Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
4.5k vizualizari
Ma refer la agentii patogeni, nu la virusii informatici bineinteles.

Organisme vii sau nu, argumentati va rog.
Novice (206 puncte) in categoria Medicina - Sanatate
0 0
Este o intrebare excelenta pe care doream sa o pun si eu - virusurile sunt o dovada a lipsei unei bariere reale intre viu si neviu ! Virusurile pot fi considerate o directie alternativa de agregare a materiei, o solutie mai simpla si mai eficace.

Pe de alta parte, eu nu sunt de acord cu ideea ca virusurile nu sunt forme de viata doar pentru ca nu se incadreaza perfect in definitia "viului". De fapt, virusurile se inmultesc singure - numai ca apeleaza la o solutie mai putin obisnuita disponibila in mediul inconjurator - respectiv apeleaza la alte forme de viata.
0 0
Aha, interesanta afirmatia "nu e viu pentru ca ar trebui sa si moara". Si totusi, parca si asta se incadreaza tot in felul clasic de definire a viului.

In opinia mea, scopul principal al viului este sa-si transmita cumva informatia mai departe - iar virusii fac asta. Tot in acest sens aduc si argumentul mutatiilor - o tehnica folosita si de organismele vii.

Sa vedem ce parere are si Sergiu - specialistul nostru ...

2 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Nu, virusii sunt socotiti organisme care nu traiesc (considerate cumva intre un organism viu si unul fara viata) pentru ca nu se pot inmulti singuri. Care au insa material genetic (DNA). Se inmultesc cand ajung intr-un organism viu, de obicei o bacterie, de a carui celula se foloseste pentru a se inmulti. O acapareaza si isi inmulteste DNA-ul ca apoi virusii rezultati sa paraseasca bacteria care poate muri sau nu. Acestia procedeaza la fel ca si virusul parinte, inmultindu-se mai departe in acelasi fel.
Novice (176 puncte)
0 0
Ok, imi cer scuze. Nu sunt in Ro si ceea ce am scris mai sus am invatat aici la scoala, in alta limba. Cand eram eu mica :) virusi le spunea la primii. Ceilalti nu aparusera inca. ;)
0 0
Ai dreptate, si eu tot virusi invatasem ca se numesc, pana am descoperit ca lumea s-a schimbat si odata cu ea s-a schimbat si vocabularul..:)
0 0
Uite ca in DEX scrie ca la agentii patogeni e valabil si virusi si virusuri. Doar la cei de computere e numai virusi.

!vírus1 (program de computer) s. m., pl. víruși
Sursa: DOOM 2 | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink
!virus2 (agent patogen) s. n., pl. vírusuri/víruși
Sursa: DOOM 2 | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink

Eh, cat traieste omul invata :).
0 0
MRSA, am si eu o curiozitate: numele userului MRSA este abrevierea de la Methicillin-resistant Staphylococcus aureus? Sau este doar o coincidenta? :-?
0 0
Yeap! E abrevierea. Dar si coincidenta cumva, cu numele meu. :)
5 plusuri 0 minusuri

Conform cu materialul "Surpriză! Virusurile ne pot fi aliaţi" (http://www.descopera.ro/stiinta/8422993-surpriza-virusurile-ne-pot-fi-aliati), inca se mai dezbate problema "a fi sau a nu fi" virusii organisme vii:

"Virusurile sunt "entităţi" fără structură celulară, alcătuite dintr-o porţiune de acid nucleic (ADN sau ARN) şi dintr-un înveliş proteic numit capsidă. Spre deosebire de microorganismele cu structură celulară, virusurile nu se pot reproduce singure . Ele intră într-o celulă animală, vegetală sau bacteriană, şi folosesc mecanismele genetice şi metabolice ale acesteia pentru a se reproduce, în acest fel făcând rost de material genetic nou şi de proteine pentru capsidă, astfel încât să se poată multiplica.
Datorită acestei caracteristici, virusurile au fost- şi sunt şi la ora actuală - considerate nevii: entităţi infecţioase care nu prezintă însuşirile specifice materiei vii.

Acum, totul depinde de definiţie: ce înseamnă materie vie, materie înzestrată cu viaţă? Una dintre cele mai importante însuşiri ale materiei vii este capacitatea ei de a se autoreproduce: toate organismele celulare, chiar şi cele mai simple, sunt în stare să se reproducă singure, măcar prin diviziune - considerată forma cea mai simplă, de bază, a reproducerii. Virusurile, însă, nu pot face asta; ele nu se pot multiplica decât folosind "dotările" altcuiva, ale unui organism viu.

De aceea, în lumina definiţiei de mai sus, virusurile nu sunt considerate adevărate forme de viaţă. Însă nu se ştie cât va mai fi valabilă această caracterizare; deoarece relaţia virusurilor cu materia vie este atât de strânsă şi neîndoielnică, pare ciudat ca ele să nu fie socotite printre cele vii pe această lume. S-ar putea să avem nevoie de o redefinire a ceea ce înseamnă materie vie, iar atunci virusurile ar putea fi "promovate" de la starea de entităţi la cea de organisme vii."

 

Novice (120 puncte)
...