Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

8 plusuri 3 minusuri
5.9k vizualizari
Senior (11.9k puncte) in categoria Religie
0 0
In contextul in care exista desigur...
Povestea biblica e mult mai profunda decat iti imaginezi iar o interpretare ad litteram este de toata jena.
Dar pentru a-ti raspunde totusi: marul "cunoasterii" reprezinta o pentagrama prin care se manifesta limitarea existentei noastre la cele 5 simturi ori elemente.
Ca sa-ti faci o idee considera ca esenta primordiala a asimilat cunostinte mai greu de "digerat" care si-au spus cuvantul cand vorbim de limitare.
De asemenea tin sa mentionez ca zeul biblic nu se identifica cu Universul ci este o creatie la randul sau, condus de EGO este autorul confuziei in randul oamenilor fiind foarte interesat de credinta "sclavilor" sai.
0 0
de multe ori m-am gandit ce fel de fructe o fi facand pomul cunoasterii si de ce simbolul e marul. apoi am facut corespondentul cu formula florala a rozaceelor (de tipul 5).

10 Raspunsuri

1 plus 7 minusuri
Junior (1.3k puncte)
1 0
Eu cred ca e vorba de fapt nu de cunoastere in sens general, ci de trezirea constiintei de sine.
1 0
Din moment ce n-au mancat din Pomul vietii dar avem constiinta de sine, e clar ca nu semnifica asta. Si nici cunoasterea diferentei dintre bine si rau nu este un pacat in sine. Pacatul a fost neascultarea si incalcarea interdictiei.
0 0
Daaa... ce, e păcat să fii liber ? Ceee... înterdicții și alte slugărnicii?
8 plusuri 6 minusuri

 

Foarte buna idee Quark, mi-ai citit gandurile, si eu doream sa pun in discutie aceasta pilda biblica atat de reactionara si stupida !
 
Trebuie sa avem in vedere ca Vechiul Testament este mult mai ... vechi decat povestile crestine din Noul Testament - de aceea este mai naiv, mai plin de contradictii si mai violent - viata nu avea mare pret in antichitate !
 
Eu inteleg urmatoare:
 
1.D-zeu minte avertizandu-i ca o sa moara daca mananca din pomul cunoasterii si nu au murit - sarpele spunand adevarul !;
2. D-zeu doreste sa-i tina pe discipoli in intuneric, interzicandu-le cunoasterea;
3. D-zeu nu este atotputernic pentru ca nu a prevazut "pacatul"
4. D-zeu are scapari grave, in plus nu a interzis mancatul dintr-un pom si mai important - pomul vietii !
5. D-zeu se supara ca vacarul pe sat pe propria creatie si arunca cu blesteme in stanga si in dreapta, precum Mama Omida !
 
Cat despre pacat  - cred ca este acela al Cunoasterii - pe principiul "crede si nu cerceta". Cum altfel sa-si mentina influenta asupra discipolilor, in conditiile in care acestia ar fi incercat sa cerceteze veridicitatea tezelor dumnezeiesti ? smiley
 
Pocaiti-va, pacatosi de pe Scientia !
Senior (8.7k puncte)
0 0
mai am eu o intrebare: de ce a pus Dzeu pe Pamant un pom al cunoasterii binelui si raului si un pom al vietii daca stia ca omul nu se va putea abtine? :))
0 0
Cu cat este mai noua o poveste cu atat mai alterata devine datorita confuziei create de zei si perpetuata de oameni.
Cu toate acestea ai identificat bine problemele religiilor contemporane si anume limitarea cunoasterii care se manifesta prin ignoranta si credinta oarba.
Totusi tin sa te informez ca asemenea texte au o conotatie metaforica si nu trebuie interpretate ad litteram.
Inafara de asta, bine le zici.
0 0
Ca sa-l puna la proba!
0 plusuri 11 minusuri
pacatul originar =cunoastere=femeia
Junior (431 puncte)
0 0
Nu e chiar asa simplu. Eva nu e femeie! cum adam nu e om...
5 plusuri 2 minusuri

