mai bun pentru satelit este incalzirea sa pana la 200K, care probabil se va si intampla cand Soarele va deveni giganta rosie, peste 6-7 miliarde de ani in viitor. La aceasta temperatura ar putea exista oceane de apa combinata cu amoniac (ce o pastreaza in stare lichida la temperaturi mult sub 0 C); metanul in forma gazoasa ar pastra un efect de sera decent. Un asemenea sistem ar fi mult mai stabil pe termen lung, dand chiar destul ragaz vietii, in forme exotice, sa apara, mai ales avand in vedere bogatia de compusi organici. Se estimeaza o relativa stabilitate pentru cel putin jumatate de miliard de ani.

Evident, data fiind durata scurta de clima prielnica, temperatura care va fi destul de scazuta si care va duce la reactii mai lente, lipsa oxigenului care va duce la un metabolism considerabil mai ineficient, precum si alte aspecte, in mod sigur chiar daca va aparea viata pe Titan intr-un viitor indepartat, aceasta nu va evolua dincolo de stadiul unicelular.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Foarte frumos, bravo :)
0 0
Interesant scenariu, dar parcă sînt prea multe afirmații fără acoperire (prezentate ca certitudini) și prea multe judecăți de valoare (bine, bun, decent), făcute dintr-o perspectivă care nu e nici a omenirii, nici a unei eventuale civilizații titaniene.
0 0
Adi, nu am pretentia ca sunt Mama Omida si stiu exact ce-o sa se intample. :) Exista studii bazate doar pe informatii care exista. Uite doar un link din multe altele http://www.lpl.arizona.edu/~rlorenz/redgiant.pdf

Nimeni nu poate spune cu certitudine ce se va intampla, dar avem destule cunostinte ca sa putem trasa niste scenarii generale. Doar peste cateva miliarde de ani vom vedea daca vor avea loc sau nu, daca va mai avea cine sa observe...

Chiar si daca am observa sateliti sau planete in alte sisteme stelare care ar ajunge in acest stadiu la timpul potrivit, nu am sti cu certitudine care au fost conditiile initiale. Din pacate, ce se intampla cu corpurile ceresti se masoara la scara de milioane si miliarde de ani, iar oamenii le studiaza mai in detaliu de mult mai putin timp.
...