Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

7 plusuri 2 minusuri
1.8k vizualizari
Viteza luminii în vid este de 299.792.458m/s. De ce este limitată la această valoare şi nu alta?

Probabil mulţi mă veţi trimite la teoria relativităţii, dar aş vrea dacă cineva este amabil să ofere câteva explicaţii.
Junior (904 puncte) in categoria Fizica
0 0
Viteza luminii în vid nu este „limitată” la o valoare, ci are această valoare. Lumina nu se poate propaga în vid cu o viteză mai mică decît c.
0 0
Am înţeles ce spui, dar cum a fost fixată această valoare, de care factori depinde viteza luminii în vid?
0 0
Pentru ca in fiecare dimensiunea exista o limita dar daca vrei sa treci mai departe nu te mai limitezi la spatiu-timp. Poti incepe prin gandire din moment ce viteza gandului e limitata de fiecare in parte.
0 0
Iahim, fiecare dimensiune de ce fel? Să treci mai departe de ce anume? Poți începe ce anume prin gîndire? Nu reușesc să înțeleg ce spuneți, pare totul cifrat. Faptul că vă exprimați confuz și nu înțeleg e problema mea, dar mă întreb dacă nu cumva și de gîndit gîndiți la fel.

Și dacă dați un răspuns de ce îl treceți drept comentariu?
0 0
Dimensiune existentiala precum cea spatio-temporala pe care am precizat-o in aceeasi fraza. Poti incepe prin gandire, sa treci mai departe de aceasta limita de care vorbim din moment ce mai demult se considera viteza luminii infinita, in zilele noastre afland ca este limitata la o valoare anume.
Imi pare rau daca nu am fost destul de explicit, am foarte multe ganduri si in incercarea de a fi succint se pare ca nu m-am facut inteles.
Nu sustin ca detin raspunsul(acesta fiind tot la persoana care a intrebat) deci nu ma aventurez sa pretind ca am dreptate ci doar sa pun pe ganduri inca un frate.

5 Raspunsuri

1 plus 5 minusuri
Care e sensul întrebării? Adică de ce viteza luminii nu are orice valoare? Trebuia să aibă o valoare, nu?

Dar după cum ai văzut, unii fizicieni se gândeau deja la premiul Nobel, sperând că neutrinii "zburdă" prin natură cu viteză superluminică.