În păcatul originar se spune că Dumnezeu i-a spus lui Adam şi Evei că pot mânca din toţi pomii cu mere mai puţin din pomul cunoştinţei binelui şi răului. A spus că dacă vor mânca or să moară. Când diavolul a primit această veste de la drăcuşori s-a preschimbat în şarpe şi s-a dus în rai unde i-a spus Evei că nu va muri dacă va mânca din pom. I-a spus că din contră, va deveni ca şi Dumnezeu. După aceea s-a dus la Adam şi i-a spus să vină să mănânce din pom pentru a deveni ca Dumnezeu. După ce au mâncat nu au păţit nimic. Atunci şi-au dat seama că erau goi sufleteşte. Când s-a lăsat întunericul Dumnezeu a ieşit să-i caute, chiar dacă el deja ştia ce s-a întâmplat pentru că el ştie tot. Când l-a găsit pe Adam şi pe Eva i-a gonit din rai pentru că nu l-au ascultat.

Şi aşa a fost păcatul originar.

Novice (336 puncte)
0 0
Haios! Deci aşa ai învăţat la şcoală despre păcatul originar?
0 0
Quark, intrebarea se referea la "in ce consta pacatul originar"  -iar Vlad a raspuns exact la aceasta intrebare. De ce simtiti nevoia sa jigniti? Daca nu sunteti de acord cu ideea, e una; dar sa jigniti oamenii care sunt de alta parere decat voi, mi se pare a fi altceva... ;) (M-am adresat la plural pentru ca am mai vazut si la altii asemenea manifestari)
Si nu era nevoie ca Vlad sa invete la scoala asa ceva: daca ai incerca sa citesti tu insuti Biblia, te asigur ca ai ajunge EXACT la aceeasi concluzie... :)
0 1
Dragă Sorina, pur şi simplu delirezi.
E vorba de un copil de 8 ani, despre ce jigniri vorbeşti? Mi s-a părut emoţionant modul în care puştiul vorbeşte despre păcatul originar. M-am simţit direct în banca şcolii. Nu era vorba despre nicio manifestare de ură, cum ai interpretat-o tu. Dacă era vorba despre cineva pe care l-aş fi bănuit că e adult, e altă treabă, dar când e vorba de cineva atât de tânăr... Cum să mă "duelez" cu un copil?
Formularea lui este ingenuă, de clasa a 2-a, cum zice în profil.
Priveşte un pic contextul înainte de a vorbi.
0 0
Toti invatam asta la scoala. Este prima lectie care ne pune atatea intrebari pe care noi nu le putem pune profesorului de religie, pentru ca sfidam religia si o sa facem pacat!
4 plusuri 5 minusuri
Pacat inseamna neascultarea de Dumnezeu. In centrul gradinii nu era nici un pom al cunostiintei binelui si raului sau al vietii luat strict literal, ci un simplu pom prin care Dumnezeu i-a insuflat omului curiozitatea, un fel de impuls "dute si pacatuieste", iar Satan l-a ispitit pe om cu permisiunea lui Dumnezeu, pentru ca aici incepe modelarea omului spiritual. Ca Hristos sa vina si sa clatine puterile era nevoie de ce ceva opus in balanta, si anume raul. Noi nu puteam sa fim ca Dumnezeu daca nu cunosteam binele si raul si nu ne putem bucura de succesul lucrarii daca nu cunoastem tristestea esecului, n-am fi stiut ce-i viata daca nu treceam prin valea umbrei mortii. Haideti, chiar are sens. Mie imi place sa lupt si sa birui in favoarea binelui pentru ca stiu cum e sa pierzi..... fara de ele viata nu ar avea sens. Sau spune tu, ce combinai prin gradina nestiind nici macar cine esti? Cum valorificai binele fara rau?...... Mda... si povestea lucrarii inca nefinalizata a omului poate continua. Sa critici e usor, sa explici in ansamblu e mai greu..... motiv pentru care multi aleg partea usoara.
Experimentat (1.7k puncte)
0 0
Adevarat graiesti. Daca nu am avea parte de necazuri, habar nu am avea cand ne e bine.
Pe de alta parte, referitor la problema in discutie, eu nu-mi amintesc sa fii mentionat D-zeu despre sine ca este atotputernic ("n-a putut sa prevada pacatul"). Unii propovaduitori il fac atotputeric. Poate ca este o Entitate in continua perfectionare. A creeat pentru prima oara un om, si mi se parea normat sa-l testeze. Oamenii, daca scot un nou model de masina, nu il testeaza inainte?
Nu cumva aici i-a dat D-zeu omului "liberul arbitru"?
0 0
Dumnezeu nu numai ca a prevazut pacatul ci chiar El l-a permis. Si , da este atotputernic pentru ca e doar El singur, noi ceilalti suntem parte din El. El nu testeaza, pentru ca tot ce a facut a facut cu certitudine. Multe analogii nu functioneaza pentru ca El nu poate fi masurat. Si nu ma astept sa-L inteleg in totalitate atata timp cat nu-mi pot adjudeca pozitia Lui, intre mine si El nu poate fi egal, de asta fundamentul este Credinta.
0 0
Iosif, rar am văzut un aşa fundamentalist ca tine. Ştii şi nişte cuvinte, ai şi sistem complet. Nimic nu-ţi mai trebuie, decât un război în care să-i faci şi pe ceilalţi să înţeleagă ce ştii tu sigur, pentru că, îţi spun eu, unii vor rămâne mereu în afara cercului de ipochimeni semidocţi, vorbind în neştire despre poveşti nemuritoare cu zei, dumnezei şi alte scorneli străvechi.
0 0
Citind comentariile îți vine să le dorești unora cît mai multe necazuri pentrucă altfel nu vor avea bucurie
3 plusuri 7 minusuri
Dacă te referi la evenimentil din Eden

