Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 2 minusuri
792 vizualizari
Am citit articolul apărut azi pe site despre eutanasie.

Mă întrebam de ce sunt atât de refractare statele în a legifera posibilitatea morţii asistate, în anumite condiţii?
Senior (11.9k puncte) in categoria Medicina - Sanatate

4 Raspunsuri

6 plusuri 0 minusuri
in orice conditii, daca doresti sa mori, sa ti se dea dreptul la moarte.

Mai intai pacientul este adormit, dupa se administreaza injectie letala si apoi ingropat sau incinerat - costurile fiind suportate de pacient.

 in conditiile in care la noi 99.98%(oficial) din oameni cred in Dumnezeu, nu se va intampla prea curand.
Junior (1.1k puncte)
1 0
Deci crezi că refuzul acceptării eutanasiei în România este de natură religioasă, pe baza argumentului: doar Dzeu poate lua viaţa, că el a dat-o.
Dar e poporul român atât de religios? Eu nu contest procentul uriaş de declaraţi religioşi, dar mi se pare că noi suntem într-un fel cu totul special religioşi, adică deşi credem în Dzeu în procent uriaş, nu dăm 2 bani pe ce "zice" el prin cărţile "sfinte".
0 1
In primul rand cel care doreste sa moara, sigur e bolnav mintal. Niciun om sanatos la cap nu ar vrea sa moara. Cum unu care e bolnav mintal nu are discernamant si nu poate fi tras la raspundere, nu ar trebui sa i se permita sa moara prin eutanasiere. Deci ne izbim de un paradox.
Eu sunt impotriva eutanasierii !
0 0
Nu-i niciun paradox. Ai o incapacitate de a vedea dincolo de propriile experienţe înfiorătoare.
Ce afirmași tu este un sofism ieftin, pornind de la o premisa falsă - și anume că cei care doresc sa moară sunt bolnavi mintal.
Măcar la filme dacă te-ai uita ai înțelege, probabil, ca sunt situații când viaţa pur și simplu nu mai are rost. Faptul ca inima pompează sânge în sistemul circulator nu este suficient pentru a considera ca viaţa merită trăită.
0 0
cred ca toata lumea il cunoaste pe Nick Vujicic

cred ca 99% din oameni daca s-ar afla in locul lui ar vrea sa moara, dar nu si el. El e genul de persoana care ne demonstreaza ca viata merita traina indiferent de handicapul care il ai.
Un alt exemplu e Stephen Hawking  care a ajuns la surprinzatoarea varsta de 70 de ani doar putand sa clipeasca , doctorii spunandu-i ca nu va apuca nici macar 25 de ani.

Daca tu crezi ca merita sa te omori pt ca te-a parasit iubita, sau pt ca ti-ai pierdut locul de munca ( ma refer la toti astia din tara care se sinucid pe capete)  atunci ar trebui bagata legea.  Unde se va prezenta un mucos de 16 ani care a trecut si el prin prima prietenie si a pierdut-o si vrea sa se omoare :)

As mai putea adauga ca fiecare dintre noi daca pateste ceva grav indiferent ce anume, are un soc la inceput ce ar duce sa-si doreasca moartea. Acest lucru poate poate fi vindecat cu terapie.
0 0
Nu ştiu ce să spun. Eu nu cred că tu nu pricepi care-i subiectul şi eu cred că tu-ţi dai seama că faci iar o eroare de logică, în sensul că generalizezi pornind de la câteva cazuri izolate. Doar că-ţi place să vorbeşti, în orice condiţii.

Ce legătură are subiectul cu iubite pierdute ori cu locul de muncă? Ai auzit tu pe cineva cerând eutanasie pentru aşa ceva? Una este suicidul pe bază de depresie, alta este moartea asistată, în condiţii de suferinţă extremă şi boală incurabilă.
Şi nu e vorba de a alege tu ori eu cine să moară cineva, ci despre decizia celui afectat (în condiţiile dure ale unei legi).