Explicaţii, după ştiinţa mea, nu există pentru faptul că viteza luminii are valoarea pe care o are. Einstein a spus că viteza luminii este limita vitezelor în Univers: nimic nu se deplasează mai repede. Şi de aici s-a născut o nouă viziune asupra spaţiului şi a timpului.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Salut, sensul întrebării? Un eventual răspuns m-ar ajuta mai bine să înţeleg mediul în care trăiesc.
Iar ca să înţelegi tu mai bine întrebarea: De ce viteza luminii are valoarea pe care o are? De ce de exemplu nu ar fi de 500.000 m/s?
În atmosfera terestră ştim că viteza ei este mai mică deoarece întâlneşte fel de fel de obstacole, cum ar fi particule de praf, vapori de apă, etc...
În vid ce obstacole întâlneşte de nu se propagă... instant?
0 0
Dar vidul nu e gol. Se pare ca eterul s-a transformat pe parcurs in NIMIC(vid) de la teoria relativitatii ca mai apoi sa apara notiunea de "materie intunecata"... Stiinta e plina de suisuri si coborasuri dar cum a zis quark, lumina chiar este limita vitezei in spatiu-timp. Bine ca exista mai mult de 4 dimensiuni in hiperspatiu...
2 plusuri 3 minusuri
Daca nu se stie de ce viteza luminii in vid are aceasta valoare "constanta"; inseamna ca,  cunostintele despre lumina nu sint complete. Mai e de cercetat! Teoria relativitatii e cam relativa.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Adică? De unde ai tras concluzia asta că relativitatea ar fi completă doar pentru că nu se ştie de ce viteza luminii are valoarea pe care o are? Care-i legătura?
0 0
Nelule, tu esti mai relativ decat teoria relativitatii. Sectiunea asta de Q&A ar trebui moderata ca sa nu scrie pe langa subiectul in discutie orice ***.
0 0
@HarapAlb: cred că un vot negativ în astfel de situaţii ar închega mai bine această comunitate decât unele injurii ;)
0 0
Ceea ce vrea sa zica Nelu aici se pare ca trece peste puterea voastra de intelegere dar imi place cum va tradati nivelul de inteligenta.
Ideea este ca nu se cunosc cauzele, stiinta descopera niste lucruri si le lasa asa fara sa cerceteze in profunzime esenta sau motivul pentru care se petrec anumite lucruri/evenimente etc. (in cazul de fata de ce viteza luminii e limitata)
Aceste lucruri ar trebui sa puna pe ganduri orice "retardat" dar mai bine comentam inutil tratand cu dispret pe cei ce se aventureaza mai departe de limitele consacrate, nu?
0 0
Ce a vrut Nea Nelu sa spuna nu stie nici el si nici tu. Stiinta nu se ocupa cu descoperirea cauzelor, stiinta ofera doar un model al realitatii nefiind datoare in fata retarzilor sa "explice cauzele".
 La datul cu mucii in fasole nu se aplica votul negativ :-))
0 0
Si religiile, credintele nu-s decit MODELE, TEORII nu certitudini. Stiinta adevarata prezinta certitudini, postulate.   "Stiinta nu se ocupa cu descoperirea cauzelor"; cum? Vrei sa zici : "crede si nu cerceta"
3 plusuri 1 minus
Ba da , lumina se deplaseaza cu o viteza variabila chear si in vidul interstelar. Viteza ce poata trace cu mult peste 300000 Km/s, sau sub. ..  Variatia vitezei luminii e sesizata de un observator, ca o deplasare spre albastru in cazul peste si spre rosu in cazul sub 300000 Km/s. Apropo; -domniile voastre chear cred ca fotonul, o particula, se deplaseaza cu 300000Km/s in vid  sau mai mica in apa sau sticla?
Experimentat (3.3k puncte)
6 plusuri 1 minus
Incearca sa abordezi problema din alta perspectiva si ai sa vezi ca nu poti spune ca viteza luminii este limitata la aceasta valoare.

Lumina are viteza ei care nu tine cont de sistemul nostru de masurare. Omul a creat un sistem standard de masurare a cantitatilor fizice (centimetru, gram, secunda) si s-a intamplat ca utilizand acest sistem valoarea vitezei luminii in vid sa fie de 299.792.458m/s. Daca omul facea un alt sistem de masurare, noi credeam ca viteza luminii are alta valoare.

Revenind insa la intrebarea ta, dupa cum stii, Universul este guvernat de 4 forte fundamentale care controleaza toate tipurile de interactiuni: gravitatia, forta nucleara slaba, forta nucleara tare si forta electromagnetica.
Forta electromagnetica este forta responsabila pentru transmiterea luminii si a celorlalte tipuri de radiatie ale spectrului electromagnetic.

Cele 4 forte sunt perfect setate si echilibrate pentru ca Universul sa existe asa cum il stim. Daca se modifica valoarea uneia dintre ele, Universul ar fi cu totul altfel.
Astfel daca viteza luminii (si implicit al intregului spectru electromagnetic) s-ar modifica, tot Universul ar fi influentat si ar arata cu totul altfel.
Junior (428 puncte)
1 plus 0 minusuri
Este vorba de constanta de structura fina, mai exact de relatia constantelor ce o formeaza, si mai exact in cazul nostru, permeabilitatea vidului. Aici aveti un raspuns de pe vechea sectiune din partea Scientia. http://www.scientia.ro/qa/25874/ce-este-constanta-structurii-fine-are-vreo-semnificatie-in-fizica
Experimentat (1.7k puncte)
0 0
Chiar daca constanta de structura fina ar diferi in univers nu poti sesiza decat diferenta de viteza dintre dimensiuni. Daca constantele plank difera pe o portiune de spatiu , viteza  luminii va ramane constanta. Vezi expansiunea universului, care se presupune ca are o viteza mai mare ca c, in acest caz constantele spatiale difera insa pe acea portiune c= constant , deoarece c este distanta plank parcursa in timp plank. Diferenta de viteza se observa la nivel de dilatare a spatiului nu a vitezei luminii.
...