Pacatul a fost faptul că Adam şi Eva s-au răsvrătit inpotriva creatorului  şi binefăcătorului lor care le-a dat tot ce aveau prin faptul că nu au ascultat o pruncă foarte uşoară,  acea de a nu manca dintrun anumit pom când aveau la dispoziţie o multitudine de alţi pomi . Rezultatul a fost că ai nu au mai fost perfecţi şi in ziua aia au murit ( la Dumnezeu o zi poate dura  1000 ani )

nu am acum chef sa dau acum citatele dar dacă este cineva interesat pot să fac un efort .
Junior (632 puncte)
3 plusuri 7 minusuri

Quark-ule, nu stiu daca raspunsul meu iti va parea (sau nu) mai multumitor decat ale celorlalti, dar eu incerc sa iti dau unul (desi am certitudinea ca nu ai pus aceasta intrebare din pura curiozitate wink ):

Pusesem, la un moment dat, o intrebare pentru care multi m-au luat peste picior, fara sa aiba habar la ce ma refer. Acea intrebare avea legatura cu aceasta intrebare... Ma refer la "A fost omul creat ca sa fie "de folos" imparatiei lui Dumnezeu sau nu?"

Pentru ca banuiesc ca multi dintre voi aveti macar notiuni elementare de calculatoare, va voi prezenta analogia mea preferata (numai ca va trebui sa o pornesc un picut mai pe ocolite - aveti rabdare si cititi tot, daca vreti sa imi intelegeti ideea):

Lumina poate fi sesizata doar in contrast cu intunericul; caldura - cu frigul; satietatea - cu foamea; si exemplelele pot continua cu orice contraste; de fapt, intuneric inseamna lipsa luminii; frig - lipsa caldurii; foame - lipsa hranei; similar, pacatul inseamna lipsa respectarii principiilor de functionare prin lipsa ascultarii de poruncile lui Dumnezeu (asta, in varianta ultra-scurta a definitiei wink ).

Biblia este (pe langa altele) si un fel de manual de intretinere si functionare in bune conditii a "dispozitivului" numit OM. Incercati sa priviti omul ca pe o masinarie. Pentru o buna functionare, trebuie respectati anumiti parametri specificati intr-o carte tehnica. Atunci cand se strica, trebuie dusa la "service". Poruncile date in Biblie sunt prescriptii pentru o buna functionare (daca veti studia cu atentie aceste lucruri, veti vedea ca am dreptate - eu am facut-o deja iar ideea mi-a apartinut; nu spun neaparat ca nu le-a venit si altora, ci doar ca m-am gandit singura la ea, incercand sa inteleg mai bine daca aceasta "carte" are vreo valoare reala sau nu).