Să iei dreptul la o moarte decentă unui om care se chinuie nu este doar o barbarie, ci şi o incapacitate cronică de a înţelege viaţa. Ca să nu mai vorbesc despre lipsa empatiei. Când eşti sănătos şi stai în faţa computerului, e ok. Dacă ai  o rudă care urlă 10 ore pe zi de durere, ţintuită la pat, cerând să moară, atunci s-ar putea să-ţi reevaluezi punctul de vedere. Dacă ajungi tu în această situaţie, să nu mai poţi face nimic în viaţă decât să suferi, atunci, din nou, s-ar putea să-ţi schimbi punctul de vedere. Desigur, nu e obligatoriu. Trebuie să dispui şi de e gândire descătuşată de principiile rudimentare ale religiei.
6 plusuri 0 minusuri
Cum stii tu ca e bolnav mintal cel care vrea sa moara Adet? Sunt bolnavi cu dureri atroce. Sa traiesti cu o suferinta continua cred ca nu-i prea placut. Tu ce zici? Te-ai baga sa mori de durere in fiecare clipa a vietii tale si sa nu poti muri? Eu m-as lipsi de viata si, dupa ultimele teste, nu sunt bolnav mintal.
Eu sunt pentru eutanasiere, in conditii extreme de boala ale pacientului.
Junior (546 puncte)
8 plusuri 0 minusuri

Salut prieteni !

Problema eutanasiei socheaza morala curenta, dar asta nu este un motiv serios sa o respingem, ce e moral azi e imoral maine si viceversa. Sunt convins ca daca ati vedea cum se chinuie in bolnav de cancer in faza terminala v-ati repozitiona opiniile personale.

- Intai, as vrea sa privim problema din perspectiva biologica. Omul este o creatura "atipica", constiinta lui avansata transcede legitatilor biologice: astfel alegem cand si cum sa ne nastem si alegem cand si cum sa murim.

- Omul se naste cu acest drept, dreptul de a muri. Nicio lege nu-mi poate lua asta ! Dar de ce sa mor grotesc zdrobit de asfalt sau cu limba scoasa de latul de la gat cand as putea muri demn si linistit, in acorduri de Vivaldi si inconjurat de cei dragi ?

- Trebuie sa acceptam rolul limitat al vietii noastre ca indivizi in cadrul speciei. Trebuie sa ne indeplinim menirea: sa invatam mai mult ca ascendentii, sa construim, sa descoperim, sa ne inmultim, sa ne crestem si educam urmasii pentru a transfera capitalul de informatie biologica si tehnologica. Atunci cand piesa a luat sfarsit, trebuie sa ne retragem demni de pe scena, fara vaiere si fara regrete. Traim mai departe prin urmasii nostri, chiar si daca nu avem descendenti directi tot am contribuit de-a lungul vietii.

- Elvetia, Olanda, Belgia si Luxemburg au inteles acest lucru. Dupa cate stiu, eutanasia este legala si in intr-un stat american. Prin multe alte tari subiectul este in dezbatere publica. Pe mine ca roman m-ar costa foarte mult sa merg la Dignitas, ca asa e la noi, si viata si moartea este mai scumpa decat la "ei" !

- Ceea ce ramane de stabilit sunt detaliile tehnico-legale. Exista eutanasia activa (masuri de intrerupere a vietii) si cea pasiva (lipsa masurilor de intretinere a vietii) . Exista eutanasia voluntara (in care ti-ai dat personal acordul) si involuntara (la cererea/acordul familiei). Exista eutanasia medicala (efectuata intr-un cadru medical) si cea privata (servicii prestate de terti). In oricare varianta legala trebuie sa fie recunoscut dreptul omului la propria moarte, impiedicand abuzurile rezultate din interese neavenite ale altor persoane.

- Romania are o populatie conservatoare si religioasa (chiar daca superficial), daca nu se va stabili o politica la nivel european nu ne vad introducand in legislatie asa ceva. Va dati seama cum ar urla Biserica ?

Viata frumoasa si moarte usoara, va doresc !smiley

Senior (8.7k puncte)
1 plus 0 minusuri
Da, eu as fi, m-a pus pe ganduri filmul inspirat din cazurile lui Jack Kevorkian. Sunt cazuri in care durerile devin pur si simplu insuportabile, nu mai exista sansa de salvare, iar moartea e sigura si doar timpul e cel care trece cam greu, atat pentru cel bolnav, cat si pt familia lui, care-l vede chinuindu-se. Cred ca fiecare meritam o moarte demna.

Problema cred ca e in cazul stabilirii unei astfel de legi, nu stiu cine poate fi capabil sa zica "Da, de aici inainte esti liber sa mori legal", pentru ca durerea e suportata intr-un fel de unii, in alt fel de altii, dar cum alte tari au fost in stare sa se puna de acord in privinta asta, cred ca am putea si noi. Am putea daca am gandi putin la rece si ne-am pune macar 5 minute in situatia unuia care trece printr-o astfel de drama.

Singura sansa sa intelegem ceva e sa iesim din lumea noastra plina de sanatate si bunastare si sa vizitam un bolnav de cancer in faza terminala si atunci poate intelegem mai mult si mai bine cum stau lucrurile.
Novice (143 puncte)
...