Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
386 vizualizari
avand in vedere ca auzim zilnic de miliarde si miliarde de barili de petrol extrasi si transformati in combustibili iar descoperiri recente certifica faptul ca atmosfera pamantului se pierde mult mai rapid decat se credea, la un moment dat, masa pamantului nu va avea de suferit? scaderea in masa nu va influenta orbita, atractia gravitationala si alti factori care acum sint intr-un echilibru?
Novice (116 puncte) in categoria Terra-Univers

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri

Salut !

Da, este o intrebare pe care am mai intalnit-o Practic, trebuie sa estimam atat pierderile cat si castigurile de masa.

- Castigurile provin din praful si metoritii care sunt atrase de campul gravitational al Terrei. Se estimeaza ca in fiecare an cad pe Pamant 40.000 tone de astfel de materie;

- Pierderile se refera la echivalentul energetic emis de Pamant (dar care inseamna numai 16 tone) si mai ales pierderile de gaze usoare (hidrogen si heliu) spulberate de vantul solar. Se estimeaza ca anual se pierd 95.000 tone de hidrogen si 1.600 tone de heliu.

- Rezulta intr-adevar o balanta negativa, dar asta inseamna numai 10 la -15 % din masa Pamantului. La asemenea nivel nu este niciun pericol, desi Luna se mai departeaza un pic.

PS: Exemplul tau cu hidrocarburile nu e prea nimerit, rezulta in special dioxid de carbon, un gaz mai dens decat aerul, deci care va ramane in atmosfera sau va intra in ciclul biologic - deci va conta in continuare in masa Terrei.

Senior (8.7k puncte)
0 0
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Inca o intrebare cu raspuns pe lista mea! :)
...