Biblia e plina de metafore. Pomul cunostintei binelui si raului poate fi o metafora care sa ne permita sa "vizualizam" ce s-a intamplat in acel context. Haideti sa facem o paralela cu calculatoarele: daca navigati pe net si sunteti avertizati ca o pagina este raportata ca malitioasa, intrati pe ea (cu riscul sa va umpleti de virusi)? Eu cred ca nu. Ei, bine, lui Adam i s-a spus ceva de genul: daca vei incalca aceasta porunca (cu pomul), vei muri. Adam nu a ascultat si... s-a umplut de virusi. Ce face un virus cand patrunde in calculator? Se incubeaza, incepe sa se inmulteasca, calculatorul merge din ce in ce mai greu pana... nu mai merge (ca si cum... ar muri). Cum scapati de virusi? Prin instalarea unui anti-virus care il curata sau prin re-instalare. Anti-virusul care ni s-a pus la dispozitie de catre Dumnezeu este Isus (daca va intereseaza mai in detaliu cum vad eu aceasta problema din punct de vedere "tehnic", gasiti pe blogul meu articolul postat in mai multe serii, "Nebunie curata" - acolo am prezentat viziunea mea asupra acestui aspect; daca doriti sa discutam mai in detaliu, puneti intrebarea acolo si voi incerca sa va raspund, atat cat imi sta in putinta); cu ajutorul Lui, ne putem devirusa (= sfinti = curata de efectele pacatelor) pana la momentul mortii fizice ( nu merg mai departe pe aceasta linie). Sfintirea are efecte atat in plan fizic, cat si in cele mental si spiritual (iarasi nu detaliez pentru ca ar trebui sa scriu un roman). Moartea la care se referea Dumnezeu viza atat o moarte spirituala (neascultarea de Dumnezeu are ca efect riscul de a nu ajunge in imparatia lui, dupa moartea trupului), cat si una fizica (prin nerespectarea principiilor de exploatare/intretinere, corpul nostru este afectat de boli care provoaca moartea trupului (mai devreme sau mai tarziu, dupa cat de mult nu ne ingrijim de sanatatea noastra). In timp, durata normala de viata a omului a scazut dramatic si in mod constant (in Biblie se mentioneaza aceste lucruri - este vorba despre o perioada indelungata de timp, nu de cateva sute de ani); faptul ca noi putem trai, la ora actuala, (in medie) mai mult decat cei care au trait in urma cu cateva sute de ani, este explicat doar prin descoperirile stiintifice din domeniul medicinei. Dar, in absenta medicamentelor si a celorlalte resurse din acest domeniu, daca am fi lasati sa traim strict cat ne-ar permite corpul nostru in actualele conditii de viata (poluare, hrana, stres etc), tare ma tem ca am muri cu totii cam de tineri... :(

Va inselati cand credeti ca Dumnezeu nu a stiut ce se va intampla; sau daca credeti ca nu il putea impiedica pe Adam sa se "viruseze". Dar trebuia ca aceste lucruri sa se intample pentru ca... (aici urma raspunsul la intrebarea pusa de mine; nu va suparati, nu vreau sa vi-l dau - incercati sa il aflati, daca va intereseaza cu adevarat wink ) Iar la chestia cu "I-a parut rau" m-am tot gandit si eu... pare un non-sens... dar capata sens daca interpretati expresia ca "s-a intristat" (cand ne pare rau de ceva, devenim tristi, nu?)

Ar mai fi cumplit de multe lucruri de discutat... dar cred ca am reusit (din punctul meu de vedere) sa raspund la intrebarea ta, Quark... Ramane de vazut daca si tu esti de aceeasi parere...

