Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.9k vizualizari
Știm cu toții că Rocky Balboa bea ouă crude. O avea totuși sens să faci așa ceva? E vreun beneficiu?

Am citit că, dincolo de faptul că fierberea reduce riscul ingerării unor microorganisme periculoase (altfel nu foarte mare nici la oul crud, în condițiile în care coaja este bine spălată înainte de spargere și oul este consumat imediat), aportul de proteine, vitamine și minerale este mai mare în cazul consumului de ouă fierte. În primul rând pentru că digestia e mai facilă după prepararea termică.

Știind că totuși, prin fierbere, ceva din structura proteinelor din ou are de suferit, mă întrebam dacă totuși există vreun beneficiu pentru organismul uman dacă se ingerează proteinele din ou în ”stare naturală” ori procesul de digestie oricum distruge macromoleculele respective.

Întrebarea e, așadar, și despre cum funcționează digestia și ce se întâmplă cu proteinele din alimente pe tot lanțul digestiv, până în momentul în care ajung la nivel celular...
Senior (8.1k puncte) in categoria Alimentatie

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Răspund la "Întrebarea e, așadar, și despre cum funcționează digestia și ce se întâmplă cu proteinele din alimente pe tot lanțul digestiv, până în momentul în care ajung la nivel celular..."

În primul rând: la ce folosește digestia (înainte de întrebarea cum funcționează digestia)? 

Celulele organismului funcționează cu consum de energie, evoluează, se înmulțesc, se autorepară sau sunt înlocuite de alte celule noi. În plus celulele mai comunică între ele. În toate aceste procese este nevoie de aport de materiale de bază. Care sunt materialele? Apă, lipide (grăsimi) pentru membranele celulare sau pentru comunicare între celule, aminoacizi pentru proteinele constituente, o mulțime de ioni (natriu, potasiu, clor, fosfor, calciu, magneziu, zinc, mangan etc.) și carbohidrați. Separarea pe aceste categorii de substanțe este destul de forțată, componentele celulare fiind combinații dintre aceste materiale de bază. Celulele sunt mici fabrici în miniatură, care își sintetizează componentele simple și complexe pornind de la substanțele de bază. O parte din materiale sunt reciclate, altă parte este eliminată prin procesul de excreție. Materialele necesare nereciclate trebuiesc introduse cumva în organism. Această introducere este rezolvată prin alimentație. Alimentele sunt sparte în materialele de bază necesare celulelor prin procesul de digestie.

Cum funcționează digestia?

Organismul încearcă să-și păstreze forma și funcționalitatea. Pentru a-și păstra funcționalitatea, nu poate permite microbilor de exemplu să invadeze celulele corpului și să facă ce vor microbii. Pentru a se feri de invazia dăunătorilor, organismul are tot felul de bariere. Una dintre bariere este bariera digestivă. Alimentația poate să aducă și microbi, de aceea organismul sparge tot ce vine prin alimentație în materiale de bază, în tubul digestiv, numai materialele de bază fiind absorbite de tubul digestiv, nu și microbii (în teorie măcarsmiley ). Spargerea alimentelor în materialele de bază se realizează cu ajutorul sucurilor digestive: sucul gastric (ce conține acid clorhidric), sucul pancreatic (ce conține enzime pentru desfacerea proteinelor), sucul biliar (pentru desfacerea și absorbția grăsimilor). Bariera digestivă este între alimente și sânge, și este realizată de mucoasa digestivă, sângele fiind cel care transportă substanțele de bază la celulele corpului. Apa este absorbită pe tot traseul tubului digestiv, proteinele după stomac (în intestine). Grăsimile cam ca și apa, dar în special după duoden. Cum trec substanțele de bază de bariera digestivă? Celulele care căptușesc tubul digestiv au o membrană lipido-gucido-proteică (din grăsimi, proteine și zaharuri) care este filtrul pentru substanțele din tubul digestiv. Pentru mai multe detalii se poate căuta ce înseamnă lipozomii.

Care este traseul proteinelor?

În gură alimentele suferă o primă spargere mecanică. Din gură, alimentele ajung în stomac unde sunt sparte chimic de sucul gastric (acidul clorhidric). Ce rămâne nespart de acidul clorhidric este descompus de enzimele sucului pancreatic. Ce trece și de sucul pancreatic este descompus de flora intestinală. Substanțele de bază sunt absorbite după descompunerile succesive, ce nu este absorbit este eliminat prin fecale. Proteinele sunt descompuse în aminoacizi (esentiali și neesențiali). Cum se absorb aminoacizii la nivelul celulelor digestive? Prin translocaze - proteine specializate de a se lega de aminoacizii din lumenul intestinal - aminoacizii trec în celulele digestive. Apoi tot cu ajutorul unor proteine specializate sunt trecuți din celulele digestive în sânge. O dată ajunși în sânge, aminoacizii sunt disponibili pentru celulele corpului de a fi utilizați. Celulele au în membranele lor proteine specializate pe transportul aminoacizilor din sânge până la interiorul lor, unde sunt utilizați.

Mai scurt nu știu să explic digestia. Pentru mai multe detalii am găsit pe Google o carte de biochimie ce explică frumos cam tot: Biochimie medicala.pdf (usmf.md)

Care ar fi avantajele oului crud comparativ cu oul fiert? Oul crud este lichid, oul fiert este solid. Alimentele solide sunt mai greu de mărunțit, pentru ca sucurile digestive să ajungă la toate moleculele proteice și să le descompună în aminoacizi.

Junior (714 puncte)
0 0
Multumesc pentru detaliile despre digestie, traseul proteinelor si pentru recomandarea de carte.
...