Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
959 vizualizari
Analogia des facuta cu balonul care se umfla este cel putin simplista. Umflarea balonului poate fi descrisa ca o diferentiala d(s), care exprima marimea spatiului exterior balonului ce, prin umflare, devine spatiu interior. Analog, ar trebui ca spatiul sa se extinda pe seama nespatiului, ceea ce nu are niciun sens. Ar trebui, in consecinta, sa ne marginim la conceptul de expansiune universala si sa consideram ca la Big Bang spatiul-timp au capatat exact dimensiunea necesara pentru ca universul cosmic (si nu spatiul-timp) sa evolueze in toate directiile posibile, inclusiv aceea de extindere?
Senior (6.6k puncte) in categoria Fizica
0 0
Se poate estima volumul Universului, are sens sa vorbim despre un volum in conditiile in care el este finit si fara frontiere? De unde am incepe sa-l masuram si unde ne-am opri? Cum se poate vorbi despre "cresterea acestui volum"? Sau dilatarea spatiului derivata din expansiunea materiei e o metafora marca Discovery?
0 0
Spatiul : "Formă obiectivă și universală a existenței materiei, inseparabilă de materie, care are aspectul unui întreg neîntrerupt cu trei dimensiuni și exprimă ordinea coexistenței obiectelor lumii reale, poziția, distanța, mărimea, forma, întinderea lor."
Universul e format din numai 4% MATERIE. Am fost destul de explicit ?
Dilatarea spatiului se datoreaza miscarii atomilor iar aceasta miscare se datoreaza energiei care sta la baza Universului si a existentei noastre.
Universul nu poate fi masurat intrucat nu exista limite in infinitate si cu siguranta nu e limitat la 4 dimensiuni cum am vrea noi sa credem.

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri

 

Ma tem ca ne aflam din nou intr-o situatie in care cunoastem prea putin in acest moment pentru a da un raspuns cert la intrebare...
 
In primul rand, nu stim cu siguranta ce sunt aceste coordonate spatiale + temporala ale Universului, nu stim precis daca sunt singurele, etc. Eu ma gandesc ca daca Universul a fost EXCLUSIV un graunte de energie, poate ca tot ce a rezultat s-a nascut de aici si are ca si celelalte "obiecte" caracter discret si caracter corpuscul-unda - inclusiv ceea ce numim dimensiuni. Iar daca ar fi asa, toate fenomenele s-ar rezuma la interactiuni intre particule si n-am mai avea nevoie de o reprezentare GEOMETRICA, pur si simplu existenta s-ar desfasura numai in "aria" de actiune a acestor particule/forte - din ce in ce mai mare dupa cum se vede.
 
In al doilea rand, nu stim ce "umfla" aceste coordonate, de unde apare energie suplimentara in permanenta. Teoria curenta afirma ca se creaza spatiu in mod accelerat- fenomen pus in legatura cu asa-zisa "energie intunecata" - de aici si expansiunea. Dar ce este "energia intunecata" ?  Este ea totuna sau macar legata de misterioasa energie a vidului ? Nu cumva este acelasi fenomen care A CREAT UNIVERSUL, CHIAR CAUZA LUI  ?
 
Ca sa rezum, adevarul este ca habar n-avem ce este aceasta energie intunecata, de unde vine ea, cum "umfla" ea coordonatele Universului, ce sunt coordonatele spatiale si cea temporala... sa mai continui sau ai inteles ?smiley
 
Senior (8.7k puncte)
0 0
Asa e, nu stim cum "umfla" ea coordonatele, dar cum stim ca le umfla? Stim sigur ca le dilata? E demonstrat asa ceva? Eu nu am auzit, as fi interesat de o sursa  care sa contina o demonstratie a dilatarii spatiu-timpului. Imi e imposibil sa imi imaginez care este sistemul de referinta din care se poate masura dilatarea... spatiului. Reusesc sa inteleg expansiunea universului, dar nu ma pot gandi la spatiu-timp decat in termenii : este sau nu este. Pentru mine atributele de mai mare sau mai mic nu au sens.
0 0
Nu pot decat sa repet afirmatiile teoriei curente (Modelul Standard), pe care le cunosti si tu:

- dimensiunile nu existau, au fost create de Big-Bang;
-  s-a ajuns la ideea "dilatarii" observand obiecte cosmice din ce in ce mai indepartate, (aproape) toate aveau acelasi comportament, "fugeau" din ce in ce mai repede - de aici concluzia expansiunii. Tu ai da o alta interpretare acestui fenomen ?

- Pe de alta parte, este acea balanta gravitatie-densitate de energie. Daca forta gravitationala rezultanta este mai mica, Universul expandeaza. Si nu intreba "spre ce" expandeaza !

- E adevarat ca aceste afirmatii iti par avand slabiciuni - consoleaza-te, numai atat stim astazi. Maine este o noua zi ! :))

Serios vorbind, poate ca cineva ne poate explica mai in profunzime... Am citit pe net ca Hawking a raspuns unei scrisori prin care i se cereau principiile de functionare ale masinii timpului. A raspuns ca din pacate nu le detine, altfel ar castiga la fiecare loterie...
0 0
Da, as da alta interpretare: obiectele fug accelerat intr-un spatiu-timp neomogen si neliniar, configurat la Big Bang in asa fel incat le ofera suficient loc si timp sa o faca. Nu intreb spre ce expandeaza :)) Bunul simt ne dicteaza sa credem ca spre margini, spatial vorbind, problema e ca marginile nu exista. Temporal, o margine exista : Big Bang, t zero. Cum sa ma consolez cu faptul ca maine voi fi mai batran cu o zi decat azi? :))
0 0
Fiecare gaura neagra elimina periodic cantitati imense de energie care alimenteaza intregul proces de evolutie al Universului.
Spatiul si timpul(precum si gravitatia) caracterizeaza particularitati ale materiei dar Universul e mult mai complex decat vrem noi sa ni-l imaginam.
Nu exista margini, Universul era acelasi si inainte de BB (aceeasi energie) doar in forma singularitatii caracteristice si gaurilor negre.
...