PS: Stiti ca se spune ca, pe masura ce cunosti mai mult, iti dai tot mai bine seama cat de putin cunosti... Sunt uimita ca voi nu cunoasteti mostra asta de intelepciune... Aveti cateva informatii sporadice (cel putin, in acest domeniu, al religiei) lipsite de temei, de profunzime si de intelegere - si aveti senzatia ca Universul asta nu ar putea exista fara acordul vostru... Nu va suparati, nu vreau sa va jignesc cu nimic! Doar ca sunt frapata de siguranta cu care emiteti verdicte (cu pretentii de adevar suprem) despre lucruri despre care nu cunoasteti mai nimic... :(

Nu stiu daca varianta de mai sus este Adevarul sa nu... dar este viziunea mea, asupra acestei probleme...

 

 

Junior (950 puncte)
0 0
E de la sine inteles ca fiecare cu viziunea lui asupra problemei.
Dar asta nu o face mai simpla ci adanceste confuzia pentru ca fiecare isi da cu parerea.
Raspunsurile de pana acum se aseamana religiei de generala.
Fara suparare dar perceptia ta asupra naturii spirituale a existentei este limitata de concepte impuse de biserica si anume rai, iad, isus etc.
In primul rand ADAM nu e om si nici EVA daca vrei sa intelegi in profunzime subiectul iti propun sa nu interpretezi ad litteram tot ce citesti.
0 0
doamne cat adevar ai spus   
 sorina
0 0
Iahime, poate ca ar trebui sa mai citesti tu o data ce am scris... Din comentariile pe care le postezi, am senzatia ca ideile tale sunt cele limitate iar uneori chiar haotice (ma consider o fiinta foarte logica; ei, bine, uneori nu reusesc sa gasesc nici un fel de logica in raspunsurile tale)... Este normal sa tratez raspunsul la aceasta intrebare prin prisma informatiilor legate de biserica, religie, credinta etc, atata timp cat intrebarea are substratul de asa natura, nu? Eu, macar, am incercat sa formulez un raspuns care sa poate fi inteles de oricine, indiferent de nivelul de cunostinte laice sau religioase, nivel de educatie, IQ etc. Am incercat sa ajut oamenii sa "vizualizeze" acest proces, sa fie perceptibil mintii omenesti, obisnuita sa lucreze cu anumite simboluri si valori. Tu ne-ai aburit cu o balmajeala din care eu, una, nu am inteles nimic... Chiar daca Adam si Eva sunt simple concepte, generale, ce are asta a face cu felul in care am prezentat eu cele de mai sus? Da, probabil ca Adam a fost un fel de prototip. Dar nu numarul de exemplare adamice conteaza, ci pricipiul incalcarii ascultarii... despre asta era vorba in intrebare... cel putin, asa am inteles eu...
0 0
va felicit pentru raspunsul dat in legatura cu pacatul primordial.Nu am citit niciodata asa ceva.De fapt pentru ca au mancat din pomul cunoasterii inseamna ca omul nu mai poate ajunge la unitate ci vede binele si raul.Serios raspunsul dvs. este foarte ingenios
4 plusuri 3 minusuri
Nu e un raspuns la topic, dar nu inteleg ce cauta asemenea discutii pe un site de stiinta, cum s-ar spune...cred ca asemenea subiecte sunt demne mai ales de crestinortodox.ro, sau ceva de genul, aici nu fac decit sa provoace polemici si umflarea muschilor unora sau altora...sau asta era scopul si eu nu m-am prins?...Credeam ca e un site de informare...de ex. despre stiinta religiilor, daca exista...sau religia stiintifica :))
Novice (204 puncte)
0 0
Cum poate fi considerat pacat, o actiune facuta in necunostiinta de cauza ?
Pana in momentul in care Adam si Eva au muscat din mar, nu stiau ce este binele si raul !
In primul rand nu stiau nici ca a nu-l asculta pe Dumnezeu este un lucru rau !
Au facut-o indemnati de o terta persoana fara a avea discernamant, deci actiunea lor poate fi condamnata insa nu prin prisma binelui si raului !
Succesiunea evenimentelor din Biblie in care Adam si Eva au muscat din marul cunoasterii definesc o greseala, nu un pacat definit de cunoasterea binelui si raului !!!
0 0
normal k e pacat. ce sens avea sa manance ceva ce ar fi trebuit sa-i faca responsabili de actiunile lor si sa-si asume responsabilitatea? la cat de util le-a fost fructul, mai bine il lasau altor fiinte. (presupunand k in eden era fauna, ca si in orice gradina)
:)
0 plusuri 2 minusuri
Pacatul originar se refera ca nu sa ascultat porunca lui Dzeu.Deci daca el porunceste sa faci un lucru tu aia treb sa faci.Daca faci altceva atunci gata esti dat afara.Ca a fost bine sau nu asta e.Uneori se pare ca indiferent ca ce esti pus sa faci e bine sau rau tot tu esti vazut naspa.Ca si in cazul lui Satan la fel sa intimplat si cu omul.Na ascultat ce i sa spus pa si la gara,afara de acolo.Ce era bine sau ar fi fost ,ca Adam sa fi mincat din pomul vietii si atunci sa vad ce mai facea Bossu.Insa se pare ca nu neam nascut sa fim nemuritori si sa nu avem nvoie de nimic pt a exista,asa ca aia e treb sa muncim sa avem ce ne trebuie.
Junior (392 puncte)
0 0
Care-i limba ta maternă?
0 0
Ce legatura are cu subiectul nu vad.Discutam cumva pe aici limba materna acuiva sau ce?Scuzama dar cred ca ai luato nitel cam pe aratura.Cauta drumul vezi ca este asfaltat.
0 0
Discutăm!? În felul în care te exprimi, nu cred că face nimănui plăcere să discute cu tine. Probabil discuţi de unul singur.
Limba maternă nu are legătură cu subiectul, dar am o bănuială că eşti un român agramat şi înainte să te acuz, te-am întrebat. (Poţi fi ungur, suedez, filipinez, etc... care acum învaţă limba română). Datorită acestului fapt îţi recomand să faci câteva cursuri intensive de gramatică a limbii române şi... Încearcă să petreci mai mult timp pe lângă părinţi. Poate într-un final vor reuşi să îţi ofere o educaţie decentă. Momentan dai dovadă că eşti needucat :(
Prezenţa pe acest forum s-ar putea să îţi fie benefică. Încearcă să petreci şi pe aici cât mai mult timp.
Să auzim de bine!
0 0
Daaa... pe vremea aceia nu era democrație?
0 plusuri 0 minusuri

