Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
484 vizualizari
Banul scoate la suprafaţă tot ce e mai urât in fiinţa umană: lăcomia, egoismul, invidia, indiferenţa(nepăsarea) faţă de ceilalţi...

Ar trebui eliminaţi banii ? inlocuiti cu altceva, creat alt sistem.. sistemul acesta monetar e vechi de peste 2000 de ani
Junior (1.1k puncte) in categoria Economie - Afaceri
0 0
Eliminati banii si diferenta se va simtii considerabil datorita indepartarii programarii inoculate prin bancnote.
PS: ceea ce ai enumerat nu e caracteristic fiintei umane ci ego-ului si se manifesta in absenta constiintei.
0 0
CONTINUA SA PLUTESTI IAHIM ! N-AI NICIUN CONTACT CU REALITATEA !
0 0

mihaid,

Nu stiu daca comparatia imi apartine dar cand am facut-o si inca si azi asa cred. Adica : "Banii sunt greutatile cantarului eonomic iar metaforic si pentruca circula pot spune ca sunt sangele sistemului economic iar piata libera este cantarul care utilizand banul permite circulatia marfurilor ".

Fara bani am face troc adica asa se numeste cand iti dau doua gaini pe o curca, dar si atunci in spatele intelegerii libere dintre vanzator si cumparator se afla o evaluare de echilibru. Si in, de ex  Egiptul antic, scribii aveau niste unitati de cont, niste raporturi care aduse la un numitor comun, ar fi putut fi inlocuite cu o moneda, dar aia trebuia garantata si trebuia deci sa aibe o acoperire si numai un stat puternic putea face asta.Si totusi  fara vre-o garantie  arendasul Fisher de la Flamanzi a produs in 1907 o moneda proprie atunci cand dadea taranilor care lucrau penru el,  fara ca statul roman sa-l deranjeze cu ceva, un soi de vouchere cu care acestia nu puteau cumpara marfuri decat din anumite magazine din Iasi agreate de Fisher si la pretul impus de ele adica un fel de pret de monopol. smiley 

3 Raspunsuri

8 plusuri 0 minusuri

Salut Mihai !

Sper sa nu ma dezamagesti si sa ramai obiectiv. Faptul ca suntem niste sarantoci si ca avem o relatie cu banii ca Soarele cu Luna nu trebuie sa ne influenteze judecata !smiley . Problema nu sunt banii, ci modul lor de repartizare in societate !

Banii sunt doar o unealta, la fel ca si sapa si lopata. Intr-un punct al evolutiei, au aparut ca o necesitate, si le datoram parte din construirea civilizatiei umane asa cum o stim - ca si altor inventii ale omului.

Cam pe vremea in care oamenii au trecut de la etapa de vanator-culegator la etapa sedentara agricola facand stocuri, a aparut necesitatea SCHIMBULUI DE BUNURI - IAR  ACEASTA NEVOIE PERSISTA SI ASTAZI !

O vreme s-a utilizat schimbul direct, ex.1 piele de iepure pe 5 pere. Dar daca cumparatorul nu dorea pere sau nu-i convenea paritatea ? Mureai de foame ! Era necesar un alt ETALON DE SCHIMB, acceptat de ambele parti. Asa au inceput sa fie folosite ca etalon diverse obiecte sau produse.

Dar si acest sistem avea defecte, nu era stabil ca valoare, de aceea utilitatea lui ca etalon de schimb era subminata. Se spune ca Lidienii au batut prima moneda dintr-un aliaj de aur si argint, in anul 640 i.e.n. A fost un imens succes, o mai facem si astazi !

Sar aici peste partea cu bacnotele caci am mai povestit-o. Prima tara in care s-a emis bacnota de hartie de catre banci a fost China, alta inventie utila - astfel banii au devenit usori si s-au stimulat schimburile comerciale. Dar bancile n-au fost inventate de chinezi existau in Orient si acum 2-3.000 de ani !

Multa vreme apoi, monedele si-au bazat valoarea pe continutul intrisec de metal pretios (aur si/sau argint). La un moment dat, s-a renuntat la continutul valoros in favoarea unei monede din metale comune iar emisiunea de astfel de moneda la curs fix  era acoperita in metal valoros aflat in tezaurul statului. De ex, Leul romanesc era definit in 1867 ca avand valoarea a 290 mg aur, iar din 1929 numai 9 mg.

Dupa acordul de la Bretton Woods din 1944 s-a utilizat tot un curs fix -un sistem dual de acoperire aur-devize (devize - titlu de creanta strain). Din cauza fluctuatiilor aurului pe piata internationala, la 15 august 1971 SUA a renuntat la convertibilitatea in aur si a trecut la CURSUL FLUCTUANT, baza a economiei in vremurile noastre. Acum monedele fluctueaza unele fata de altele in principal functie de excedentul comercial si din ratiuni de politica monetara interna.

Evident, tendinta este de utilizare pe scara larga a monedei electronice, dar in spatele ei sunt aceleasi mecanisme statale garantate de Banca Nationala, in relatie cu banci europene si mondiale.

Asa ca este absurd sa ne gandim la abolirea banilor - ne-am intoarce 3.000 de ani in timp. Dupa cum am spus, nu banii sunt problema, ci repartizarea lor intr-un sistem economic in care toti VREM MAI MULT !

Vrem o casa  ? Vrem !  Vrem masina ? Vrem ? Vrem sa intretinem o familie ? Vrem ! Vrem sanatate ? Vrem ! Vrem distractie ? Vrem ! Vrem cunoastere ? Vrem ! ASTEA TOATE COSTA BANI , DIN CE IN CE MAI MULTI BANI !

 

Senior (8.7k puncte)
4 plusuri 0 minusuri
Sa presupunem ca am renunta la sistemul monetar.

Care ar mai fi motivatia oamenilor de a merge la lucru? Mai pe larg, care ar mai fi motivatia oamenilor de a mai produce ceva pe planeta asta? Prin urmare, banii sunt o necesitate, sunt cel mai bun 'motivator' de pe Terra.

Sistemul monetar, ca orice alt sistem creat de om, are problemele lui, dar de aici si pana la eliminarea lui mai e cale lunga. Si daca am elimina banii, i-am inlocui cu... ce? N-am nici o idee.
Experimentat (3.5k puncte)
4 plusuri 0 minusuri
In completare la cele doua raspunsuri precedente, as adauga ca un alt sistem ar intampina probabil aceleasi greutati, dat fiind ca problema de fond nu-s banii in sine, ci competitia. Nici competitia nu ar fi o problema daca ar avea loc fair play si bazata pe calitati. Ba chiar competitia este de dorit.

Mai degraba decat banii ar trebui poate sa privim spre sistemul juridic si spre cel educational. Juridic pentru ca sa formezi premise pentru o competitie cat mai corecta, si educational pentru ca aceasta competitie corecta sa vina in principal de la sine, nu constrans.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
competitia nu e generata(in primul rand) de bani ? daca am avea toti bani cat ne dorim, am mai concura intre noi pentru ceva ?
si societatea se poate dezvolta si fara concurenta/competitie. atat societatea cat si eu ca individ. nu am nevoie de concurenta ca sa ma dezvolt.
0 0
Vrei bani pentru ca-s un mijloc. De fapt nu vrei bani in sine, vrei bunuri, vrei recunoastere, vrei servicii, vrei securitate, vrei o mie de alte chestii pe care le-ai vrea indiferent ca banii exista sau nu.
...