Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 5 minusuri
602 vizualizari
Cum ar cadea merele lui Newton daca pamantul ar fi un cub? Ar cadea perpendicular pe suprafata cubului, sau pe directia axei care trece prin centrul cubului?

Hint: incercati sa nu va imaginati gravitatia ca fiind o forta, ci mai degraba ca fiind o proprietate a spatiului (spatiu deformat de masa cubului).
Junior (428 puncte) in categoria Fizica
0 0
Probabil ca cineva m-a "potcovit" pentru ca am dat atentie intrebarii, nu spun cine, persoana importanta I guess. Cum ziceam si in alta parte, nu exista intrebari gresite.
0 0
Am intrebat ca sa aflu mai multe pareri care sa argumenteze sau sa combata ceea ce credeam ca stiu. De exemplu habar nu aveam ca cineva si-a mai pus aceasi intrebare asa cum rezulta din link-ul ce mi-ai trimis si care pare foarte bine documentat.

2 Raspunsuri

0 plusuri 2 minusuri
Salut, Dailybreaker, it seems you broke a lot of people's day with your creative question. Legile miscarii, fie in forma clasica newtoniana, hamiltoniana sau relativista tin cont de masa corpurilor si nu depind de un parametru care ar descrie forma acestora. Sunt corpuri ceresti mai mici cu forme foarte neregulate, dar ele se supun acelorasi legi de miscare ca si corpurile de forma sferoidala. Dupa cum stim din fizica, in Univers nu exista directii privilegiate, asa ca ar fi greu de inteles de ce aglomerarile de materie datorate gravitatiei ar capata forme regulate de tip cub, piramida sau altceva. Orice corp cu muchii regulate ar presupune existenta unor linii drepte si dispuse regulat ale campului gravitational, ceea ce ar cere reinventarea intregii mecanici. Asa cum spui, masa corpurilor mari si nu forma lor deformeaza spatiul. In lumea reoranduita pe care o propui e improbabil ca ar mai creste mere. Daca totusi ea ar mai pastra cate ceva din "vechea" lume, de exemplu merele, caderea lor ar fi deviata spre centrul de masa al cubului.
Senior (6.6k puncte)
0 0
Intrebarea mea era pur ipotetica, normal ca in univers aglomerarile de materie nu capata forma regulata de tip cub decat in cazul in care aceste forme ar fi construite de o forma de viata inteligenta...de om de exemplu. Pe de alta parte, toate corpurile fizice interactioneaza gravitational, nu este necesar ca ele sa aibe dimensiunile pamantului asa ca problema se aplica si la obiecte mai mici. Oricum, raspunsul tau e corect din punctul meu de vedere. Orientarea este catre centrul de masa chiar daca acesta nu corespunde cu centrul geometric al sferei sau al cubului.
Ok, nu o sa mai pun alte intrebari daca prin asta nu reusesc decat sa stric ziua multora..:(
0 0
Corect, la primul rand in engleza trebuia sa pun un smiley. O fac acum :)))
0 0
Mr. D., intrebarea era interesanta, dar parea desprinsa dintr-un chestionar pentru permis categoria B, iar faptul ca ofereai si sugestii cred ca n-a cazut bine micii noastre comunitati.
Nu-i nimic, ia nota privind pozitia lor, si eu am patit ceva asemanator in ziua cand m-am repezit sa raspund pe aici :) !

Eu apreciez ca substantiale expunerile tale si imi pare bine ca esti printre noi - cu atat mai mult cu cat ai o viziune putin diferita fata de "ingustimea" stiintifica pe care o impartasim majoritatea, asa ca te asteptam si cu alte puncte de vedere.
0 0
Intr-adevar si eu m-am cam repezit din prima zi sa postez pe acest site fara sa tin cont ca majoritatea de pe aici pun suflet in ceea ce scriu aparandu-si convingerile. Respect asta si in nici un caz nu consider "ingustime" stiintifica viziunea celorlalti.
M-a atras acest site deoarece consider ca poti invata atat din raspunsuri cat si din intrebari, nu doar din studiu ci si din dezbatere. Oricum daca voi mai posta vreo intrebare din multele pe care le am, o voi face mult mai prudent...:)
1 plus 1 minus
Pamantul este rotund si din cauza gravitatiei, care participa la modelarea formei lui asa cum picatura e modelata la randu-i de fortele ce creaza tensiunea superficiala a lichidului, sau de fortele de frecare daca exista, sau de altele. Din cauza asta pamantul are o forma care nu putea sa fie cub, fortele existente la aceasta scara, la momentul formarii planetei, au avut o alta parere legat de forma, iar sa presupui ca e cub inseamna un exercitiu care pana la urma va da kix undeva, tocmai pentru ca presupune o incalcare a legilor naturale.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Presupune incalcarea legilor naturale dar nu si a legilor fizice. Poate in viitor omul va construi un corp ceresc cub artificial, poate o civilizatie extraterestra l-a construit deja. Am pus aceasta intrebare ca un exercitiu de gandire cu "daca" inainte. Insa ca sa vezi ca si altii s-au gandit la aceasta problema si chiar s-au facut calcule complexe legate de gravitatia unui corp ceresc de forma cubului, poti accesa link-ul pe care mi l-a trimis Truth:
http://www.askamathematician.com/2011/05/q-what-would-earth-be-like-to-us-if-it-were-a-cube-instead-of-spherical-is-this-even-possible/
...