Contextul in care se vorbeste despre pacatul originar in Biblie, arata ca Adam si Eva nu au ascultat de o porunca de a nu manca din "pomul cunostintei binelui si raului", fara sa se specifice ca ar fi un "Mar".

Dar ce se intampla daca manca?  "Hotarat ca vei muri " scrie in continuare.

Insa Satan , sarpele, ii spune Evei "Hotarat ca nu veti muri! Caci Dumnezeu stie ca in ziua in care veti manca din el, vi se vor deschide ochii si veti fi ca Dumnezeu , cunoscand binele si raul."

In felul acesta primii oameni s-au razvratit impotriva Creatorului lor , ridicand urmatoarea problema: "Oare are dreptul Dumnezeu sa ne conduca?" Sau cu alte cuvinte, de ce Dumnezeu sa stabileasca ce e bine si  ce nu?Nu poate si omul sa se conduca singur?

Pacatul consta in faptul ca oamenii, influentati de Satan, au dorit independenta fata de Cineva de care erau  "Dependenti" , caruia ii datorau existenta .Asadar, dupa parerea mea, pacatul originar se refera la punerea la indoiala a dreptului lui Dumnezeu de a fi Suveranul Absolut al omului.

Desigur Dumnezeu ar fi putut sa-i distruga pe toti 3 , pe Adam, Eva si pe Satan Insa , nu Puterea lui a fost pusa la indoiala.Ci daca are Dreptul sa fie Suveranul legitim.

Cum a demonstrat Dumnezeu ca are acest drept? Aceasta intrebare merita discutata separat.

 

 

 

Experimentat (1.5k puncte)
...